szex
#Vágyak

Hogyan hatnak a fogamzásgátló tabletták?

2010.05.01.
1 perces olvasási idő

A fogamzásgátló tabletták többféleképp akadályozzák meg a terhesség kialakulását, de a többségük a peteérés megakadályozásán alapul. Amennyiben nincs érett petesejt, a spermának nincs mit megtermékenyítenie, s így a nő nem eshet teherbe.

A legtöbb fogamzásgátló tablettát két női nemi hormon szintetikus származéka, az ösztrogén és a progesztin alkotja. E két szintetikus hormon szabályozza a nő természetes hormonszintjét, s meggátolják, hogy az ösztrogén szintje a ciklus közepére tetőzzön.

Kellő mennyiségű ösztrogén híján az agyalapi mirigy nem szabadítja fel azokat a hormonokat, amelyek hatására normál esetben az érett petesejtek kiszabadulnak a tüszőből.

A tablettákban levő szintetikus ösztrogén a következőképp hat:

  • Megakadályozza, hogy az agyalapi mirigy folliculus-stimuláló hormont (FHS) és luteinizáló hormont (LH) termeljen.
  • Erősíti a méh nyálkahártyáját (endometrium), hogy a ciklus közepén ne alakuljon ki áttöréses vérzés.

A szintetikus progesztin hatása viszont máson alapul:

  • Leállítja az agyalapi mirigyben a luteinizáló hormon termelését, hogy megakadályozza a petesejt kilökődését.
  • Alkalmatlanná teszi a méh nyálkahártyáját a megtermékenyített petesejt befogadására.
  • Bizonyos mértékben csökkenti a sperma megtermékenyítő képességét.
  • Sűrűbbé teszi a méhnyak nyálkahártyáját, hogy ez által is akadályozza a spermák mozgását (bár ez nem játszik döntő szerepet a fogamzásgátlás szempontjából).

A hormonális fogamzásgátló tablettáknak két fajtája ismert:

(1) a kombinált tabletták, melyek ösztrogént és progesztint is tartalmaznak és

(2) a csak progesztint tartalmazó tabletták (más néven minipill tabletták).

A fogamzásgátló tabletták hatásai, mellékhatásai

A kombinált tabletták lényegesen hatásosabbak a csak progesztin tartalmúaknál, s további előnyük, hogy szedésük esetén kisebb az áttöréses vérzés veszélye. Ugyanakkor némely nő szervezete nem tolerálja az ösztrogént, ők csak progesztin alapú tablettát szedhetnek. Mindkét fogamzásgátlónak különféle típusai vannak forgalomban, melyek mindegyikében kissé eltér a hormonok összetétele.

A hormonális fogamzásgátlóknak e két típusa nemcsak tabletta formájában használatos. A kombinált szer kapható, mint hormontapasz, vagy hüvelygyűrű is. A csak progesztin hatású szer beadható intramuszkuláris injekcióként, alkalmazható implantáció, vagy hüvely spirál formájában.

A nők némelyike jobban szereti a hormonális fogamzásgátlásnak ezeket az egyéb módszereit, mivel ritkábban kell használni őket (következésképp nehezebb elfeledkezni róluk). Míg a tablettákat naponta kell szedni, a bőrtapaszt csak hetente egy alkalommal kell feltenni, a hüvelygyűrűt havonta egyszer, az intramuszkuláris injekciót pedig csak háromhavonta egy alkalommal kell beadatni.

(Ő.B.)