fogamzásgátló
#Betegségek

Betegségek és gyógyszerek, melyek befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletta hatását

2023.07.31.
2 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy megértsük, hogy egyes gyógyszerek miért befolyásolják a fogamzásgátló tabletták hatását, ismernünk kell a fogamzásgátló tabletták felszívódásának útvonalait a szervezetben.

A kombinált fogamzásgátló tabletták bevételét követően a progesztogének a vékonybél felső szakaszán biológiailag aktív formában szívódnak fel (ez a progesztogének mintegy 80-100%-ára vonatkozik). Az ösztrogén azonban szerkezetileg átalakul, majd a felszívódást követően a hormonok a májba jutnak. A máj ekkor és egy későbbi kör során – amikor is az ösztrogén a vastagbélből is a májba jut – metabolizálja a hatóanyagokat. A máj által átalakított ösztrogén és gesztagén az epével kiválasztódik, majd a bélbe jut. A bélflóra baktériumai újabb átalakítást végeznek, így szabaddá válik újra az ösztrogén a visszaszívódáshoz, ez pedig közel folyamatos vérszintet biztosít. A bélflóra baktériumainak átalakító tevékenysége következtében felszívódott progeszteronszármazékok biológiailag inaktívak.

Milyen gyógyszerek befolyásolhatják a fogamzásgátlók hatását?

A májenzim-induktor gyógyszerek mind az ösztrogén, mind a gesztagénszármazékok fokozott metabolizmusát okozza. Ebbe a csoportba tartozik a rifampicin (a tuberkulózis kezelésében alkalmazott antibiotikum), a HIV kezelésre szolgáló vírusellenes szerek, gombaellenes szerek és egyes epilepszia-ellenes szerek.

A bélflóra károsodása antibiotikumok használata miatt

Tekintettel arra, hogy a bélflóra igen fontos szerepet játszik az aktív ösztrogén metabolitok képzésében, ha antibiotikum szedés hatására károsodik a bélflóra, az megzavarja ezt a metabolikus folyamatot. Ennek oka az, hogy a bélflóra hatására felszabaduló ösztrogén újra felszívódik, és ez fontos a tartós vérszint biztosításához. Ha ez elmarad, akkor a fogamzásgátlási hatékonyság sérül. A hatás különösen rövidtávú antibiotikum hatás esetén, illetve hosszan tartó antibiotikum-kezelés esetében antibiotikum váltás során érvényesül, mert a bélflóra rövid időn belül – mintegy két hét alatt – rezisztenssé válik.

Milyen betegségek befolyásolják a fogamzásgátló hatását?

A hasmenéssel és hányással járó kórképek azok, melyek leggyakrabban hatással lehetnek a fogamzásgátló tabletták felszívódására. Leginkább bélrendszeri fertőzések következtében alakul ki hasmenés, amely a fogamzásgátló tabletták felszívódását befolyásolja. Ilyenkor, ha a hasmenés a tabletta bevételét követő 3-4 órában jelentkezik, akkor pótolni kell, mert nem biztos a felszívódása. A hányás oka is sok esetben fertőzés, gyomorrontás, migrén stb. lehet. A hányás esetében, ha az a tabletta bevétele után 2 órával jelentkezik, feltételezhetjük a tabletta felszívódását, ellenkező esetben a tablettát pótolni kell. Elhúzódó hasmenés és hányás esetén kiegészítő óvszeres védekezés javasolt. Fontos megjegyezni, hogy a hasmenés nem azonos a laza széklettel vagy a naponta többször ürített normál széklettel, hanem naponta többszöri híg vizes széklet esete meríti ki a hasmenés definícióját.

(KamaszPanasz)