fogamzásgátlás
#Testi problémák

A fogamzásgátló védelmének kezdete és a köztes vérzés

2011.03.08.
1 perces olvasási idő

A fogamzásgátló tablettát leggyakrabban a menzesz első napján kell elkezdeni szedni, de az elején javasolt a kiegészítő védekezés.

A fogamzásgátló tablettát leggyakrabban a menzesz első napján kell elkezdeni szedni, de valamennyi idő kell, amíg a bogyók kifejtik peteérést gátló hatásukat, ezért 14 napig javasolt az óvszerrel kiegészített védekezés, utána már biztonságos az együttlét.

A megvonásos vérzés

fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletta szedése alatt a 21. szem bevétele után kell a 7 napos gyógyszermentes időszakot tartani. Ez alatt a hét alatt fog megjönni az úgynevezett megvonásos vérzés általában a 3-4. napon. Az első hónapokban előfordulhat, hogy a vérzés nem jelentkezik, vagy csak barnás váladékozás van. Ettől nem kell megijedni. Ha felmerül a terhesség lehetősége, azt egyszerűen egy terhességi teszt elvégzésével ki lehet zárni. Amikor letelt a 7 gyógyszermentes nap, a tablettát újra el kell kezdeni szedni, nem baj, ha még mindig van menzesz.

Hamarabb, vagy később jön a menzesz?

Egy-egy alkalommal előfordulhat, hogy a vérzés hamarabb jön meg, mint a gyógyszermentes nap, de ha többször ismétlődik, érdemes elmenni egy nőgyógyászati vizsgálatra, lehetséges, hogy gyógyszerváltásra kerül sor.

Amennyiben késik a menzesz, érdemes elvégezni egy terhességi tesztet a biztonság kedvéért, de néha a késés is előfordulhat, és nem jelent problémát. Amennyiben rendszeresen nem jelentkezik vérzés, vagy a mennyisége hónapról-hónapra csökken, keresse fel nőgyógyászát, előfordulhat, hogy tablettaváltásra van szükség.

(Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó cikkek