menstruáció
#Testi problémák

Menstruációs fájdalom: mit tehetsz ellene?

2023.12.13.
1 perces olvasási idő

Az első menstruáció igen izgalmas, sőt félelmetes lehet a lányok számára. Van, aki várja, és van, aki inkább kihagyná ezt a jelentős mérföldkövet. Mit tegyél, ha fájdalommal jár a havi vérzésed?

A menstruációs fájdalmak vagy görcsök okát és egyben forrását a méh erős összehúzódásai jelentik. Ugyanis a méh (az egész női szervezet) a ciklus első felében felkészül a megtermékenyített petesejt befogadására: hormonális változások, megvastagodott méhnyálkahártya.

Azonban, ha ez nem következik be, akkor a méh visszaáll a kiindulási helyzetbe: megszabadul a feleslegessé vált petesejttől, ez a menstruáció. A vérzés pedig a szövetek leválása miatt jelentkezik, a hormonális egyensúly pedig visszaáll a normális kerékvágásba.

Vannak lányok, akik soha sem tapasztalnak menstruációs fájdalmat, míg mások a kínok kínját élik át az alatt a pár nap alatt. De a kettő között számos átmenet létezik, hiszen az a dolog mindenki számára egyedi élmény, ami egy havi rendszerességgel bekövetkező és négy-öt napig tartó, több-kevesebb kellemetlenséggel járó esemény (normális esetben). Azok a lányok, akinél fájdalommal is jár a menstruáció, leginkább az alhasi és az alsó háti részen, a medence környékén tapasztalhatnak változó erősségű szúró, égő fájdalmat.

Szerencsére a legtöbb menstruációs fájdalom a még elviselhető kategóriába tartozik, azonban egyes esetekben figyelmeztető jel is lehet (olyanok esetében, ahol ritkán jelentkezik), betegségekre, nőgyógyászati problémákra figyelmeztethet.

Enyhébb esetben érdemes kipróbálni az alábbi kezelési módszereket. Ha viszont elviselhetetlenül erős a fájdalom, vagy akadályoz a napi életvitelben, akkor érdemes orvoshoz fordulni és fájdalomcsillapítót szedni.

Egyszerű megoldások a menstruációs fájdalmak csillapítására

Némi kímélő testmozgás segíthet csökkenteni a fájdalmat: sétálj egyet, nyújtózkodj, vagy végezz jóga gyakorlatokat. Ezek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.

Langyos vízben történő fürdés vagy zuhanyzás szintén segíthet a fájdalom leküzdésében, a görcsök enyhítésében.

Sok lány úgy vészeli át a menstruációs időszakot, hogy meleg vizes palackot vagy elektromos melegítő takarót tesz a fájó testrészre.

Igen sokféle vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót lehet vásárolni, melyek hatásosak a menstruációs fájdalom ellen, sőt, ma már léteznek kifejezetten azt célzó készítmények is. Figyelmesen olvasd el a termék csomagolását, és nézd meg, milyen mellékhatásokkal járhat az adott tabletta szedése.

TIPP Ételek, melyek csökkentik a menstruációs görcsöket

(KamaszPanasz - K.F., tweenparenting.about.com)