Főoldal / BETEGSÉGEK / A gyomorfájás leggyakoribb okai
  2021-02-17

A gyomorfájás leggyakoribb okai

A fájdalom gyakran hullámokban jelentkezik: elég élesen ahhoz, hogy kapkodd a levegőt, de aztán olyan gyorsan elmúlik, ahogyan jött. Persze az is lehet, hogy folyamatos fájdalomról van szó. Talán óráknak tűnik az idő, amit a WC felé görnyedve töltesz – vagy azt kívánod, bárcsak ott tudnád tölteni.

Mi okozza a hasfájást?

A fájdalom a test üzenete, hogy valami nincs rendben. A gyomorfájás arra figyelmeztet, hogy valami történik bennünk, amiről egyébként semmit sem tudunk. A hasfájás néhány oka nyilvánvaló – például amikor valakit gyomorszájon vágnak, vagy romlott ételt eszik. De a hasfájás okát gyakran nagyon nehéz azonosítani, mert a hasunkban rengeteg szerv van, ezért a különböző problémáknak hasonlóak lehetnek a tünetei.

- hirdetések -

A gyomorfájás leggyakoribb okai:

Fertőzés

Amikor egy baktérium, vagy egy vírus bejut az emésztési rendszerbe, a szervezet próbál megszabadulni a kórokozótól – gyakran hányás és/vagy hasmenés útján.

  • Bakteriális fertőzések állnak az ételmérgezések hátterében. Egy baktérium felelős lehet más esetekért is, mint például tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, torokgyulladás, szexuális úton terjedő betegségek, vagy a ritka toxikus sokk szindróma.
  • A vírusok - a fertőzések másik fajtái - okozzák a gyomorinfluenzát. Mint a baktériumok, a vírusok is könnyen terjedhetnek emberről emberre. A jó hír az, hogy könnyen elkerülhetjük őket egy egyszerű kézmosással, vagy ha nem iszunk egymás után.

Székrekedés

A szorulás az egyik leggyakoribb oka a szűnni nem akaró gyomorfájásnak. Ennek kiváltó oka lehet, hogy sokan olyan diétát választanak, ami nem tartalmaz elég rostot és folyadékot.

Irritáció és gyulladás

Gyakran okozhat hasfájást, ha szerveink valamelyike irritálttá, esetleg duzzadttá válik. Vakbélgyulladás, fekély, irritált bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek esetén a szervezet a fájdalommal üzeni, hogy azonnal fordulj orvoshoz!

Élelmiszer reakció

Ha valaki képtelen megemészteni bizonyos ételeket, akkor azzal szemben intoleranciája van. Ha valaki például laktóz érzékeny, és mégis tejterméket fogyaszt, az könnyen okozhat kínzó gyomorfájdalmat. Ha ilyen tüneteket észlelsz magadon, fordulj specialistához!

A lisztérzékenység (bizonyos gabonákban lévő fehérjékre adott reakció) vagy az ételallergiák (például mogyoróallergia) másak, mint az intolerancia, és könnyen kárt tehetnek a testben. Akinek valamilyen ételallergiája van, annak egész életében kerülnie kell azt – másképp egy kis adag is halálos lehet.

A szaporító szervek problémái

A gyomorfájás mögött nem csak az emésztőrendszer állhat. A menstruációs görcsök tipikus példái a szaporító szervekkel kapcsolatos fájdalmaknak. Az olyan fertőzések, mint például a medencegyulladás, szintén okozhatnak hasi fájdalmat a lányoknál, akárcsak a herék sérülése a fiúknál.

A méhen kívüli terhesség (amikor a magzat rossz helyre ágyazódik be) is hasi fájdalommal jár. Mivel ezt sürgősen kezelni kell, fontos, hogy ha hasfájást tapasztalsz, és van esély a terhességre, azonnal fordulj orvoshoz!

A nemi betegségek is okozhatnak hasi fájdalmat. Ha nem kezelik sürgősen, annak könnyen meddőség vagy hosszú távú fájdalom lehet a következménye.

Anatómiai problémák

A Crohn-betegség az okozója a belek duzzadásának és hegesedésének, amely elég ahhoz, hogy blokkolja a bélrendszert. A sérv szintén képes erre, csak úgy mint a tumorok. Az úgynevezett „csavarodás” is hatással lehet a bélrendszerre, a petefészekre és a herékre is, mert elzárja a vért vagy blokkolja annak működését.

Szorongás

Amikor az emberek stresszelnek, aggodalmaskodnak vagy kedvtelenek, az érzelmeik beindíthatnak olyan fizikai folyamatokat, mint a fejfájás vagy gyomorfájás.

Mikor menj orvoshoz?

Előfordul, hogy valamiről azt hiszed, hogy csak egy sima, múló betegség, például étermérgezés. De könnyen rémálommá változhat az ügy, ha kiderül, hogy vakbélgyulladásod van.

Tehát menj orvoshoz, ha a fájdalmad nagyon erős, esetleg hánytál is, és ha egyre rosszabb a betegséged. Mindenképp tudasd a szakemberrel, ha lázad van, fáj, amikor pisilsz, vért találtál a székletedben/vizeletedben, ha a gyomorfájásod egy fertőzés következménye, vagy ha terhességet sejtesz.

Mi történik az orvosnál?

A tüneteidről fognak kérdezni, a múltbeli betegségeidről, vagy bármi olyan kórról, ami a családodban jellemző. Légy őszinte az orvosoddal, még akkor is, ha a tünet kissé kínos.

Valószínűleg elő fog írni néhány vizsgálatot, mint például röntgen, ultrahang vagy vérvizsgálat. Ez persze attól függ, hogy minek tulajdonítja a panaszaidat.

Ha feszültség, stressz áll a tünetek mögött, akkor van rá esély, hogy azt javasolja majd, hogy beszélj egy terapeutával a probléma megoldásának érdekében.

Mit tehetsz te?

A jó hír az, hogy a hasfájás általában nem vezethető vissza komoly okokra tinédzserkorban. Persze a fájdalomnak rengeteg oka lehet, a legtöbbet mégis könnyű kezelni. Meg is előzheted a gyomorfájást, ha kicsit elővigyázatos vagy:

  • Mindig moss kezet, mielőtt ételt készítesz, és miután használtad a mosdót!
  • Ne edd túl magad, és próbálj meg nem enni lefekvés előtt!
  • Igyál rengeteg vizet és egyél rostban gazdag ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezek segítenek az emésztésben!
  • Kerüld a lejárt szavatosságú ételeket!
  • Ha ételallergiád van, kerüld az adott ételt! Mindig figyelj rá, hogy nálad legyen a fecskendőd, vagy a gyógyszered, és tudd, mikor kell használnod!
  • Mindig használj óvszert szex közben, hogy megvédd magad a nemi betegségektől és a terhesség kockázatától!

(KamaszPanasz - R.P., kidshealth.org)