nőgyógyász
#Testi problémák

Fiatalon a nőgyógyásznál

2010.03.21.
1 perces olvasási idő

A nőgyógyászati problémák sajnos nem korhoz kötöttek. Lehetsz akár 9-14 éves is, nem kell, hogy már menstruálj, sőt, lehetsz akár szűz is ahhoz, hogy adott esetben el kelljen látogatnod az orvoshoz.

Anyu, én nem megyek!

Kislány korunktól kezdve belénk nevelődik, hogy nem illendő, ha más látja a bugyinkat, az alsó testünket pedig pláne nem mutogatjuk senkinek. Talán ettől olyan nehéz az ember lányának rászánni magát egy orvosi látogatásra, ami egy alaposabb vizsgálat esetén teljesen ellent mondhat a fent említett íratlan szabályoknak.

Orvoshoz járni senki nem szeret, de vedd észre, és beszéld meg édesanyáddal, ha úgy érzed, „ott” nem stimmel valami! Ez nagyon felnőttes dolog, hiszen túlteszed magad a kellemetlenségeken, és teszel a saját egészséged megőrzése, és a rend visszaállítása érdekében.

Nem mindig a nőgyógyászaton végződik a történet

Attól, hogy fájdalmaid vannak, anyukád nem biztos, hogy először a nőgyógyászhoz visz. Kérd meg, hogy menjetek el a háziorvoshoz, akit már Te is jól ismersz, így biztos oldottabb lesz a hangulat. Érdeklődik majd, mi a panaszod, és valószínű megnézi, mi a helyzet „odalent”. Valószínűleg nem is nyúl Hozzád, csak megnézi, hogy külsőleg, vagy belsőleg terjedt-e el a fertőzés.nőgyógyász

Csináltathat vizeletvizsgálatot, ami alapján kideríti, a panaszod esetleg vese- illetve húgyúti bántalmakra vezethető-e vissza. Ha ez a vizsgálat negatív, tehát nem talál semmit, akkor elküldhet bőrgyógyászhoz (ha külső fertőzésről van szó), vagy úgynevezett gyermeknőgyógyászhoz.

Mi az, hogy gyermeknőgyógyászat?

A nőgyógyászok ebben az esetben gyermekekre szakosodnak. A gyermeknőgyógyászat az újszülött kortól egészen a 16-18 éves korig végez vizsgálatokat, melyek kissé eltérnek a „felnőtt” nőgyógyászatról ismertekről.

Az orvosnál tett látogatás beszélgetéssel kezdődik, ahol lehet, hogy nem is Téged fognak kérdezni, hanem édesanyádat, de ha az orvos Veled beszél, fontos, hogy mindent őszintén elmondj neki, mert ezzel megkönnyíted az ő, és ezzel egyben a saját dolgodat is.

Ezután valószínűleg megkérnek, hogy vetkőzz le alulról. Fel kell majd ülnöd egy székbe, ami félig ülő, félig fekvő helyzetbe van állítva, a két lábadat pedig szét kell tenned, és lábtartókra kell támasztanod.

(csakmiketten.hu)