zaklatás
#Lélek

Szexuális zaklatás az iskolában

2011.09.10.
2 perces olvasási idő

A szexuális zaklatás egyre aggasztóbb mértéket ölt manapság: az iskolások mintegy 80%-a beismeri, hogy volt már áldozata valamilyen formában történő molesztálásnak. Nincs kivétel, bárkit érinthet a zaklatás, családi háttértől, neveltetéstől függetlenül.

Ha rákérdeznek az iskolában, akkor a tanárok gyakran hárítanak vagy ködösítenek: „nem nagy ügy, a fiúk már csak ilyenek, ön is ilyen volt fiatal korában, stb.” Vagy ami még rosszabb: „örülj inkább, hogy nem bántottak komolyabban, biztosan megérdemelted!” Nem csoda, hogy sok kamasz nem is mer beszélni a dologról, szégyelli, fél, megpróbálja saját magát meggyőzni, hogy ő a hibás.

A statisztikák igen felkavaróak. A középiskolások egyharmada retteg az iskolán belüli szexuális zaklatásoktól. Több mint negyedük számol be arról, hogy rendszeresen tapasztalnak ilyen problémákat. A fizikai vagy verbális bántalmazások több, mint 60%-a a tanár szeme láttára történik. És ebben még nincs benne az, ami az interneten történik. Számtalan gyerek tapasztalja meg, milyen az, amikor kéretlen és zaklató tartalmú levelek árasztják el őket nap, mint nap.szexuális zaklatás

Mi is az a szexuális zaklatás?

Ha egy fiú perverz, disznó vicceket mesél egy lánynak vagy szexuális tartalmú/célzatú megjegyzéseket tesz a lány kinézetére, öltözködésére vonatkozóan, vagy meghúzza a melltartója pántját, az már szexuális zaklatásnak minősül? Csak az áldozat tudhatja a választ. A zaklatás félelmet és szorongást okoz az áldozatnak, aki gyengének és védtelennek érzi magát emiatt. A stressz kiválthat fejfájást, gyomorgörcsöt, hányingert, az áldozat szomorú vagy dühös lehet, de egy életre megjegyzi, és nem fogja összetéveszteni mással a zaklatást.

Miben különbözik a zaklatás a flörtöléstől?

A flörtölés jó dolog és boldoggá teszi a lányt. Jóleső érzés és növeli az önbizalomszintet is, mindig jól jön egy kis bók. A flörtölés nem egyoldalú, nem piszkos és nem feszélyező vagy kényelmetlen, ellentétben a zaklatással.

Milyen formában történnek az iskolai zaklatások?

A legfontosabb, hogy neked (az áldozatnak) mi számít annak és nem az, hogy a zaklató mire gondolt. Először még bizonytalan lehetsz, amikor érdeklődést mutat utánad, elállja az utadat, fütyül utánad, vagy erőszakosan randizni akar veled. De biztosra veheted, hogy baj van, ha a következőket teszi veled:

1. megvár és követ téged az iskolába és haza,

2. fenyegető leveleket küld, hívogat, bámul,

3. fogdos, molesztál, magamutogató,

4. a magánéletedről faggat,

5. szexuális tartalmú újságot vagy filmet küld, ad neked,

6. sarokba szorít vagy egyértelműen kinyilvánítja a szándékát,

7. rossz, szexuális tartalmű pletykákat terjeszt rólad,

8. negatív tartalmú fal- vagy padfirkákat ír rólad, neked.

Mit tehetsz ellene?

Ha bármikor is szembekerülnél a szexuális zaklatás valamely formájával, akkor először is tudd, hogy jogodban áll megvédeni magad. Ha nem foglalkozol a dologgal, akkor azzal azt mutatod ki, hogy ez elfogadható viselkedés veled szemben. Tedd tisztába a dolgokat, hogy ne téged hibáztassanak a történtekért! Próbálj szemtanúkat keresni, ha támadás ér téged. Ellenkezz, és ne hagyd magad, kérj segítséget (szülők, barátok, felnőttek, akár rendőrség is). Ha elfajul a dolog, akár erőszak is lehet belőle, nem szabad félvállról venni. A (szexuális) zaklatás bárminemű formában is legyen, bárhol, nem elfogadható, tűrhetetlen viselkedési forma, ami ellen keményen fel kell lépni!

(N. L., beinggirl.com)