/ SZEX / Hogyan hatnak a fogamzásg...
  2010-05-01

Hogyan hatnak a fogamzásgátló tabletták?

A fogamzásgátló tabletták többféleképp akadályozzák meg a terhesség kialakulását, de a többségük a peteérés megakadályozásán alapul. Amennyiben nincs érett petesejt, a spermának nincs mit megtermékenyítenie, s így a nő nem eshet teherbe.

A legtöbb fogamzásgátló tablettát két női nemi hormon szintetikus származéka, az ösztrogén és a progesztin alkotja. E két szintetikus hormon szabályozza a nő természetes hormonszintjét, s meggátolják, hogy az ösztrogén szintje a ciklus közepére tetőzzön.

Kellő mennyiségű ösztrogén híján az agyalapi mirigy nem szabadítja fel azokat a hormonokat, amelyek hatására normál esetben az érett petesejtek kiszabadulnak a tüszőből.

A tablettákban levő szintetikus ösztrogén a következőképp hat:

• Megakadályozza, hogy az agyalapi mirigy folliculus-stimuláló hormont (FHS) és luteinizáló hormont (LH) termeljen.
• Erősíti a méh nyálkahártyáját (endometrium), hogy a ciklus közepén ne alakuljon ki áttöréses vérzés.

A szintetikus progesztin hatása viszont máson alapul:

• Leállítja az agyalapi mirigyben a luteinizáló hormon termelését, hogy megakadályozza a petesejt kilökődését.
• Alkalmatlanná teszi a méh nyálkahártyáját a megtermékenyített petesejt befogadására.
• Bizonyos mértékben csökkenti a sperma megtermékenyítő képességét.
• Sűrűbbé teszi a méhnyak nyálkahártyáját, hogy ez által is akadályozza a spermák mozgását (bár ez nem játszik döntő szerepet a fogamzásgátlás szempontjából).

A hormonális fogamzásgátló tablettáknak két fajtája ismert:

(1) a kombinált tabletták, melyek ösztrogént és progesztint is tartalmaznak és

(2) a csak progesztint tartalmazó tabletták (más néven minipill tabletták).

A kombinált tabletták lényegesen hatásosabbak a csak progesztin tartalmúaknál, s további előnyük, hogy szedésük esetén kisebb az áttöréses vérzés veszélye. Ugyanakkor némely nő szervezete nem tolerálja az ösztrogént, ők csak progesztin alapú tablettát szedhetnek. Mindkét fogamzásgátlónak különféle típusai vannak forgalomban, melyek mindegyikében kissé eltér a hormonok összetétele.

A hormonális fogamzásgátlóknak e két típusa nemcsak tabletta formájában használatos. A kombinált szer kapható, mint hormontapasz, vagy hüvelygyűrű is. A csak progesztin hatású szer beadható intramuszkuláris injekcióként, alkalmazható implantáció, vagy hüvely spirál formájában.

  Szex teszt

Készen állsz arra, hogy kapcsolatotokat a szexualitás szintjére emeld?
Kitöltöm a tesztet >>

A nők némelyike jobban szereti a hormonális fogamzásgátlásnak ezeket az egyéb módszereit, mivel ritkábban kell használni őket (következésképp nehezebb elfeledkezni róluk). Míg a tablettákat naponta kell szedni, a bőrtapaszt csak hetente egy alkalommal kell feltenni, a hüvelygyűrűt havonta egyszer, az intramuszkuláris injekciót pedig csak háromhavonta egy alkalommal kell beadatni.

A méhbe felhelyezett hüvelyspirál öt, vagy akár még több éven át is védelmet nyújthat. A hormonális fogamzásgátló tablettákat és egyéb eszközöket nőgyógyásznak kell felírnia. Érdemes kikérned nőgyógyászod vagy más szakorvos véleményét a születésszabályozás különféle módszereiről és arról, hogy neked személy szerint melyek felelnének meg a leginkább.

Amennyiben a fogamzásgátló tabletta mellett döntesz (bizonyos esetekben ez a születésszabályozás legolcsóbb módja), nagyon fontos, hogy mindennap ugyanabban az időben szedd be tablettákat. Ily módon stabilabbá válik szervezeted hormonszintje.

Ha megfeledkezel a tablettádról (vagy 3-4 órával, esetleg még többel később veszed csak be), ezzel megváltozhat szervezetedben a születésszabályzó hormonok szintje. Ha az egyik nap kimaradt egy tabletta, másnap kettőt kell bevenned, s ennek következtében hirtelen megnő a hormonszinted.

A fogamzásgátlás legnagyobb hatékonyságának elérése és a mellékhatások minimálisra csökkentése érdekében válassz olyan időpontot, melyet könnyen megjegyzel (például nyomban ébredés utánit, vagy közvetlenül lefekvés előttit), és mindennap ugyanabban az időben szedd be a tablettát.

Végezetül: a fogamzásgátlók általában 21 vagy 28 tablettás kiszerelésben kerülnek forgalomba. Mindkét csomag 21 aktív tablettát tartalmaz. A 28 adagos kiszerelésben a 7 plusz placebo pirula csupán azt a célt szolgálja, hogy ne feledkezz meg a mindennapi szedésükről és emlékeztessen arra, mikor kell elkezdened az új adagot.

Mindegy, hogy placebo tablettát szedsz-e, vagy egyszerűen kivárod a hét napot, míg elkezded az újabb adag szedését, ez a hétnapos hormonmentesség a szabályos menstruációs időszakot imitáló havi vérzést vált ki a nőknél. Ugyanakkor ez alatt a hét nap alatt is védve vannak a teherbeesés ellen, amennyiben folyamatosan és előírásszerűen szedték az aktív tablettákat.

A fogamzásgátló tabletták egy újabb generációja is megjelent már (mint például a Seasonale), melynek hatására a csökken az évi menstruációk száma. Egy ilyen csomagban 84 aktív tabletta van, ezek beszedését egy placebo hét követi, s így a nő évente csak négyszer menstruál.

(Ő.B.)

 

 Kapcsolódó cikkek