alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az új alkoholfogyasztási kultúra agresszív és kontrollálatlan női generációt teremt

2011.02.18.
2 perces olvasási idő

Figyelmeztető mértékben megnőtt azon tinilányok száma, akik fizikálisan agresszívak és szabadszájúak az iskolában, illetve otthon is - állapították meg szakértők.

Egyre több és több lány fogyaszt túlzott mértékben alkoholt, és vesz fel fiús viselkedésmintákat megunva azt, hogy a „passzív nemnek” tartják. A zavaró divatra egy brit szervezet hívta fel a figyelmet, mely a növekvő számú kontrollálatlan és agresszív fiatal lányokkal foglalkozik.

A fiatal lányok fizikai agressziója és a nagymértékű alkoholfogyasztás számának növekedése között jelentős kapcsolat van, állítja egy dühkezeléssel foglalkozó pszichoterapeuta. A szervezet felfedezései a statisztikát tükrözik, melyből kiderül, hogy a „női huligán” kultúra terjed, heti kétszáz erőszakos bűncselekményért letartóztatott nőszeméllyel.

A gyilkossággal, erőszakos vagy egyéb támadással vádolt nők száma 1998 óta 81%-kall nőtt. Az imént említett dühkezeléssel foglalkozó pszichoterapeuta, Mike Fisher szerint a lányok általában jobban megbirkóznak az érzéseikkel, míg a fiúk magukban tartják őket. Habár, amikor a lányok isznak, akkor „érzésteleníteni” akarnak.

Hirtelen már nem képesek megfelelően megbirkózni az érzelmeikkel, de annak a dühnek le kell vezetődnie valahogyan. Az anyáikkal ellentétben, akik feltehetőleg nem ittak ennyit, ők agresszívvé válnak.Azok a lányok, akiket Fisher és csapata kezel, egyre növekvő számban fizikálisan agresszívek az iskolában. Elegük van abból hogy a fiúk zaklatják őket, és visszavágnak. Betelt náluk pohár, nem akarnak többé a „passzív nem” lenni.

Egy másik szervezet jelentése szerint, a hívásaik fele a szülőktől jön, gyermekük extrém verbális és fizikális agressziója miatt, leginkább a lányok részéről. Egy anya elmondása szerint, a tizenöt éves lánya, hat hónapja „pontosan azt teszi, amit akar”, késő este megy haza az iskolából, és eltűnik a hétvégére.

Azt meséli, hogy a lánya, mivel nem volt hajlandó egyik reggel elvinni az iskolába és cigit venni neki, dühbe gurult, kidobált mindent a konyhaszekrényből, betörte az üveget, és kitépte a törülköző tartót a falból. A pszichoterapeuta szerint egyre inkább szociálisan elfogadottá válik a fiatal lányok számára, hogy így vezessék le a haragjukat.

A lányok szükségét érzik, hogy „megtartsák önmagukat” és visszavágjanak, ha a fiúk provokálják őket. Kiállnak magukért, de nem csupán a megfelelő módon.

A brit Mental Health Foundation munkatársa szerint a lányok sok modernkori kihívással néznek szembe, ami a düh-problémákhoz vezethet. A lányoknak a problémák új generációs potenciális kiváltó okaival kell szembe nézniük, mint például a fiatalkori szexualitás, reklámok tömkelege, alkohol visszaélés, és néhány régóta létező gonddal is, mint a molesztálás és a család szétszakadása. Ezen dolgok mindegyike lehet a harag kiváltója.

Megoldásként több dühkezelési útmutatást javasolnak az iskolákban, mert tisztában vannak vele, hogy sok probléma a dühkezeléssel kapcsolatban még megoldatlan Nagy Britanniában. Biztosítani szeretnék az embereket arról, hogy széles körben elérhető minden korosztály számára az effajta segítségnyújtás.
A kutatás nyilvánvaló kötelezettség, az információ és tájékoztatás ezen az elhanyagolt területen alapvető fontosságú, beleértve a dühkezelést az iskolákban. Ennek magában kellene foglalnia felméréseket, hogy csökkenjen a megbélyegzés és a félelem a düh problémájának beismerése körül. Ez a probléma azonban nem csupán Nagy Britanniában fontos, hanem hazánkban is el kellene gondolkodtatnia sokakat.

(Sz.D.L. - Dailymail)