nőgyógyászat
#Vágyak

Először a nőgyógyásznál

2023.10.25.
3 perces olvasási idő

Az első nőgyógyászati vizsgálat előtt minden nő (lány) izgul. Van, aki szabályosan retteg, van, aki inkább menőnek tartja, hogy már elég nagylány ahhoz, hogy nőgyógyászhoz menjen. Akkor is izgulni fog. Két oka lehet az első nőgyógyászati vizsgálatnak. Vagy valamilyen panasz van, vagy eljött az első rákszűrés ideje.

Biztosan már benned is felmerült a kérdés, vajon mikor kell először a nőgyógyászhoz menni? Mikor van itt az ideje az első rákszűrésnek?

Mikor javasolt nőgyógyászhoz menni?

Amikor az első együttlét megtörténik, lassan ki lehet tűzni az időpontot. Nem kell egyből orvoshoz szaladni, de egy évnél többet ne várj. Évenként egyszer el kell menni vizsgálatra több ok miatt is. Az egyik, ugye, a rákszűrés, a másik a fogamzásgátlási módszerek megbeszélése. A kezdetektől fogva jobban jársz, ha orvosodtól tájékozódsz a megfelelő és elérhető módszerekről, így a kellemetlen félreértésekkel és "balesetekkel" nem kell szembenézned.

Nőgyógyászati panasz esetén is nőgyógyászhoz kell menni.

Hol történik a vizsgálat?

A vizsgálathoz le kell venned a bugyidat, és egy olyan vizsgálóágyon történik, aminek a végén lábtartó van, ezeken lesznek a lábaid. A két lábad előtt egy szék lesz az orvos számára is. Ami furcsa lesz elsőre, hogy annyira le kell csúszni az ágyon a fenekeddel, hogy már bizonytalan lesz a fekvés, mégis hidd el, nem fogsz lecsúszni. Ezt a "lecsúszós" műveletet minél jobban csinálod, annál kevésbé lesz kellemetlen a vizsgálat.

Milyen eszközt használnak a vizsgálathoz?

Először egy úgynevezett "kacsával" fognak vizsgálni. Ez az eszköz valóban úgy néz ki, mint egy kacsacsőr. A hüvelybe helyezve szétnyitható, és az orvosnak így láthatóvá válik a méhszájad. Ez feszítő érzés lehet, néha kissé kellemetlen. Ilyenkor lehet a műszer melegített, vagy hűvös is a tárolástól függően, de ami biztos, hogy picit vizes is lesz, hogy könnyebben használható legyen. A vizsgálat egyébként kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas, ha mégis, akkor feltétlenül szólni kell. Ne félj, a szüzességed nem fogod elveszíteni ezáltal!

Mi történik a rákszűrés alatt?

Két dolog fog történni a feltárásos (kacsás) vizsgálat során. Az egyik a mintavétel, ami néhány nőnek kellemetlen érzés lehet. Ilyenkor a méhszáj felszínét is és a nyakcsatornát is megkapargatják, és a kapott sejteket a kis keféről egy tárgylemezre helyezik. Ezen lesz a minta. A másik egy kolposzkópos vizsgálat, mely során egy mikroszkóphoz hasonló eszközzel (ami világít is) bekukkantanak a kacsán át, így a méhszáj apró részleteit is láthatják. Ez nem fájdalmas, picit hűvös érzés lehet, mert előtte egy ecetsavas vattával megérintik a méhszájat. Ne ijedj meg, ez nem erős sav, éppen arra jó csak, hogy a méhszáj felszínen lévő sejtjeit színezheti meg.

A betapintás

A betapintás a hüvely felől történik, a másik kézzel pedig a hasfal felől, így a méhet, és környékét át lehet tapintani. Ennek sem szabad fájnia, de kényelmetlenséget okozhat a pocak felőli nyomás. Ilyenkor a méh méretét, elhelyezkedését, és a petefészkek környékén esetleg jelen lévő tömegesebb eltéréseket (mint amilyen egy ciszta) lehet tapintani.

