bántás
#Lélek

Szavakkal vernek?

2014.09.10.
2 perces olvasási idő

Az ember nagyon kreatív alkotó erővel rendelkezik. De sajnos olykor ezt a kreativitást rosszra használjuk fel. A megalázásnak, bántalmazásnak és elhanyagolásnak ezernyi formája létezik. Mi a szóbeli erőszak? Mik a jelei?

Fontos, hogy szeressenek

Emberi szükségletünk, hogy tartozzunk valahova, megértsenek és szeressenek minket. Ez a szükséglet velünk született, nélküle ugyan életben maradunk, viszont boldogtalanul. Akit szóbeli bántalmazás ér, úgy érzi, nem értik meg őt, illetve nem érti a másik fél reakcióját sem. Ugyanakkor reménykedik benne, hogy ez egy nap meg fog változni, egy nap belátja, milyen sok szomorúságot okoz.

A szóbeli erőszak: „támadó vagy sértő szavak, melyek valótlant állítanak az emberről, és amelyek hatására ez ember elhiszi a valótlant. A szóbeli erőszak, érzelmi bántalmazásnak minősül”. (Patricia Evans: Szavakkal verve)

Veszekedés

A szóbeli bántalmazás célja hatolom szerzése a másik ember felett. Ez egy tudattalan érzés és vágy, ami a felek számára nem is nyilvánvaló. Akit bántanak, egyre gyámoltalanabbnak, elhagyatottabbnak, kisebbrendűnek kezdi érezni magát. Ez egy hatalmi játszma, amit a hatalomra vágyók nagyon ügyesen kihasználnak. Ha ugyanis nem emelnék fel a hangjukat, szembe kellene nézniük saját érzéseikkel. De ez ingoványos terület, és fájdalmakkal teli: sokkal könnyebb a másik felet elhallgattatni, mint egy érzelemteljes beszélgetést folytatni.

Honnan tudod, hogy szóbeli erőszak áldozata vagy?

Ha a kommunikációs során azt tapasztalod, hogy

  • nem mersz új ötletekkel előállni, mert attól tartasz, hogy mit mondanak rá
  • azon gondolkodsz, hogy ha mondasz valamit, akkor azt vajon hogyan fogják érteni, mit fognak reagálni rá
  • azon rágódsz, hogy valami nincs rendben veled, mert mindent rosszul csinálsz, minden, amit mondasz, annak a végén veszekedés lesz
  • beszélgetés közben elveszted a magabiztosságodat
  • önmarcangolás: a beszélgetés után folyton visszagondolsz arra, hogy mit rontottál el, hogyan lehetne ezt máshogyan csinálni
  • bízol abban, hogy a jövőben minden megváltozik, egyszer majd kiegyensúlyozott lesz a kapcsolat.
  • gyakran magyarázkodsz, pontosítani próbálod az elmondottakat
  • minél inkább változtatni akarsz a helyzeten, az annál rosszabbá válik.

A szóbeli erőszak

A szóbeli erőszak észrevétlen, nincsenek olyan nyilvánvaló jeleli, mint egy véraláfutás vagy eltépett ruhadarab. Éveken át észrevétlenül történhet, különösen azért, mert a legtöbb esetben a szóbeli bántalmazás is csak szűk családi körben történik. Mások előtt a család, a pár tökéletes kapcsolat képét mutatja. Ezért is bizonytalanodik el a bántalmazott, hiszen másokkal a bántalmazó „normálisan” kommunikál. Tévesen egy olyan következtetésre jut, hogy csak az ő hibája, megérdemli ezt a bánásmódot.

Ha ilyen helyzetbe kerültél, saját biztonságod és pszichés egészséged érdekében kérj segítséget pszichológustól! Pár- és családterápiában hatékonyan fel lehet dolgozni együttesen ezeket az élményeket, és ki lehet alakítani egy hatékonyabb, egyenlőségen alapuló kommunikációt.

Mit tehetsz a zaklatás ellen?
Ahhoz, hogy megállítsd a zaklatást – legyen az szóbeli, írott vagy telefonos – mindenképpen el kell mondanod valakinek azt, hogy min is mész keresztül – hiszen így együtt próbálhatjátok meg megoldani a problémát. Mit tehetsz, ha zaklatnak?

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Kapcsolódó cikkek