túlsúly
#Betegségek

A túlsúlyos tizenévesek a „szívbetegségek jeleit mutatják”

2011.01.16.
1 perces olvasási idő

A túlsúlyos fiatalokon végzett kanadai tanulmány azt mutatta, hogy az elhízott gyerekek erei olyan „merevvé” válhatnak, mint amilyenek az idősebb szívbetegek vérerei.

Egy tanulmány 63 túlsúlyos fiatalon mutatta jeleit az aorta „merevségének” - az aorta a legnagyobb ütőér az emberi szervezetben. A tanulmányban a gyerekek átlag életkora 13 év volt.

túlsúlyAz egyik kulcsfontosságú változás a szívbetegségek kialakulásában a szívbe vért szállító aorták merevvé válása.

Az elmúlt két évtizedben rakétagyorsasággal növekedett a gyerekkori túlsúlyosság előfordulása és ez a tendencia napjainkban is emelkedik, aggodalmat adva arra, hogy fiatalabbnál fiatalabb gyerekek fognak a szívroham, agyvérzés vagy a 2-es típusú cukorbetegség áldozatául esni.

A vizsgálatban az orvosok ultrahang segítségével megmérték az aorta rugalmasságát, melynek tudatában kiszámolták mekkora sebességgel folyik át a vér az érben. Az eredményeket összehasonlítva a tesztben szintén részt vevő 55 normál testsúlyú gyerekével a különbség tisztán látható volt. Ennél is aggasztóbb, hogy ezek a felfedezések nem mutatták ugyanazokat a különbségeket a vérnyomásban és a vér koleszterin szintjében a normál és a túlsúlyos gyerekek között. Ez arra utal, hogy olyan szív- és érrendszeri problémák veszélyeztetik (akár meg is rövidítik) az életet, melyek kialakulása már gyerekkorban elkezdődik.

Állítsuk meg az órát!

Dr. Kevin Harris, a szív- és érrendszeri megbetegedések kutatója azt állította a szisztolikus vérnyomás csak épphogy magasabb volt ezekben a túlsúlyos gyerekekben – de az aorta merevsége szív- és érrendszeri problémákkal és korai halállal köthető össze. Terve egy kutatás elindítása, melyben megvizsgálják visszafordíthatók-e az aorta változásai egy továbbfejlesztett diéta és edzésprogram segítségével.

Újra kell gondolnunk a társadalom által elfogadott életvitelünket a gyerekeink egészségének megőrzése érdekében. Az Egyesült Királyság elhízási rátája nem marad le sokkal Kanada és az Egyesült Állam mögött és a Brit Szív Alapítvány is ugyanannyira érintett a dologban.

Egy nővér szerint a számok az elmúlt évben azt mutatták, hogy minden 5. gyermek elhízott, vagy túlsúlyos, amikor elkezdi az iskolát. Ez a sokkoló igazság és egyben figyelmeztető, hogy egy ketyegő egészségügyi bombán ülünk.

Az elhízott gyerekekből idővel elhízott felnőttek válnak, ami magában hordoz rengeteg egészségügyi problémát, beleértve a szív és keringési megbetegedést, a legnagyobb gyilkost.

„Meg kell próbálni megállítani ezt a ketyegő órát, azáltal hogy megmutatjuk a családoknak a lehetőségeket egy egészségesebb életvitelhez; milyen ételeket egyenek, mennyit és milyen formában végezzenek testgyakorlatokat."

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

szív