önkénteskedés
#Lélek

Önkénteskedés: hogyan és miért kezdd el?

2023.09.08.
2 perces olvasási idő

Mi is az önkéntesség? Olyan tevékenység, amit egyedül vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a világ bármelyik pontján a közös jó érdekében, saját akaratodból végzel bármilyen anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Önkénteskedtél már?

Mielőtt nemmel válaszolnál, nézd meg az alábbi példákat, amik már önkénteskedésnek számítanak. Segítettél valaha is például cipelni valamit a szomszéd néninek? Felszedted már valaki más után az eldobott szemetet? Megetetted vagy megsétáltattad valamelyik ismerősöd kutyáját? Magyaráztál már matek vagy angol tananyagot egy gyengébb osztálytársadnak? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, de még ha nem is, szinte akkor is teljesen biztos, hogy már önkénteskedtél életedben, még ha nem is tudtál arról, hogy ezt önkéntességnek nevezhetjük.

Miért érdemes belevágni?

Gondolj vissza azokra a pillanatokra, amelyek igényeltek ugyan egy kis energiát, de nagyszerű volt látni, hogy mennyire sokat tettél valaki másért. Ez az egyik ok, amiért érdemes elkezdeni az önkénteskedést. Másrészt az önkénteskedés remek lehetőséget kínál arra, hogy tapasztalatot szerezz egy bizonyos területen, új embereket ismerhetsz meg, és akár egy közösség részévé válhatsz. Jól mutathat az önéletrajzodban, és nem utolsó sorban új élményekkel is gazdagodhatsz. Ha segíteni szeretnél, akkor nincs más dolgod, mint megtenni az első lépést a „hivatalos” önkénteskedés felé. Fontos azonban, hogy kellőképpen informálódj előtte, és olyan helyre menj önkénteskedni, ami valóban létezik, megbízható és nem fognak kihasználni.

Hogyan tovább?

1. Válaszd ki, hogy milyen formában önkénteskednél!

Az önkénteskedés többféleképpen is megvalósulhat. Önkénteskedni lehet az ismerettségi körünkön belül, az otthonunkból (pl. online munka), valamilyen szervezetnél, illetve akár egy másik országban is.

2. Keresd meg a megfelelő helyet!

Gondold át, mi is a célod az önkénteskedéssel és mennyi időt tudsz vele foglalkozni. Bár természetesen az is sokat ér és számít, hogy a szomszéd néninek vagy a padtársadnak segítesz, de hogyha szeretnéd más területeken is kipróbálni magadat, akkor érdemes körülnézned a városodban, megyédben és felvenni a kapcsolatot a helyi önkéntes vagy civil szervezetekkel, akik általában számos lehetőséget kínálnak. Ha a külföldi kaland vonz vagy esetleg a nyelvtudásodat fejlesztenéd, akkor erre is vannak nemzetközi szervezetek, egyesületek, közvetítő cégek. Nagyon fontos azonban, hogy kellőképpen informálódj előtte, és olyan helyre menj önkénteskedni, ami valóban létezik, megbízható és nem fognak kihasználni. A legtöbb esetben humanitáriánus projektekben tudsz részt venni, ahol a munkádért pénz nem jár, viszont a lakhatásod és a kiadásaid fedezve vannak

3. Válogass a lehetőségek közül!

Ha már csatlakoztál egy szervezethez, térképezd fel, hogy azon belül milyen lehetőségeid vannak. Érdemes először azt végiggondolni, hogy milyen terület érdekelne igazán, és hol próbálnád ki magad. Állatok? Gyerekek? Betegek? Idősek? Érdemes átgondolni, mi az, ami esetleg később is hasznodra lehet majd, amikor munkahelyet keresel. Javasolt ezekre a helyekre specifikusan rákeresni akár olyan felületeken is, mint a Facebook vagy az Instagram, akkor is, ha éppen nincsen náluk aktuális hirdetés. Előfordulhat, hogy a lelkesedésed és a motivációd felkelti az érdeklődésüket, így ha valami nagyon megtetszik, akkor érdemes írni egy bemutatkozót vagy motivációs levelet, amelyből jobban megismerhetnek.

Egyes programok szezonálisak vagy nem állandóak – például szinte bármikor elmehetsz egy állatmenhelyre, de ha az onkológiára szeretnél elmenni segíteni, előzetes egyeztetésre is szükséged lehet. Az ilyen apróságok ne vegyék el a kedvedet, minél több helyen segíthetsz, annál több tapasztalatod lesz! Általában a helyi állatmenhelyre mindig várnak önkénteseket, szinte mindenhol van lehetőség hátrányos helyzetű, vagy beteg gyerekekkel való foglalkozásra, sportolásra, szemétszedésre, idősek otthonába való látogatásra, és így tovább…

4. Válaszd ki a hozzád legjobban illő lehetőséget!

Gondold végig, hogy kinek és hogyan is szeretnél leginkább segíteni. Nem vagy a kommunikáció nagymestere, de mindig is szerettél volna egy kutyust? Az állatmenhelyen a helyed! Szeretsz a gyerekekkel játszani? Menj és foglalkozz hátrányos helyzetű, vagy valamilyen fogyatékkal élő gyerekekkel! Sokat sportolsz? Segíts sportprogramokat, versenyeket szervezni és lebonyolítani ilyen gyerekeknek! Érdekel a másik generáció? Menj és segíts az idősek otthonában! Szereted a természetet? Tedd szebbé és menj szemetet gyűjteni! Mindenki jó valamiben, és mindenből sokat lehet profitálni. Rengeteget fogsz kapni azoktól, akiknek segítettél – valami olyan megfoghatatlan és megfogalmazhatatlan dolgot, amitől szebb és teljesebb lesz az életed. Ezért érdemes elkezdened és folytatnod! Kövesd a fentebb felsorolt lépéseket, és vágj bele! Menni fog!

(KamaszPanasz - Gy.A., Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)