szív-érrendszer
#Betegségek

Egyre több fiatalt érintenek a szív- és érrendszeri betegségek, mégis kevesen mennek szűrésre

2021.05.25.
3 perces olvasási idő

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak, ráadásul a koronavírus-fertőzés is súlyosabb lehet az ilyen alapbetegséggel küzdők esetében. Sőt, a közvélekedéssel ellentétben ez már nemcsak az idősek betegsége, hanem évről évre egyre több fiatal felnőtt is érintett. Éppen ezért a Dr. Rose Magánkórház Magyarországon egyedülálló szűrőcsomagot vezetett be, melyben egyszerre vizsgálják a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Hazánkban havonta mintegy négyezren veszítik életüket valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel összefüggésben,ami azt jelenti, hogy az évente elhunyt összes magyar több mint felének (54 százalék) ilyen típusú egészségügyi probléma okozza a halálát[1]. Szívinfarktus miatt háromszor, keringési rendellenesség miatt pedig kétszer annyian halnak meg hazánkban, mint átlagosan az Európai Unióban. Minden tizedik elhunyt magyar a stroke, vagyis a szélütés áldozata lesz. Ráadásul a Covid–19 súlyosabb lefolyásáért legtöbbször szintén a szív- és érrendszeri alapbetegségek felelősek.

Leginkább a 40 év feletti férfiakat érintik ezek a betegségek, de egyre több fiatalról derül ki elsősorban az egészségtelen életmód, és a családi hajlam miatt, hogy érintett. Esetükben külön veszélyforrás lehet, hogy életkoruk miatt még akkor sem gondolnak például szívinfarktusra, amikor tipikus tüneteket produkálnak.

Ráadásul aki a 20-as, 30-as éveiben kap szívrohamot, a felépülést követően ismételten esélye van a későbbiekben egy újabb szívinfarktusra vagy egyéb kardiovaszkuláris rendellenesség kialakulására. Vagyis a közvélekedéssel ellentéteben az életkor nem véd meg a szívrohamtól. A megfelelő szűrés és az életmódváltás azonban segíthet a megelőzésben, ahogy a szélütés esetében is.

A szűrést javasolt 1-2 évente megismételni

A stroke tipikusan az a betegség, amit megelőzni jóval könnyebb, mint gyógyítani. Csak néhány óra áll rendelkezésre az első tünetek kezdetétől a hatékony kezelésig, ha kialakult az agyi elhalás, akkor már sajnos visszafordíthatatlan a folyamat. Ezért fontos a megelőzés és a szűrés, talán fontosabb, mint bármilyen más betegségnél.”– mondta Dr. Ilniczky Sándor a Dr. Rose Magánkórház neurológusa.

A háziorvosok nyilvántartásai szerint csak 2017-ben 3,1 millió 19 évesnél idősebb beteget kezeltek magasvérnyomással Magyarországon. Ugyanakkor a 19 év alattiak körében közel 11 ezer hipertóniával küzdő beteget tartottak számon. Az érintettség azonban lényegesen magasabb lehet mindkét korcsoport esetében, a tünetmentesség és a szűrővizsgálatok hanyagolása miatt.

Az ilyen típusú betegségek kialakulásának legfontosabb rizikótényezői a gyakran tünetmentes, ezért „néma gyilkosnak” is nevezett magasvérnyomás (35 százalék), a magas koleszterinszint (12,9 százalék), a dohányzás (25 százalék) vagy a túlsúllyal küzdők esetében a cukorbetegség (20 százalék). Ezek felismerése és szakszerű kezelése a leghatékonyabb módszer a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Kevesen tudják, hogy a szív-, az agyi- és egyéb artériás erek betegségeinek közös gyökere az érelmeszesedés,ami mindig a teljes szervezetet érinti.Ha valamelyik szerven eltérést találnak, akkor fel kell mérni, keresni kell a többi szervrendszer érintettségét, betegségét is, mert a további kezelés ezektől függ. Éppen ezért nem elegendő egy-egy területet vizsgálni, hanem érdemes együtt szűrni mind a szívinfarktus, mind a stroke rizikóit”– javasolja a dr. Junger Éva kardiológus, a Dr. Rose Magánkórház járóbeteg-ellátás vezető főorvosa.

A Dr. Rose Magánkórház egyedülálló szív-érrendszeri szűrővizsgálata erre nyújt komplex megoldást. A szűrés minden esetben a már említett fő rizikófaktorok megismerésével kezdődik, emellett vizsgálják többek között az olyan kiegészítő tényezőket, mint a családi terheltség, a trombózishajlam, az általános fittség, a testösszetétel, a pajzsmirigy-funkciók, de felderítik a jövőbeni szív- és érrendszeri események bekövetkezésének valószínűségét.

Ezt követően a magánkórház hazánk vezető intézményeiben foglalkoztatott, külföldi tapasztalattal is rendelkező kardiológusai részletesen vizsgálják az agyba vezető ereket, a szív esetleges szervi és funkcionális eltéréseit, valamint az érszűkület jeleit a lábakon. A neurológiai és kardiológiai konzílium akár a rejtett szívritmuszavar miatt fellépő agyi embóliákra is fényt deríthet. A Dr. Rose Magánkórház az eredmények függvényében pedig akár további olyan részletes vizsgálatokra is kedvezményes lehetőséget biztosít, mint például a koponya vagy koronária-CT, a kétirányú mellkas RTG vagy a 24 órás EKG-monitorozás.

A szűrővizsgálat ajánlott azoknak a 18 éven felülieknek, akiknek családjában halmozottan előfordul szív- és érrendszeri megbetegedés. Ugyancsak javasolják a rendszeres szűrést azoknak, akik stresszes vagy mozgásszegény életmódot folytatnak. Fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a dohányosok és a túlsúllyal küzdők is.

A szűrést javasoljuk 1-2 évente megismételni különösen akkor, ha olyan ismert betegséget azonosítottak a páciensnél, mint például a magasvérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a stroke vagy a szívkoszorúér-elmeszesedés. Ilyenkor felülvizsgáljuk az alkalmazott kezelés hatékonyságát, szükség esetén pedig változtatunk is a terápián”tette hozzá a dr. Junger Éva, a Dr. Rose Magánkórház kardiológusa.

Dr. Rose Magánkórház

[1] KSH: Halálozások a gyakoribb halálokok szerint (1990-)