személyiség
#Lélek

Mi határozza meg a személyiséged?

2014.10.02.
2 perces olvasási idő

Azt szokták mondani, hogy a személyiség kialakulása egy igen soktényezős dolog, és egészen a kamaszkor végéig tart. Az bizonyos, hogy a környezet jelentősen hat az egyéniség, az individuum kialakulására.

A környezetedet nem választod

Az a helyzet, hogy a környezet általában egy olyan dolog, amin sajnos nem igazán változtathatsz. Ez azt jelenti, hogy az a közeg, amibe úgymond „beleszülettél”, általában nem sokat változik a gyerekkor és a kamaszkor folyamán, hacsak nem másik városba, esetleg másik országba költözöl.

Persze ez nem csak a szó szoros értelmében vett környezetre, hanem a családi, baráti közegre is vonatkozik. Ez a kör már nagyobb valószínűséggel változhat, hiszen jó esetben legalább két iskolában megfordulsz gyerek és kamasz éveid során, tehát a barátok minden bizonnyal „cserélődnek”. Természetesen vannak olyanok, akikkel megmarad a kapcsolat, még akkor is, ha másik helyre kerülsz, de általában az új iskolai közeg, új barátokat, kapcsolatokat is jelent egyben.

Ami a családot illeti, ha szerencsés vagy, akkor ez egy biztos pont az életedben, ami nem változik, de sajnos tudjuk, hogy ez nem minden esetben van így. Az egyik szülő elvesztése, de sokkal inkább a válás, összezavarhatja az életedet. Tény, hogy a házasságoknak több mint fele válással végződik Magyarországon. Ergo, elvileg minden második embernek az osztálytársaid közül elváltak a szülei. Ez elég durván hangzik, de ha jobban megfontolod, nem is tűnik olyan irreálisnak.

Fiatal lány plüssnyuszival

Belegondoltál már például abba, hogy a családi közeg, ahonnan jössz, meghatározza a beszédstílusodat, szóhasználatodat, azt, hogy hogyan kezeled az új helyzeteket, a konfliktusokat, hogyan viszonyulsz az emberekhez, vagy, hogy milyen a kommunikációd? Ezekre figyelsz te is, amikor először beszélsz valakivel, hiszen talán ezek egy ember legfontosabb ismertetőjegyei.

De ugyanilyen fontos a baráti közeg is, amiben mozogsz, az ő szóhasználatuk, viselkedésük, mert ugyan a szülőké az alap minta, amit kiskorodtól fogva látsz, ám a barátok is sokat formálhatnak ezen a „mintán”, hidd el. Hiszen nem valószínű, hogy az otthon látottak hatására kezdesz el Red Hot Chilit hallgatni, vagy lógni a suliból.

Akkor hogy is van ez? Végy egy nagy képzeletbeli tálat, keverj bele egy kis környezetet, ügyelj rá, hogy a családi és baráti tényezők egyensúlyban legyenek, adj hozzá egy-két iskolát, a külvárosi játszótereket, vagy a lakótelepi grundot, a gyerekeket, akikkel ott játszottál, és elvileg valami jónak kellene kisülnie belőle. Nem mondhatom azt, hogy csak rajtad múlik, hiszen az imént említettem még legalább száz dolgot, ami befolyásol, jó vagy rossz irányban, hatással van rád, arra, aki vagy, aki leszel.

De a középpontban Te vagy, aki ebből az egész egyvelegből valami formázhatót, de mégis kerek egészet gyúr össze. Ebben a káosznak tűnő valamiben neked kell egységet megteremtened. Sok mindent hallasz sokfelől. Hiszen vannak a szülők, akik mondják a magukét, amit ők is otthonról hoztak az ő gyerekkorukból, és vannak a barátok, akik szintén mást láttak, akiket lehet, hogy egészen máshogy neveltek. És vagy te, aki persze eldönti, hogy merre indul el, és mivel ízesíti meg, édesíti, avagy keseríti az életét.

Mi a recept?

Mindenki számára egyedi recept van, amit neki magának kell megtalálnia. Neked kell eligazodnod ebben a rengetegben. A szíved joga, hogy kinek hiszel, és mi az a mezsgye, ami mentén haladsz. A legjobb, ha egy döntés meghozatalakor minél több szempontot figyelembe veszel.

Meghallgathatod több ember véleményét, de végül a bíró úgyis te leszel. Próbálj meg minél kevésbé befolyásolható lenni! Ha kialakítod a saját véleményedet, elképzeléseidet, céljaidat, azok téged, a te egyéniségedet tükrözzék és ne másokét, vagy mások akaratát. Ne a barátaidnak akarj megfelelni, ha rózsaszínre festeted a hajad, vagy rászoksz a cigire, vagy összejössz valakivel. Legyél tisztában vele, hogy mi a jó neked! Te tudhatod a legjobban, ebben biztos vagyok.

És ne feledd, a te tésztádon csakis te döntöd el, hogy milyen lesz a csokireszelék és a gyümölcsök aránya!

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)