cyber
#Szülőknek

Cyber zaklatás: új problémák, új taktikák

2014.07.29.
2 perces olvasási idő

A zaklatás komoly probléma, amely a technikai fejlődésnek köszönhetően újabb és újabb zaklatási formákat szül. Az internet világában egyre jobban elharapódzhat a zaklatás, és igen komoly veszélyeket rejt, hiszen tömegeket lehet elérni mindössze pár kattintással.

Az internetes zaklatás új problémákat is felvet. Régebben a gyerekek az iskolában, vagy az iskola előtt verekedtek egymással, ma azonban már bárhol utolérhetőek az áldozatok: telefonon, sms-ben, email-ben, a közösségi oldalakon keresztül, így napi 24 órában ki vannak téve a zaklatás veszélyének. Ez pedig igen súlyos hatással van az áldozatra, főleg akkor, ha gyerekről van szó. A véget nem érő zaklatás (otthon sincs biztonságban) és a kiúttalanság érzése komoly kockázatokkal jár, mely akár meggondolatlan cselekedetekre is késztetheti az áldozatot.

Még nagyobb baj, hogy az áldozatok vonakodnak beszélni arról, hogy zaklatják őket, még szüleiknek sem jelzik a bajt, így csak becsülni lehet, hogy hány fiatalt érinthet a dolog. Számítások szerint a gyerekek és kamaszok egyharmada van kitéve valamilyen formában zaklatásnak. Sajnos sokan nem fordulnak segítségért, gyakran önmagukba fordulnak és elszigetelődnek a társaiktól.

Ahogy nő az áldozatokra nehezedő nyomás (súlyosbodik a zaklatás), úgy nő a szorongásuk, depressziósak lesznek és más, stresszel kapcsolatos egészségügyi problémák is kialakulhatnak náluk. Egyesek öngyilkosságba menekültek a zaklatás elől. Szakértők szerint a zaklató és áldozat is ki van téve a fokozott öngyilkosságra való hajlam veszélyének.

InternetezésMit is jelent ez?

Nehéz megvédeni a gyermekünket az iskolai keményfiúktól, de még nehezebb a gyakran név és arc nélküli zaklatókkal szemben, akik a képernyőn keresztül terrorizálják áldozataikat.

Az internetes zaklatás figyelmeztető jelei, ezekre érdemes odafigyelnie:

  • a gyereknél érzelmi hullámvölgy figyelhető meg internetezés során, vagy utána
  • hirtelen visszahúzódóvá válik
  • kerüli a társas eseményeket: iskolai rendezvények, szakkörök
  • gyengülő iskolai eredmények
  • érthetetlen dührohamok otthon
  • gyökeres változás a hangulatában, alvási-evési szokásaiban
  • nem akarja használni a számítógépet, mobilt
  • ideges és feszült lesz, ha sms-t vagy email-t kap
  • kerüli a beszélgetést, ha az internetezés vagy a mobiltelefon a téma.

Miért nem mondják el a zaklatott gyerekek a szüleiknek, hogy baj van?

Bizonyos szempontból fontos nekik az internet, szeretnék tartani a kapcsolatot a barátaikkal, a szülői reakció pedig első körben az internettől való teljes tiltás lenne - ettől pedig tartanak. Ezért fontos, hogy ha a szülő tudomást szerez a zaklatásról, ne tiltsa el a gyerekét az internethasználattól, ezzel nagyobb kárt okozhat, mint gondolná. Azonban némi aktívabb szülői felügyelet mindenképp szükséges: ha lehetséges, ellenőrizze a névtelen vagy gyanús eredetű sms-eket, e-maileket és a közösségi oldalak bejegyzéseit.

Álljon ki gyermeke mellett, bátorítsa arra, hogy ne válaszoljon, mert az csak olaj a tűzre és még rosszabb lesz a helyzet. Azonban amit küld a zaklató (szöveg, kép vagy más fájlok) azokat érdemes megtartani bizonyítékként, ha szembesíteni kell a zaklatót (akár rendőrség bevonásával is).

Ha esetleg az Ön gyermeke a zaklató, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy abbahagyja a negatív viselkedését. Magyarázza el, hogy ezzel árt a másiknak, és súlyos következményei lehetnek. Ha nem hagyná abba, akkor korlátozza a számítógép és telefon elérését, alkalmazzon szűrőket a számítógépén. Beszélgessen el a gyerekével, esetleg vonjon be szakértőt (pszichológust) a probléma megoldásához.

(KamaszPanasz - N. L., forrás kidshealth.org)