#Lélek

Önkénteskedés: hogyan és miért kezdd el?

2013.10.13.
2 perces olvasási idő

Először is nézzük meg az önkéntesség fogalmát. Mi is az önkéntesség? Olyan tevékenység, amit egyedül vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a világ bármelyik pontján a közös jó érdekében, saját akaratodból végzel bármilyen anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Tedd fel magadnak a kérdést. Önkénteskedtél már? Mielőtt nemmel válaszolsz, nézd meg az alábbi példákat, amik már önkénteskedésnek számítanak. Segítettél valaha is például cipelni valamit a szomszéd néninek? Fels

zedted már valaki más után az eldobott szemetet? Megetetted vagy megsétáltattad valamelyik ismerősöd kutyáját? Magyaráztál már matek vagy angol tananyagot egy gyengébb osztálytársadnak? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, de még ha nem is, szinte akkor is teljesen biztos, hogy már önkénteskedtél életedben, még ha nem is tudtál arról, hogy ezt önkéntességnek nevezhetjük. Gondolj vissza azokra a pillanatokra, amelyek igényeltek ugyan egy kis energiát, de nagyszerű volt látni, hogy mennyire sokat tettél valaki másért. Ez az, amiért érdemes elkezdeni az önkénteskedést. És ha segíteni szeretnél, akkor már meg is tetted az első lépést a „hivatalos” önkénteskedés felé.

Hogyan tovább?

1. Keress egy civil szervezetet!

Bár természetesen az is sokat ér és számít, hogy a szomszéd néninek vagy a padtársadnak segítesz, de hogyha szeretnéd más területeken is kipróbálni magadat, akkor érdemes körülnézned a városodban, megyédben és felvenni a kapcsolatot a helyi önkéntes vagy civil szervezetekkel.

2. Válogass a lehetőségek közül!

Ha már csatlakoztál a szervezethet, kérdezd meg, hogy milyen lehetőségeid vannak. Egyes programok szezonálisak vagy nem állandóak – például szinte bármikor elmehetsz egy állatmenhelyre, de ha az onkológiára szeretnél elmenni segíteni, előzetes egyeztetésre is szükséged lesz. Az ilyen apróságok ne vegyék el a kedvedet, minél több helyen segíthetsz, annál több tapasztalatod lesz! Általában a helyi állatmenhelyre mindig várnak önkénteseket, szinte mindenhol van lehetőség hátrányos helyzetű, vagy beteg gyerekekkel való foglalkozásra, sportolásra, szemétszedésre, idősek otthonába való látogatásra, és így tovább…

3. Válaszd ki a hozzád legjobban illő lehetőséget!

Gondold végig, hogy kinek és hogyan is szeretnél leginkább segíteni. Nem vagy a kommunikáció nagymestere, de mindig is szerettél volna egy kutyust? Az állatmenhelyen a helyed! Szeretsz a gyerekekkel játszani? Menj és foglalkozz hátrányos helyzetű, vagy valamilyen fogyatékkal élő gyerekekkel! Sokat sportolsz? Segíts sportprogramokat, versenyeket szervezni és lebonyolítani ilyen gyerekeknek! Érdekel a másik generáció? Menj és segíts az idősek otthonában! Szereted a természetet? Tedd szebbé és menj szemetet gyűjteni! Mindenki jó valamiben, és mindenből sokat lehet profitálni. Rengeteget fogsz kapni azoktól, akiknek segítettél – valami olyan megfoghatatlan és megfogalmazhatatlan dolgot, amitől szebb és teljesebb lesz az életed. Ezért érdemes elkezdened és folytatnod! Kövesd a fentebb felsorolt lépéseket, és vágj bele! Menni fog!

(Gy.A.)