Főoldal / BETEGSÉGEK / A túlsúlyos tizenévesek a „szívbetegségek jeleit mutatják”
  2011-01-16

A túlsúlyos tizenévesek a „szívbetegségek jeleit mutatják”

A túlsúlyos fiatalokon végzett kanadai tanulmány azt mutatta, hogy az elhízott gyerekek erei olyan „merevvé” válhatnak, mint amilyenek az idősebb szívbetegek vérerei.

- hirdetések -

Egy tanulmány 63 túlsúlyos fiatalon mutatta jeleit az aorta „merevségének” - az aorta a legnagyobb ütőér az emberi szervezetben. A tanulmányban a gyerekek átlag életkora 13 év volt.

Az egyik kulcsfontosságú változás a szívbetegségek kialakulásában a szívbe vért szállító aorták merevvé válása.
Az elmúlt két évtizedben rakétagyorsasággal növekedett a gyerekkori túlsúlyosság előfordulása és ez a tendencia napjainkban is emelkedik, aggodalmat adva arra, hogy fiatalabbnál fiatalabb gyerekek fognak a szívroham, agyvérzés vagy a 2-es típusú cukorbetegség áldozatául esni.
A vizsgálatban az orvosok ultrahang segítségével megmérték az aorta rugalmasságát, melynek tudatában kiszámolták mekkora sebességgel folyik át a vér az érben. Az eredményeket összehasonlítva a tesztben szintén részt vevő 55 normál testsúlyú gyerekével a különbség tisztán látható volt. Ennél is aggasztóbb, hogy ezek a felfedezések nem mutatták ugyanazokat a különbségeket a vérnyomásban és a vér koleszterin szintjében a normál és a túlsúlyos gyerekek között. Ez arra utal, hogy olyan szív- és érrendszeri problémák veszélyeztetik (akár meg is rövidítik) az életet, melyek kialakulása már gyerekkorban elkezdődik.

Állítsuk meg az órát!

Dr. Kevin Harris, a szív- és érrendszeri megbetegedések kutatója azt állította a szisztolikus vérnyomás csak épphogy magasabb volt ezekben a túlsúlyos gyerekekben – de az aorta merevsége szív- és érrendszeri problémákkal és korai halállal köthető össze. Terve egy kutatás elindítása, melyben megvizsgálják visszafordíthatók-e az aorta változásai egy továbbfejlesztett diéta és edzésprogram segítségével.
Újra kell gondolnunk a társadalom által elfogadott életvitelünket a gyerekeink egészségének megőrzése érdekében. Az Egyesült Királyság elhízási rátája nem marad le sokkal Kanada és az Egyesült Állam mögött és a Brit Szív Alapítvány is ugyanannyira érintett a dologban.
Egy nővér szerint a számok az elmúlt évben azt mutatták, hogy minden 5. gyermek elhízott, vagy túlsúlyos, amikor elkezdi az iskolát. Ez a sokkoló igazság és egyben figyelmeztető, hogy egy ketyegő egészségügyi bombán ülünk.
Az elhízott gyerekekből idővel elhízott felnőttek válnak, ami magában hordoz rengeteg egészségügyi problémát, beleértve a szív és keringési megbetegedést, a legnagyobb gyilkost.

„Meg kell próbálni megállítani ezt a ketyegő órát, azáltal hogy megmutatjuk a családoknak a lehetőségeket egy egészségesebb életvitelhez; milyen ételeket egyenek, mennyit és milyen formában végezzenek testgyakorlatokat.