erőszak
#Lélek

A nők elleni erőszakról

2021.04.25.
1 perces olvasási idő

Sok dolog beletartozik, ami a nemük miatt vagy azzal összefüggésben éri a nőket. Lehet ez családon belüli erőszak, párkapcsolati erőszak, de a társadalmi működésből fakadó hátrányok is ide tartoznak, például, hogy alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak ugyanabban a munkakörben, vagy ritkábban választják vezetőnek őket.

Ha a bántalmazás szót hallod, biztosan elsőként a fizikai erőszak jut eszedbe: ütés, rúgás, fojtogatás stb. A szexuális erőszak is egyértelműen bántalmazás, de ebbe nemcsak az akaraton kívüli közösülés tartozik bele, hanem minden olyan szexualitással kapcsolatos kényszer, ráhatás, amit a másik fél nem szabad akaratából szeretne megtenni.

A szóbeli erőszak talán sokaknak eszébe sem jut, pedig a lekicsinylés, gúnyolás, fenyegetőzés is fájdalmas tud lenni. Ehhez szorosan kapcsolódik a lelki erőszak, amikor a bántalmazó az áldozat alapvető érzelmi igényeit és szükségleteit tagadja meg, elszigeteli más családtagoktól, barátoktól, rombolja az önbizalmát, hibáztatja, ellenőrzi, párkapcsolatban a féltékenységével gyötri, korlátozza.

A párkapcsolati erőszak egyik formája a gazdasági erőszak, amikor a nőket eltiltják a munkától, vagy éppen nem engedik rendelkezni a fizetésük fölött, elszámoltatják fillérre pontosan, megkérdőjelezik a kiadásaikat.

Mekkora a probléma?

Magyarországon minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere. Az erőszak sokszor végzetes, hazánkban minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak áldozataként. Az összes meggyilkolt nő 60%-át élettársa, házastársa vagy exe öli meg. Éppen ezért a családon belüli erőszak nem magánügy, hanem mindenkinek az az érdeke, hogy a nők biztonságban élhessenek. A párkapcsolati erőszak súlyosan hat a gyerekekre is, még abban az esetben is, ha őket közvetlenül nem éri bántalmazás.

Amit tudnod kell

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy bántalmazásoktól mentesen éljen. Az erőszakra nem magyarázat, hogy az áldozat idegesítő vagy rosszat tesz, más módot kell találni a konfliktusok rendezésére. Az áldozat hibáztatása káros, a bántalmazó kapcsolatból nagyon nehéz kilépni. A bántalmazás minden formája súlyosan veszélyezteti a nők testi és lelki egészségét egyaránt.

Cikkünk a nők elleni erőszakról szól, azonban férfiak ellen is követhetnek el erőszakot, de elenyésző az az arány, amikor nő bántalmaz férfit.

Ha áldozat vagy, kérj segítséget

Az erőszak soha nem a te hibád. Ha bántanak, jogod van segítséget kérni. Ha lelki támogatásra van szükséged vagy szeretnéd a gondolataidat rendezni, hívd a 137-00 ingyenes Ifjúsági Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17-21 óra között. Más jellegű segítségért fordulhatsz a rendőrséghez, a helyileg illetékes családsegítő szolgálathoz, és több civil szervezet is a nők elleni erőszakra specializálódott, mint pl. a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (www.nane.hu), az Eszter Alapítvány (www.eszteralapitvany.hu) vagy a Patent Egyesület (www.patent.org.hu) , mely jogsegélyt nyújt.

Ifjúsági Lelki Elsősegély