cyber
#Lélek

Hogyan éld túl a cyber-zaklatást? - II.

2011.02.06.
2 perces olvasási idő

Ha zaklatnak, fenyegetnek, bántanak vagy esetleg fájdalmas módon ugratnak – vagy ha ismersz valakit, akivel ez történik – nincs okod csendben maradni. Mindenképpen jelentened kell a felháborító SMS-eket, e-maileket!

Mondd el valakinek!

A legtöbb kutató egyetért abban, hogy az első dolog, amit meg kell tenned, az nem más, mint hogy szólni egy olyan felnőttnek, akiben bízol. Ám ezt gyakran könnyebb megmondani, mint megtenni. Sok zaklatott túl szégyenlős ahhoz, hogy elmondja a szüleinek, vagy másnak azt, ami történt.

Persze a szülők elsősorban arra koncentrálnak, hogy minél hamarabb leállíthassák a zaklatást, hogy a csemetéjüket megóvják tőle. Ha attól tartasz, hogy elveszik tőled a mobilodat vagy a számítógépedet, akkor ismertesd velük félelmeidet! Mondd el nekik, hogy milyen fontos is számodra, hogy legyen egy eszközöd, amelynek segítségével kapcsolatban maradhatsz másokkal! Próbáljatok együtt kitalálni egy olyan megoldást, amely során leállíthatjátok a zaklatót, de te sem fogod megbüntetve érezni magadat! Természetesen az első teendőd az legyen, hogy biztonságossá teszed a mobil- és számítógép használatodat, azaz leállítod a zaklatót!

Emellett ha a zaklató az iskolatársad, aminek elég nagy a valószínűsége, akkor érdemes szólni egy olyan tanárnak, akiben bízol, valamint az iskola tanácsadójával, ha van ilyen. Ha a zaklatót is szembesíted majd azzal, hogy mennyire sanyargatja az életedet, akkor valószínűleg elgondolkozik tettein és leáll.

Lépj tovább!

Ne is vegyél tudomást a zaklatásról! – ez a módszer ugyanúgy működik a cyber-zaklatások esetében, mint a valódi zaklatásoknál. Csak kapcsold ki a telefonodat, ne foglalkozz a számítógépeddel, és így a figyelmed is elterelődhet a rossz gondolatokról és koncentrálhatsz azokra a dolgokra, amelyek valóban boldoggá teszik az életedet! Persze egy zaklatót figyelmen kívül hagyni nem túl egyszerű, de a lényeg, hogy te mindent megpróbálj.

Jelentsd a zaklatót az adott website szerkesztőinek! Ráadásul az olyan nagy oldalak, mint a Facebook, MySpace vagy YouTube nagyon komolyan veszik, ha a felhasználók akármilyen erőszakos, rossz célra használják oldalaikat. Ha a felhasználók jelentik a zaklatást, akkor az oldal adminisztrátorai tiltani fogják a felhasználót, aki többé nem fogja tudni használni az oldalt. Ugyanezt meg tudod tenni az e-mail-szolgáltatók és a telefon-társaságok esetében is, ha valaki zaklatna.

Blokkold a zaklatót!

A legtöbb elektronikus eszköznek vagy közösségi oldalnak van olyan funkciója, melynek segítségével teljesen blokkolhatod a zaklatót, így a tőle érkező üzeneteket is. Ha nem tudod, hogy hogyan teheted meg ezt, kérdezd meg egy barátodat, esetleg egy hozzáértő felnőttet!

Ne reagálj! Egyes esetekben a zaklatás egyetlen célja, hogy még inkább provokáljon, és még inkább kiélezzék a helyzetet. Inkább kérj meg egy felnőttet, hogy vegye fel a kapcsolatot a zaklatóval és próbálja meg leállítani!

Annak ellenére, hogy nem jó ötlet egy zaklatásra reagálni, annál jobb ötlet menteni ezeket, hogy esetleg bizonyítékként tudd majd használni. Persze nem kell minden e-mailt, SMS-t és üzenetet egyben, magadnál tárolnod – a legjobb, ha lemented őket egy CD-re vagy pendrive-ra, esetleg ezeket továbbítod egy felnőttnek.

Ügyelj az online-biztonságodra!

• Védd a telefonodat PIN-kóddal, jelszavakkal, csakúgy, mint az online fiókjaidat!
• Érdemes a jelszavaidat gyakran megváltoztatni.
• Ügyelj arra is, hogy a jelszavadat csak a családoddal oszd meg!
• Gondolkozz el, mielőtt megosztanál egy személyes fotót vagy videót a neten, hiszen elcsépelt, de mégis igaz, hogy amit egyszer közzéteszel, azt nagyon nehéz, de szinte lehetetlen eltávolítani! Emellett akár ezek a képek vagy videók is kiválthatják az esetleges zaklatást.

Ha egy barát egy zaklató

Ha megtudod, hogy egy barátod cyber-zaklató, akkor ültesd le és beszélj vele erről! Talán valami indok bújik meg a zaklatása mögött és talán te is tudsz neki segíteni – mindenképpen kérdezd meg, hogy mit is tehetsz érte! Vagy ha nem ismered az adott személyt eléggé ahhoz, hogy felajánld neki a segítségedet, akkor mindenképpen tudasd vele, hogy ez nem egy jó dolog. Mondd el neki, hogy a következményekkel is tisztában kell lennie és hogy ti mindenben mellette álltok, kivéve, ha valami rossz dologról van szó!

(Gy. A. - KamaszPanasz, forrás: Kidshealth)

Hogyan éld túl a cyber-zaklatást? - I. rész