zaklatás
#Lélek

Tippek a biztonságod érdekében, ha zaklatnak

2014.08.05.
2 perces olvasási idő

A barátod vagy barátnőd haragja üldöz, megfélemlít? Ha igen, az egy figyelmeztető jele lehet a jövőbeni fizikai erőszaknak. Itt az idő, hogy gondolkodj arról, hogyan védd magad abban az esetben, ha megpróbálnak bántalmazni téged.

Lehet, hogy a kapcsolatban akarsz még maradni, vagy lehet, hogy nem érzed késznek magad a szakításra a barátoddal/barátnőddel az adott pillanatban. Talán azt reméled, meg fog változni, vagy félsz otthagyni őt. Ezek az érzések teljesen normálisak. De még mindig vannak olyan dolgok, amiket megtehetsz, hogy nagyobb biztonságban érezd magad mellette.

Úgy gondolod, itt az ideje?

Tudtad, hogy a szakítás lehet a legveszélyesebb időszak, ha a barátod/barátnőd megpróbál kisajátítani, kiszámíthatatlanná vagy erőszakossá válhat?Tippek a biztonságod érdekében, ha zaklatnak

Módszerek az önvédelemre

Mondd el minél több embernek, mi történik! Mondd el barátoknak, a szüleidnek, családodnak, tanároknak vagy a munkatársaidnak, hogy mi történik. Kérd meg őket, hogy segítsenek megvédeni téged, például azzal, hogy ott vannak, amikor ott van veled a partnered. Kitalálhatsz egy kódot, amivel tudatod velük, hogy segítségre van szükséged.

Ne maradj kettesben az exeddel!

Ha szakítottál egy zsarnokoskodó baráttal vagy barátnővel, próbálj meg nem kettesben maradni vele. Ha tudsz, találkozz vele nyilvános helyen, mikor a családod vagy a barátaid is ott vannak. Más úton menj haza, mint vele tetted!

Maradj józan és éber!

Figyelj oda, mi zajlik, mikor vele vagy, például ne igyál ilyenkor. Hallgass a megérzéseidre, ha valami nem tűnik megfelelőnek, menj haza, amint csak tudsz.

Készülj fel: mobil, pénz, kulcsok, papír!

Készülj egy kifogással, hogy gyorsan leléphess, ha kényelmetlenül vagy fenyegetve érzed magad.

Mindig legyen nálad mobil, és extra pénz kéznél egy taxira, vagy telefonhívásra, ha szükséges.

Tervezd meg, hova fogsz menni, ha gyorsan le kell lépned (például egy baráthoz, vagy családtaghoz) és hogy hogyan fogsz odajutni! Gyűjts össze bármilyen különleges dolgot és fontos dokumentumot, úgy, hogy már ott lesznek készen, ha a nagy sietségben lesz rá szükséged! Tedd őket biztonságos helyre!

Legyen egy névjegylistád!

Készíts egy listát azoknak az embereknek a telefonszámával, akik segíthetnek neked! A fontos számok közé tartozhat: rendőrség, barátok és/vagy családtagok, akikben bízol, és a taxiszolgálat. Memorizáld vagy írt le a rendőrség számát, hogy hívhasd őket, ha veszélyben vagy.

Légy biztonságban az internet használata során!

Valaki, aki megpróbál kontrollálni vagy bántani téged, lehet, hogy azt is ellenőrzi, hogy mit csinálsz az interneten, megnézi az e-mailjeidet, vagy a telefonodat, és lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy szemmel tartanak. A legbiztonságosabb, ha nem az otthoni számítógépedet használod.

Tartsd meg a bizonyítékokat!

Tarts meg bármit, amit bizonyítékként használhatsz abban az esetben, ha úgy döntesz, bejelented a visszaélést, vagy az üldözést! Ments el bármilyen erőszakos, vagy fenyegető üzenetet, beleértve bármilyen sms-t, vagy hangüzenetet, vagy e-mailt, vagy posztokat a weboldalakon! Jelentheted a visszaélést, erőszakot, fenyegetéseket, üldözést a rendőrségen, és az elkövetőt meg is büntethetik, vagy távoltartási végzést is kérhetsz.

Ha szakítás után is a házatokhoz jár…

  • Ellenőrizd a hívásokat egy hangpostával, vagy valaki más fogadja a tőle kapott üzeneteidet!
  • Bízd valaki másra, hogy nyissa ki az ajtót, otthon!
  • Legyen, egy biztonságos hely, ahol kapcsolatba léphet veled. Ha nem vagy sehol sem biztonságban, kérd felnőtt segítségét, hogy találj egy olyan helyet, ahol maradhatsz.
  • A rendőrség megvédhet téged bármilyen további erőszaktól. Például, kaphatsz bírósági végzést, ami arra kötelezi az erőszakos exedet, hogy ne jöjjön a közeledbe és ne zaklasson többé (távoltartási végzés).
  • Ha az exed nem engedelmeskedik a végzésnek, akkor megbüntethetik.

(Sz. D. L., lovegoodbadugly.com)