zaklatás
#Lélek

Mondj nemet a netes zaklatásra!

2013.06.11.
2 perces olvasási idő

Bántó, zaklató üzeneteket kapsz? Vagy a barátodat bántják a Facebookon? Eleged van abból, hogy nem csak az iskolában zaklatnak, hanem már a neten is? Tegyél ellene!

Az öngyilkosság sajnos nem ritka jelenség Magyarországon. Nagyon sok kamasz fejében fut át, hogy véget vet az életének. Különösen veszélyes lehet, ha ennek még a Facebookon is hangot ad valaki, és nem kap megfelelő visszajelzést. Így könnyen tragédiába torkollhatnak az események. Az iskolai heccelés sajnos elterjedt itthon is (egy magyar felmérés szerint a tanulók 32 százaléka volt már gúny tárgya), a cyberbullying pedig egyre terjed.

Nem kell eltűrnöd!

A személyes zaklatással ellentétbeTégy a zaklatás ellen!n a cyberzaklatásnál minden virtuálisan történik. Ezzel azért könnyebb megbirkóznod, mert jó esetben néhány gombnyomással visszaverheted a támadást, és ki tudod kattintani az illetőt az életedből.

Persze a bántalmazottnak ez is nehézséget okozhat, hiszen a bántalmazók elsősorban azokat célozzák meg, akiknek az önértékelése egyébként is gyengébb lábakon áll. Ha úgy is döntesz, hogy ki szeretnél tiltani valakit, utána azon tépelődhetsz, hogy „valóban megfelelően cselekedtem-e?”

Éppen ezért az első lépés, hogy megszabadíts magad a gyötrelem alól. Még ha kétségek is gyötörnek, véget kell vetned az önmarcangolásnak. A rossz dolgokat posztolók lehet, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora fájdalmat okoznak neked. Nem látják a könnyeidet, nem tudják, hogy milyen érzés ez a számodra. A leghatékonyabban pedig úgy lehet megszabadulni az ilyen kellemetlenkedőktől, ha kitiltod őket, többé nem kapnak megerősítést arról, hogy tényleg szenvedést okoztak neked.

Zárd ki a cyber világodból!

Második lépésként a belső kétségeket kell elaltatnod. Ne légy kíváncsi arra, hogy még mit posztol az, aki zaklat, ne nézegesd az oldalát, zárt ki őt a teljes cyber életedből. Nyilván nem azonnal fogja abbahagyni ezt a zavaró viselkedést. De ha folyton utána leselkedsz, akkor valójában nem változtattál semmin.

Beszélj a barátaiddal!

Biztosan rosszul esik, hogy a többiek mi mindent olvashatnak rólad. Ami még ennél is zavaróbb lehet számodra, hogy a többiek véleményéről nem tudsz semmit sem. Beszélj velük, mondd el azoknak, akik igazán számítanak neked, hogy mi történt veled és szeretnéd, hogy tudják, hogy min mész keresztül a cyberbullying miatt. A legjobb, ha személyesen kéred a támogatásukat, és meglátod, biztonság érzéssel tölt el, ha tudod, hogy a számodra fontos emberek melletted állnak.

Kérj segítséget!

Ez a legfontosabb, amit önmagadért tehetsz. Az iskoládban az iskolapszichológushoz, a gyermekvédelmi felelőshöz, az osztályfőnöködhöz vagy egy olyan tanárhoz is fordulhatsz, akiben megbízol, és tudod, hogy őszintén meg fog hallgatni. Ne feledkezz meg a szüleidről sem! Lehet, hogy a felnőttek elsőre nem értik meg ezt a problémát, hiszen a cyberbullying egy teljesen új dolog számukra. Sokan még a Facebook világát sem értik igazán, emiatt pedig az árnyoldalaival sincsenek tisztában. Lehet, hogy neked kell felvilágosítani őket, de ne feledd, hogy a családod az, akikre a leginkább számíthatsz a bajban.

(B.Gy.)