Főoldal / BETEGSÉGEK / Alacsony vérnyomás tiniknél – okok, tünetek és kezelés
  2019-11-21

Alacsony vérnyomás tiniknél – okok, tünetek és kezelés

Gyakran panaszkodsz fáradtságra és hányingerre? Rendszeresen szédülsz és ájulsz el? Ha igen, akkor valószínűleg alacsony a vérnyomásod. Olvass tovább, hogy még többet megtudj a kamaszkori alacsony vérnyomásról!

De mi is a vérnyomás tulajdonképpen?

A szív folyamatosan pumpálja a vért a testben az artériákon keresztül. A vérnyomás utal a vér artériákra gyakorolt hatására. A vérnyomás emelkedik, amikor a szív pumpálja a vért, és csökken, amikor a szív két verés közben megpihen. A magas nyomást szisztolés nyomásnak, az alacsonyt diasztolés nyomásnak nevezik. Amikor a vérnyomást mérik, akkor mindkét típusú nyomást nézik. A vérnyomás alacsonynak akkor tekinthető, amikor 90/60, vagy annál alacsonyabb értékű.

 

- hirdetés -

 
Kamaszkorban általában az alacsony vérnyomás okozza az olyan gyakori tüneteket, mint például a szédülés, állandó szomjúság, vagy szabálytalan szívverés.
 
Számos tényező okozhat alacsony vérnyomást, ezek közül a leggyakoribbak a következők:
szívproblémák
hormonális betegségek
idegrendszert érintő problémák
fertőzések
gyógyszerek
vérveszteség
hasmenés
vese problémák
kiszáradás
terhesség
 
A legtöbb tini a kiszáradás, hormonális problémák, rossz táplálkozási szokások, vagy súlyos fogyás miatt szenved alacsony vérnyomástól.
 

Az alacsony vérnyomás tünetei

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, valószínű, hogy alacsony a vérnyomásod. Ha ezek a tünetek nem múlnak el pár nap alatt, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

ájulás
nyirkos bőr
hányinger
szabálytalan szívverés
koncentráció hiánya
túlzott szomjúság
homályos látás
szédülés
gyengeség
 

Kezelése

Az alacsony vérnyomás kezelése magába foglalja az okok kezelését. Például, ha azért alacsony a vérnyomásod, mert hormonális problémáid vannak (például pajzsmirigy rendellenesség), akkor annak kezelése megoldhatja az alacsony vérnyomást is.

Ha a kiváltó ok nem ismert, a kezelés célja, hogy növeljék, és optimális szinten tartsák a vérnyomást. 
 

Ez általában a következőket tartalmazza:

- Több só bevitele, amíg a nyomás normalizálódik. A só-fogyasztásra oda kell figyelni, ugyanis a sok nátrium bevitel túlzottan is megemelheti a vérnyomást. Kövesd az orvos által előírt mennyiséget!

- A fokozott hidratáció általában segít az alacsony vérnyomás problémákon. Azok a tinik, akik aktív életmódot élnek, vagy sportolnak, gyakran dehidratáltak. Ez könnyen befolyásolhatja a vérnyomást, és az könnyen lecsökkenhet a normális érték alá. Elegendő, ha vizet fogyasztasz, de mérsékelt mennyiségű gyümölcslevet is bevihetsz. Ne feledd, jobb kerülni a cukros italokat!
- A tini lányoknak több vasban gazdag ételt kellene fogyasztaniuk a menstruációjuk alatt, hogy kompenzálják a vérveszteséget. Ha a vérveszteség nagyon sok, akkor ez a vérnyomás csökkenését okozhatja.
- Az alacsony zsírtartalmú élelmiszer-források, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok és alacsony zsírtartalmú tejtermékek segíthetnek a vérnyomást kordában tartani.
- Előfordulhat, hogy az orvos gyógyszert ír az alacsony vérnyomás kezelésére. Egyes gyógyszerek segítenek növelni a vér mennyiségét a testben, ami segít megemelni a vérnyomást.
Az alacsony vérnyomás a tiniknél nem ad okot az aggodalomra, amíg a tünetek nem jelentkeznek gyakran. A megfelelő étrend és folyadék fogyasztás, valamint az elegendő pihenés gyakran megoldja a problémát. 
 
(KamaszPanasz - S. C., momjunction.com)