Ez mind csak néhány perc

Ahhoz képest, milyen sokminden történik a vizsgálat folyamán, ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Így tehát nem kell izgulnod, hogy hosszú ideig kell ebben a ciki pózban lenned. Ami fontos lehet, ha nagyon szégyenlős vagy, hogy inkább szoknyát vegyél fel, vagy vigyél magaddal a vizsgálatra. Ugyanis mielőtt felülsz a vizsgálószékre, alulról le kell vetkőznöd. És bizony, a bugyit is előre le kell venni. Ha nem akarsz pucér fenékkel sétálgatni (még akkor sem, ha ez 1-2 métert jelent csak, inkább maradj a szoknyánál. Ezt nem kell levenni, csak akkor kell a feneked alól kihúzni, amikor már fent fekszel a széken. Talán így kényelmesebb is lesz az egész vizsgálat.

Amikor panasz van

Az egyik fő panasz a hüvelyfertőzés lehet, ami miatt orvoshoz kell menned. Mivel mindig fontos a folyás jellegének megítélése, ez orvosi vizsgálattal jár együtt. Előfordul az is, a panaszok elmondását követően egy adott fertőzésre jellegzetes tünetek szépen felismerhetőek, így néha a vizsgálattól el lehet tekinteni. Ha mégis vizsgálat lesz, akkor az hasonlóan történik, mint a rákszűrésnél. Ami különbség viszont, hogy a folyást kell megnézni.

Szűz lányoknál a hüvelybemenethez egy vattapálcát érintve lehet kenetet venni, nem szűz lányoknál pedig a korábban részletezett kacsával történő vizsgálat során könnyebb mintát nyerni. A folyás jellegének megfelelő kezelést fogsz kapni ezután. Mindig érdemes odafigyelni, hogy a kezelést meddig, és hogyan kell alkalmazni, hiszen a nagy izgalomban bizony erre nem szokott senki se figyelni. Éppen elég, hogy fel kell feküdni pucér alsóval egy fura pózban a vizsgálóágyra, arra már általában nincs türelem, hogy mindenféle bonyolultnak tűnő információra is figyeljünk. Ha mégsem sikerül figyelni, akkor a gyógyszertárban is meg lehet kérdezni, hogyan kell használni a gyógyszert. És ha itt sem sikerül, hát hívjuk fel a rendelőt, az asszisztens is fog tudni segíteni ebben. A lényeg, hogy helyesen használjuk a felírt készítményt.

A másik panasz a vérzészavar, vagy alhasi fájdalom. Amiben különbözik az előbbi vizsgálattól, hogy valószínűleg egy ultrahangos vizsgálatra is szükség lesz, ami lehet hüvelyi, vagy hasi ultrahang is. Emellett gyakran kérnek alaphormonvizsgálatot is. Ez általában a ciklus 3. napján történik, ami a menses kezdetétől számított 3. napot jelenti. Ha ez pont hétvégére esik, akkor vagy a 2. vagy a 4. napon lehet jelentkezni a vérvételre a megbeszélt laborban, így is megfelelő lesz az eredmény. Ami sokszor felmerül kérdésként, hogy mi van akkor, ha már nincs vérzés? Bizony ez nem számít, hiszen nem a vérzés miatt kell ekkor csinálni a hormonszintek ellenőrzését, hanem ilyenkor lehet az úgynevezett alaphormonszintet vizsgálni, a ciklus elején. És mivel a vérzést a hormonok okozzák, nem pedig a vérzés okozza a hormonváltozást, így a vizsgálat a megfelelő időben fog történni.

Ha még szűz vagy

Ritkábban kell egy szűz lánynak nőgyógyászhoz menni, de bizony ez is előfordulhat, és az orvosnak ez nem lesz újdonság. Ilyenkor panasztól függően történik vizsgálat. Amikor csak lehetséges a hüvely és méhszáj vizsgálatát el szokták kerülni, de amennyiben ez feltétlenül szükséges, elvégezhető ez egy speciális eszközzel, a vaginoscoppal. Ez a műszer vékony, és alkalmas arra, hogy a szűzhártya megsértése nélkül is ellenőrizni lehessen, mi is van odabent. Néha sor kerülhet a végbélen keresztül történő vizsgálatra, de csak indokolt esetben. Általában a has felől végzett ultrahangos vizsgálat is elegendő. Aggodalomra semmi ok, mindent meg lehet beszélni az orvossal, sőt, kérdezz bátran, hiszen a Te testedről van szó, és jogod van tudni, mi fog történni veled egy-egy vizsgálat alkalmával.

(KamaszPanasz - F. Á.)