nőgyógyász
#Testi problémák

Kérdések a nőgyógyásznál

2023.09.07.
1 perces olvasási idő

Az első néhány perc a nőgyógyásznál kérdésekkel telik. Az orvos kérdez, neked pedig őszintén kell válaszolnod. Ha először vagy vizsgálaton, akkor előfordulhat, hogy feszültnek érzed magad a beszélgetés során.

De ne aggódj! Az orvos már sok esettel találkozott, nem fogsz tudni neki újat mondani... Az orvos, hogy oldja a feszültséget, elkezdheti magyarázni, hogy mi fog történni a vizsgálaton, és hogy mindezt miért csinálja. Bátran kérdezz te is, minden olyat, amire kíváncsi vagy! Az orvos a kérdéseivel megpróbálja felmérni a kórtörténetedet és az általános egészségi állapotodat.

A kérdések az alábbiak lehetnek

Mikor volt az utolsó menstruációd?

Kérdések a nőgyógyásználTermészetesen, ha még nem volt menstruációd, akkor azt kell mondani, hogy te még nem menstruálsz. Ha már menstruálsz, akkor célszerű az időpontokat felírni egy menstruációs naptárba, amely nagyon nagy segítségedre lehet ennél a kérdésnél.

Hány napig tartott a legutóbbi menstruációd?

Ekkor az orvos arra kíváncsi, hogy milyen hosszú a menstruációd, belefér-e a normál tartományba vagy sem. Ha a menstruációs vérzésed mondjuk 5 napos, de a 4. napon nem volt vérzésed és az 5. napon még egy kicsi, feltétlenül említsd meg a nőgyógyászodnak.

Milyen a menstruációd?

Erre a kérdésre azt kell megválaszolnod, hogy a folyásod erős vagy gyenge, világos vörös vagy sötétebb, bordó vörös-e, található-e benne vérrög?

Milyen hosszú a menstruációs ciklusod?

A kérdést könnyebben tudod megválaszolni, ha a menstruációs naptárban mindig feljegyzed az előző menstruációd első napja és a következő menstruációd első napja közötti napok számát. Ez adja meg a menstruációs ciklusod hosszát.

Van olyan tüneted vagy panaszod, ami zavar téged?

Ez az a kérdés, melynél megemlítheted a görcsöket, a pecsételő vérzést, a viszketést, a kellemetlen szagú hüvelyváladékot vagy bármely olyan dolgot, ami aggaszt téged, ha van olyan.

Van még valami, amit el akarsz mondani?

Ennél a kérdésnél beszélhettek a fogamzásgátló módszerekről, a nemi betegségekkel kapcsolatos tesztekről, vagy a szexhez kapcsolódó kérdésekről.

Ha fogamzásgátló tablettát akarsz szedni, szólj a nőgyógyászodnak, vagy ha úgy sejted, hogy nemi beteg vagy, kérd meg az orvosodat, hogy végezze el rajtad a megfelelő tesztet!

(KamaszPanasz - M. T., beinggirl.com)