Hirtelen aritmiás halál szindróma
#Betegségek

Hirtelen aritmiás halál szindróma – Mit kell tudnod?

2024.04.08.
1 perces olvasási idő

A hirtelen aritmiás halál szindróma, rövidítve SADS a szívverés váratlan leállását okozza. De kiket érint? És hogyan előzhető meg?

Mi történik a hirtelen aritmiás halál szindróma során?

A hirtelen aritmiás halál szindróma egy olyan kifejezés, amelyet a váratlan és hirtelen halálozás leírására használnak, amelyről általában azt gondolják, hogy szívbetegség következménye.

Ez akkor fordul elő, amikor egy mögöttes állapot, általában szívbetegség veszélyes rendellenes ritmust (aritmiát) okoz, amikor a szív kaotikusan ver, melynek következtében nincs pulzus, ami szívrohamot eredményez.

Kit fenyeget a hirtelen aritmiás halál szindróma?

A hirtelen aritmiás halál szindróma fiatalabbakhoz, kamaszokhoz, gyermekekhez és csecsemőkhöz társulhat.

Gyakori lehet bizonyos tevékenységek közben: a testmozgás vagy egy megerőltető sport kihat a szívműködésre, és szívritmuszavarhoz vezethet. A hirtelen aritmiás halál szindróma a szív váratlan leállását okozza.

A hirtelen szívmegállás jelei:

  • hirtelen összeesés,
  • eszméletvesztés,
  • légzésleállás,
  • nem tapintható pulzus.

Amennyiben nem kezdődik meg a hatékony újraélesztés, a beteg percek alatt meghal.

Mit tehetek és mire kell figyelnem?

Íme, néhány figyelmeztető jel, melyekre érdemes odafigyelni:

  • mellkasi fájdalom (különösen edzés közben),
  • szapora szívverés,
  • ájulás edzés közben,
  • szédülés.

Ha a figyelmeztető jelek bármelyikét tapasztalod, fontos, hogy kérj tanácsot háziorvosodtól, hogy kizárjon minden nem diagnosztizált állapotot. Ha a fenti tüneteket tapasztalod, azonnal hívd a 112-t!

Olyan családtagoknak is érdemes lehet elvégeztetni bizonyos teszteket (EKG, szívultrahang, mellkasröntgen), akik elveszítettek valakit hirtelen aritmiás halál szindróma miatt, hogy megállapítsák, van-e genetikai öröklődés, amely náluk is előfordul. A diagnózissal lehetséges, hogy a hirtelen aritmiás halál szindróma okozta halál megelőzhető.

Továbbá egészséges életmóddal (megfelelő táplálkozás és rendszeres mozgás, dohányzás és alkohol kerülése) és szükség esetén rendszeres kardiológiai szűrővizsgálattal a SADS megelőzhető.

(KamaszPanasz - healthforteens.co.uk)