Főoldal / LÉLEK / Mondj nemet a netes zaklatásra!
  2013-06-11

Mondj nemet a netes zaklatásra!

Bántó, zaklató üzeneteket kapsz? Vagy a barátodat bántják a Facebookon? Eleged van abból, hogy nem csak az iskolában zaklatnak, hanem már a neten is? Tegyél ellene!

- hirdetések -

Az öngyilkosság sajnos nem ritka jelenség Magyarországon. Nagyon sok kamasz fejében fut át, hogy véget vet az életének. Különösen veszélyes lehet, ha ennek még a Facebookon is hangot ad valaki, és nem kap megfelelő visszajelzést. Így könnyen tragédiába torkollhatnak az események. Az iskolai heccelés sajnos elterjedt itthon is (egy magyar felmérés szerint a tanulók 32 százaléka volt már gúny tárgya), a cyberbullying pedig egyre terjed.

Nem kell eltűrnöd!

A személyes zaklatással ellentétbeTégy a zaklatás ellen!n a cyberzaklatásnál minden virtuálisan történik. Ezzel azért könnyebb megbirkóznod, mert jó esetben néhány gombnyomással visszaverheted a támadást, és ki tudod kattintani az illetőt az életedből.

Persze a bántalmazottnak ez is nehézséget okozhat, hiszen a bántalmazók elsősorban azokat célozzák meg, akiknek az önértékelése egyébként is gyengébb lábakon áll. Ha úgy is döntesz, hogy ki szeretnél tiltani valakit, utána azon tépelődhetsz, hogy „valóban megfelelően cselekedtem-e?”

Éppen ezért az első lépés, hogy megszabadíts magad a gyötrelem alól. Még ha kétségek is gyötörnek, véget kell vetned az önmarcangolásnak. A rossz dolgokat posztolók lehet, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora fájdalmat okoznak neked. Nem látják a könnyeidet, nem tudják, hogy milyen érzés ez a számodra. A leghatékonyabban pedig úgy lehet megszabadulni az ilyen kellemetlenkedőktől, ha kitiltod őket, többé nem kapnak megerősítést arról, hogy tényleg szenvedést okoztak neked. 

Zárd ki a cyber világodból!

Második lépésként a belső kétségeket kell elaltatnod. Ne légy kíváncsi arra, hogy még mit posztol az, aki zaklat, ne nézegesd az oldalát, zárt ki őt a teljes cyber életedből. Nyilván nem azonnal fogja abbahagyni ezt a zavaró viselkedést. De ha folyton utána leselkedsz, akkor valójában nem változtattál semmin.

Beszélj a barátaiddal!

Hogyan mondjam el, hogy zaklatnak?
Gondold meg: te szeretnéd, hogy egy barátod elmondja neked? Hát, persze, hogy igen! Ne aggódj azon, hogy az emberek nem hisznek neked vagy nem akarják hallani, amit mondasz. Mondd el valakinek, akiben megbízol, ha nem bánnak veled jól!

Tovább a cikkhez

Biztosan rosszul esik, hogy a többiek mi mindent olvashatnak rólad. Ami még ennél is zavaróbb lehet számodra, hogy a többiek véleményéről nem tudsz semmit sem. Beszélj velük, mondd el azoknak, akik igazán számítanak neked, hogy mi történt veled és szeretnéd, hogy tudják, hogy min mész keresztül a cyberbullying miatt. A legjobb, ha személyesen kéred a támogatásukat, és meglátod, biztonság érzéssel tölt el, ha tudod, hogy a számodra fontos emberek melletted állnak.

Kérj segítséget!

Ez a legfontosabb, amit önmagadért tehetsz. Az iskoládban az iskolapszichológushoz, a gyermekvédelmi felelőshöz, az osztályfőnöködhöz vagy egy olyan tanárhoz is fordulhatsz, akiben megbízol, és tudod, hogy őszintén meg fog hallgatni. Ne feledkezz meg a szüleidről sem! Lehet, hogy a felnőttek elsőre nem értik meg ezt a problémát, hiszen a cyberbullying egy teljesen új dolog számukra. Sokan még a Facebook világát sem értik igazán, emiatt pedig az árnyoldalaival sincsenek tisztában.  Lehet, hogy neked kell felvilágosítani őket, de ne feledd, hogy a családod az, akikre a leginkább számíthatsz a bajban.

(B.Gy.)