elpirulás
#Lélek

Elpirulás - Lehet, hogy szociális fóbiám van?

2015.11.07.
1 perces olvasási idő

14 éves vagyok, és szerintem szociális fóbiám van. Most kerültem középiskolába, és sokan csúfolnak amiatt, hogy szinte mindenen elvörösödöm. - A szakértő válaszol.

"Elvörösödöm, ha sokan figyelnek arra, mit mondok, elvörösödöm akkor, ha felelek a táblánál, sőt még akkor is ha azt mondják, mindenen elvörösödöm. Év elején sok tanár kérte, hogy mutatkozzunk be, én akkor is elpirultam. Ha egy fiúval beszélek, akkor is megtörténik, még akkor is, ha nem tetszik. Mindent megteszek, hogy elkerüljem, de nem sikerül. Nem tudom, hogy mit tegyek. A szüleim nem tudnak róla, mert ha elmondanám, félek, hogy nem értenék meg, hogy ez nekem mennyire rossz. Még sosem gondoltam arra, hogy pszichológushoz forduljak, mindig azt hittem, hogy ez idővel javulni fog, de mostmár ebben sem hiszek."

Kedves Levélíró!

Az elpirulás leggyakrabban szorongás és önértékelési zavar jele. Félelem attól, hogy a figyelem középpontjába kerülsz és rád figyelnek. A serdülőkorban ez még nehezebb téma, hiszen a formálódó test és lélek még azt is zavarba ejtheti, akinek ilyen problémái korábban nem voltak.

Szerintem meg kellene a gondjaidat a szüleiddel is beszélni, ne félj tőle, hogy nem értenek meg. Ha jó a kapcsolatotok, biztosan átérzik majd, ami veled történik, és talán sok beszélgetéssel, őszinteséggel segíteni is tudnak.

A kulcs: saját maga elfogadása

Elfogadni magad, olyannak amilyen vagy, ezt bizony meg kell tanulni! Ha olyan vagy, aki elpirul, próbáld meg ezt is elfogadni és bármilyen furcsán hangzik, szeretni is, hiszen ez a tulajdonságod is te vagy, emellett érzékeny, szorongó vagy, szeretnél megfelelni az elvárásoknak, talán többnek is mint kellene, hiszen nem lehet és nem is kell mindenkinek megfelelni.

Önértékelésed növekedni fog, ha jó és rossz tulajdonságaidat egyaránt elfogadod. Azon elgondolkodhatsz, milyennek tartod magad, mivel vagy elégedett magadban, és mivel elégedetlen. Készíts leltárt magadról: egyik oldalra írd a jó tulajdonságaidat, másikra azokat, amik nem tetszenek. Utóbbiak közül amin lehet, változtass. Hidd el, sokkal több mindenen tudsz változtatni, mint amennyit magadról gondolsz.

Ha nem boldogulsz a problémával, beszélgethetsz egy pszichológussal vagy olyan felnőttekkel, akikben megbízol. A pirulás nem szégyen, hanem tulajdonság, jelzi, hogy nagy megfelelési kényszerrel és kis önbizalommal éled mindennapjaidat!

Üdvözöllek, és sok sikert, bátorságot kívánok önmagad megismeréséhez!

(Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta)