zaklatás
#Lélek

Mi az a bántalmazás?

2013.09.17.
2 perces olvasási idő

Valami nem az igazi. Nem tetszik, ahogyan Veled bánnak, de nem tudod eldönteni, hogy ez most bántalmazás-e?

Miből tudhatom?

„A szerelem vak, és néha annyira, hogy azt sem veszed észre, amikor megaláznak, és csak kihasználnak.”

Tartsd észben, az erőszak nem csak fizikai formában létezik! Különböző formákban jelentkezhet, úgy, mint túlzott féltékenység, folyamatos hívogatás vagy SMS-ek, amikkel szemmel tartanak, szexuális nyomásgyakorlás, öngyilkossággal való fenyegetés. Ezekkel olyan érzéseket kelthet benned, amik miatt képtelen vagy szakítani. Hallgass az ösztöneidre! Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, akkor talán tényleg így van.szomorú

Ne hagyd figyelmen kívül a rossz dolgokat! A szerelem izgalmas érzés, és gyakran csak a jóra akarsz emlékezni és a romantikus pillanatokra, és elfelejted, azt, amikor gonoszak, követelőzőek vagy erőszakosak voltak Veled. Nehéz ezt elfogadni, de a saját érdekedben ne hunyj szemet felette!

Gondolkozz el azon, hogy hogyan hat rád ez a kapcsolat! Kevésbé vagy magabiztos, amióta benne vagy ebben a kapcsolatban? Mindig résen kell, hogy legyél? Ezek nem jó jelek.

Adj időt magadnak a gondolkodásra! Tartsatok szünetet és beszéljetek más emberekkel is. Így kideríthetitek, hogyan tovább.

Mit gondol a családod és a barátaid? Ha aggódnak miattad, és amiatt, ahogyan bánnak veled, az szintén nem jó jel.

Olvasd el mások történeteit! A legtöbb embernek időbe telik, mire rájönnek, hogy valójában megalázzák és kihasználják.

Akkor is lehetek bántalmazás áldozata, ha nem ütnek meg?

„A barátnőm gyakran lenéz, kineveti az öltözködésemet, és megaláz a barátaink előtt. Amikor azt mondtam, hogy elég, megfenyegetett. De nem ütött meg. Ez bántalmazásnak számít?”

Igen. A bántalmazás nem mindig fizikai, és gyakran nem is történik fizikai erőszak ezekben a kapcsolatokban. A lelki terror (manipuláció, irányítás, sértegetés, a másik önbizalmának a sárba tiprása) teljesen lerombolja az egészséges önértékelésedet, összezavar, egyedül és csapdába esve érzed magad.

„Úgy éreztem tojáshéjon lépkedtem, ha a közelében voltam, mert bármi, amit mondtam vagy tettem, feldühítette. Az, hogy nem ütött meg még nem jelenti azt, hogy nem okozott fájdalmat.”

Mi van, ha azt mondják, hogy szeretnek?

„Olyan édes és szenvedélyes tud lenni, és ez fantasztikus! De gyakran előjön az uralkodó és agresszív énje. A végén mindig úgy jövök ki a dologból, mintha az én hibám lett volna. Ez kiborít, aztán elkezd bájologni, és én mindent elfelejtek. Sokat gondolkodom azon, hogy vajon tényleg szeret-e?”

A szerelem nem csak azon múlik, hogy mit mondasz és hogy hogyan, hanem ahogy a másikkal viselkedsz. A bántalmazók lehet, hogy azt hiszik, hogy tényleg szeretnek, de soha nem fognak tisztelni.

Talán szeretik azt érezni, hogy uralkodhatnak rajtad, birtokolhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy Téged is szeretnek teljes valódban. Ha csak akkor szeretnek, ha azt teszed, amit mondanak, az nem jelentheti egy jó kapcsolat alapját. Az igazi szerelemben tiszteljük a másik embert, elfogadjuk a függetlenségét, és törődünk vele.

Néha lehet odaadó és kedves, és ezzel elhiteti, hogy minden rendben köztetek. De légy óvatos! Ha valaki csak bánt és irányítani akar, az nem érdemli meg a szívedet.

Azt mondják, hogy én vagyok az, aki bántja őket

„Gyakran agresszív, és mindig féltékeny. Ha nem azt csinálom, amit mond, akkor azzal fenyeget, hogy megver. Általában félek tőle, de amikor egyszer ordibált velem, amikor egy másik sráccal beszéltem az osztályomból, úgy felhúzott, hogy megütöttem. Most azt mondja, hogy én bántalmazom. Igaza van?”

Inkább az ő viselkedése tűnik bántalmazásnak, mivel megfélemlítéssel kényszerít, arra, hogy azt tedd, amit mond. Megmondja, hogy kivel találkozz, és megfenyeget. Ezek mind intő jelek.

A kapcsolatokban az bántalmazó az, aki irányít és uralkodik. Tőle függsz, és tehetetlennek érzed magad ellene.

A pofozkodás nem a megfelelő válasz erre a viselkedésre. De lássuk a teljes képet. Tedd fel magadnak a kérdést, egyenlő félként kezel téged? Ha nem engedi, hogy saját magad dönts, megmondja, hogy kivel beszélhetsz, és megfélemlít, akkor nagyon úgy néz ki, hogy bántalmazás áldozatává váltál.

Gyakran hibáztat Téged, és kibújik mindenféle felelősség alól.

Vigyázz azzal, hogy mit teszel! Ha fizikai erőszakot alkalmazol, akkor kifogásként bújhat mögé, ha ő is ugyanezt teszi.

(P. K.)

Kapcsolódó cikkek