cyber
#Lélek

Hogyan éld túl a cyber-zaklatást? I.

2011.02.01.
2 perces olvasási idő

Miért válik valaki cyber-zaklatóvá? Talán annyi válasz létezik az előbbi kérdésre, ahány zaklató létezik.

Hogyan éld túl a cyber-zaklatást?

Lilla még csak nyolcadik osztályba járt, amikor elkezdődött az üzenet-sorozat – először is egy fura SMS, amit az új telefonjára kapott. Utána pár dühös üzenetet kapott Facebookon. A középiskola első évében pedig rájött, hogy pár évfolyamtársa egy honlapot szerkeszt, külön csak azért, hogy őt idegesítsék. Később az emailek, az smsek és a levelek egyre csak durvábbak lettek. A végén már olyan rosszra fordult minden, hogy kénytelen volt iskolát váltani.

Most már 18 éves, és azt mondta, hogy már teljesen túljtett a történteken – csupán öntudatra és másokkal szemben lévő megbocsátásra volt szüksége. Szörnyű időszak volt, de pár felnőtt és barát tanácsának és támogatásának a segítségével sikerült feldolgoznia mindent.

Közel a tinik fele lesz áldozata a cyber-zaklatásoknak. Számos korábbi kutatás szerint a cyber-zaklatás az új generáció nagy problémája – ám jó hír, hogy egyre egyszerűbb megelőzni, valamint leállítani. Tanácsainkat követve megtudhatod, mit is kell tenned, ha zaklatnak vagy ha ismersz valakit, akivel ez történik.

Mi számít cyber-zaklatásnak?

A cyber-zaklatás a zaklatás azon formája, amely során a technológiát használják bosszantásra, megfélemlítésre vagy újabb személy megcélzására. Az online fenyegetések, a bántó üzenetek vagy smsek is ide tartoznak. Csakúgy, mint egy másik személyről való személyes információ vagy videó posztolása olyan célból, hogy a másikat bántsák vele.

Az online zaklatás sokkal egyszerűbb, mint a zaklatás egyéb formái, hiszen nem kell szemtől-szembe kerülni az "áldozattal". Emellett egyes zaklatók nem is döbbennek rá, hogy milyen bántóak az „akcióik”.
Definíciója szerint a cyber-zaklatás fiatal embereket érint, és ők állnak a másik oldalon is – hiszen ha egy felnőtt a zaklató, akkor már másról beszélünk.

Virtuális tettek, valós következmények

Mivel a modern technika fontos szerepet játszik életünkben, gyakran nem is tudunk elbújni a zaklatások előtt. Az online zaklatás ráadásul bárhonnan és bárhol érhet minket, legyen szó otthonunkról, az iskoláról, de akár egy kávézóról is. Emellett a nap bármely órájában, óráiban történhet.

Általában az online zaklatásnak ugyanolyan következményei vannak, mint a zaklatás egyéb formáinak – stressz a helyzettől, idegesség és félelem, problémák a hangulatoddal, az energiáddal, az alvással és az étvágyaddal. Emellett lehetsz majd ideges, felizgatott és szomorú is.

Ráadásul nem csak a zaklatott személy sérül – a cyber-zaklatás megelőzésére egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Egyre több és több iskola, illetve délutáni tevékenységeket lebonyolító szervezet próbálja megállítani a cyber-zaklatást. Hogy példát statuáljanak, a zaklatókat gyakran felfüggesztik, esetleg ki is rúgják akár a sportcsapatból, akár az iskolából. Emellett a cyber-zaklatás egyes fajtái erősen megsérthetik az iskola házirendjét, de akár a szexuális zaklatással kapcsolatos törvényeket is – ezekben az esetekben a zaklató már az előbbieknél is komolyabb bajban van.

Miért jelentsd a zaklatást?

A zaklatás jelentése mindenkinek segít. A cyber-zaklatás arra utal, hogy a zaklatónak olyan érzelmi problémákkal kell megküzdenie, amelyeket csak ilyen módon tud levezetni. Éppen ezért leginkább a zaklatónak van szüksége arra, hogy egy szakképzett felnőtt segítsen neki. Emellett a zaklatás jelentésével és a zaklató leállításával együtt a zaklatás is meg fog szűnni – amely a zaklatott félnek hatalmas megkönnyebbülést jelenthet majd.

Miért is csinálják ezt az emberek?

Miért válik valaki cyber-zaklatóvá? Talán annyi válasz létezik az előbbi kérdésre, ahány zaklató. Persze gyakran, ami cyber-zaklatásnak látszik, valójában véletlen. A túl személyes SMS-ek, facebookos üzenetek, e-mailek hangsúlyát ráadásul nehéz értelmezni, hiszen az írott szövegeknél nem is feltétlenül lehet rájönni, hogy komoly, vagy csak egy félresikerült vicc.

Ám ennek ellenére, a legtöbb ember észreveszi, ha cyber-zaklatás áldozatául esett, hiszen egy zaklatás során a szövegek tartalma sokkal komolyabb, mint egy ugratás – általában fenyegetések, valós zaklatások. Az online zaklatás emellett annak is a jele, hogy a zaklatót bántották, frusztrált, mérges, és ezeket az érzéseket másokon próbálja levezetni – ám mivel a dolog online történik, nem is feltétlenül kell szembenéznie a zaklatottal.

(Gy.A., kidshealth.com)

Kapcsolódó címkék

internet