önbizalom
#Lélek

Hogyan lehet több önbizalmam?

2010.05.18.
1 perces olvasási idő

Nem bírom, ha néznek, teljesen zavarba jövök. Nem szeretek idegenek között lenni, mert úgy érzem, mindenki engem bámul. Már próbáltam olyat, hogy leírtam egy papírra amit jónak látok magamban, minden nap megnéztem, de nem segített... Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatából

Kedves Levélíró!

Valóban ez az egyik trükk, összeszedni a saját jó tulajdonságaidat, mi az, amiben ügyes vagy, milyen helyzetekben tudtál ügyesen helytállni mások előtt is akár, mikor szerepeltél jól. A másik trükk ilyenkor, hogy megpróbálod megérteni, mi az, amiért annyira zavar, hogy néznek. Gyűjtsd össze, mi mindenre gondolsz éppen abban a pillanatban, amikor elkezded magad rosszul érezni.Hogyan lehet több önbizalmam?

Percenként van kb. 50 gondolatunk, és a hangulatunkat, viselkedésünket nagyban meghatározza az, ahogyan gondolkozunk. Ezek közül a gondolatok közül sok olyan van, amikre fel sem figyelünk, automatikusak, viszont kihatással vannak a hangulatunkra, önbizalmunkra. Ilyenek pl. „tuti elrontom”, „tuti hülyeséget mondok”, „ki fognak nevetni”, „mindenki azt a hatalmas pattanást nézi az arcomon”, stb… Gyűjtsd össze, hogy neked mi jár ilyenkor az agyadban.

Aztán csak nézd meg, hogy ezek vajon valóban igazak-e, valóban jól gondolod-e. Sokszor ezekről az automatikus gondolatainkról egyből kiderül, hogy nem is igaz, csak mi látjuk rosszul a helyzetet. Hiszen mi a bizonyíték arra, hogy butaságot fogok mondani, és mi a bizonyíték rá, hogy ha esetleg butaságot is mondok, akkor kinevetnek. Ez csak egy példa, keresd meg a saját automatikus gondolataidat. Az önbizalom erősítésében a leghatékonyabb út emellett az önismeret fejlesztése, amiben tudnak neked segíteni különböző, ebben a témában íródott könyvek, önismereti tanfolyamok, pszichológus.

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)