iPhone
#Betegségek

7 iPhone alkalmazás, ami életet menthet

2011.10.06.
1 perces olvasási idő

A mobiltechnika rohamos fejlődése számos új lehetőséget hordoz magában. Bár ezek a szolgáltatások nálunk még nem igazán elérhetőek, elterjedésük nagy valószínűséggel nem sokáig várat magára. Íme, néhány példa, ismerkedj meg velük!

1. Airstrip OB

Az Airstrip OB egy olyan iPhone alkalmazás, amit főként szülészorvosok, vagy nőgyógyászok számára fejlesztettek ki. Ez részletes tájékoztatást küld a beteg életjeleiről úgy, hogy tudják a páciens személyes adatait, egészségügyi állapotát. Emellett a Push jelentések segítségével az orvosokat értesíthetik, ha a beteggel váratlan dolgok, például szívleállás történik.

2. CPR & Choking – Szívbaj és fulladás

Amíg az Airstrip OB-t csak orvosok használhatják igazán, a CPR & Choking mindenkinek nagyon hasznos. Ezt az ingyenes alkalmazást a Washingtoni Egyetem, valamint a King County EMS szerveréhez kapcsolták, így egy sor videó tájékoztat arról, hogy mi a teendő, ha egy vészhelyzeten, esetleg szívproblémán vagy túl. Viszont amerikai protokoll szerint segít!

3. Close Call - Gyorshívás

Nagyon egyszerű, nagyon hasznos. A Close Call egy olyan alkalmazás, ami az iPhone-od háttérképén egy sávban jelenik meg, rajta a legfontosabb tudnivalókról vészhelyzet esetén, legyen szó az értesítendő telefonszámáról, gyógyszerérzékenységről, stb.

4. Pocket First Aid & CPR Guide – Zseb-elsősegély doboz és CPR útmutató

Hasonlóan a CPR & Chokinghoz, ez az alkalmazás is életmentésre készült, de sokkal hatásosabb (és drágább is), mint a másik. Ez nem csak videókon keresztül tanít téged elsősegélyt nyújtani, a zseb-elsősegély dobozoddal külön orvosi profilokat hozhatsz létre, valamint az információkat első kézből az Amerikai Szív Társaságtól kapod.

5. iBP Blood Pressure - Vérnyomásérték-rögzítő

A magas vérnyomás, jól tudjuk, hogy halálos is lehet. Viszont ennek az egyszerű alkalmazásnak a segítségével a vérnyomásod teljes történetét rögzítheted, mindössze 0.99$ - ért.

6. Emergency Radio – Vészhelyzet Rádió

Egy földrengéstől az áram mindenképpen elmegy. Mit tennél, ha éppen egy tárgyaláson érne a robbanás? Az épületet már kiürítették volna, és azt sem tudnád miért. Még millió okod van arra, hogy az Emergency Radio mellett dönts. Mindössze 0.99$ - ért szinte minden jelentős rendőrség és sürgősségi osztály vész-frekvenciáját hallgathatod az Egyesült Államokban, csakúgy, mint a légiforgalmi irányításét is.

7. Pet First Aid – Elsősegély kisállatodnak

Nem csak az embereket érheti baj, ugyanúgy gondolnod kell a kisállatodra is! A Pocket First Aid testvére ez az alkalmazás, aminek a segítségével követheted az állatod életkorát, oltásait, elsősegély-nyújtó videókat nézhetsz meg, és még ezernyi más lehetőséged van.

(GY. A.)