randi
#Táplálkozás

Kínos pillanatok a randin - Megtennéd a szerelemért?

2011.01.14.
3 perces olvasási idő

Ételallergiák és szigorú diéták figyelembe vétele a várva várt randin.

Gyertyafény, vörösbor, frissen készült spagetti. Egy kis asztal a vendéglő eldugott szegletében, ahol bátran lehet flörtölni. Ezek is lehetnek egy jó randi ismertetőjelei.

De csak abban az esetben, ha mindketten tudtok választani az étlapon szereplő finomságok közül. Ha rendelés előtt fél órás szeánszot kell tartanod a pincérrel, hogy megtudd, van-e liszt a mártásban, lehet-e a lazacot tészta nélkül kérni, vagy hogy mibe forgatják a panírozott csirkefalatokat, valljuk be, az egy kicsit kínos lehet. A pincér beszél a szakáccsal, visszajön, még kérdez valamit, aztán megint elmegy, és az egész randi furcsa hangulatban kezdődik. Bár egyáltalán nem állt szándékodban problémázni, egy külső szemlélőnek úgy tűnhet, rendkívül magasak az elvárásaid.

Nem különcködés!

Pedig nincs itt szó semmiféle válogatásról: ha gluténérzékeny vagy, egyszerűen muszáj elkerülnöd a glutént (ezt az allergiát okozó fehérjét); ami a búzából, árpából vagy rozsból készült ételekben van jelen - például lisztben vagy tésztában. És még ha jelenleg nem is vagy vegetáriánus, illetve vegán, ráadásul még ételallergiában sem szenvedsz, akkor is meg van az esélye, hogy egyszer olyannal randizol majd, akinek ilyen nehézségekkel kell szembenéznie. Vajon hogy funkcionálnak a kapcsolatok egy ilyen kényes helyzetben?

Vegán életmód

Talán mindenki tudja, hogy a vegánok az állati eredetű élelmiszereket teljesen kizárják az étrendjükből. Vegánként is lehet változatosan étkezni, de kell hozzá némi gyakorlat, és nem utolsó sorban: lelkesedés.

Ez volt a helyzet, amikor a New Yorki Erin meglátta David internetes párkereső profilján hogy a férfi vegán, és ez azonnal felkeltette szimpátiáját. „Imádok enni, és az, hogy valaki a bolygó jövőjének érdekében lemond bizonyos ételekről, csodálattal töltött el.” A szerelem virágzott, és Erin úgy döntött, vegán lesz.

„David által olyan ételeket ismertem meg, melyekről azelőtt még csak nem is hallottam. A lehetőségek korlátlannak tűntek!” Mindaddig, míg végig nem próbálták a város összes – szám szerint 8 - vegán éttermét – mégpedig azokat is kétszer. „Az éttermeket meguntuk, az otthoni főzés pedig rengeteg előkészületet igényelt, hiszen mi sem akartunk minden nap rizstésztát enni!”

Végül Erin vissza kívánt térni eredeti életmódjához, és a szerelem is halványodni kezdett. Miután szétváltak, megtalálta a maga emberét egy hús és krumpli kedvelő férfi személyében.

De szükségszerű-e a szétválás minden esetben? Tényleg mindenki csak a saját „kasztján” belül képes párra lelni?

Gluténmentes étkezés

Kirsten, a bostoni lány gluténérzékeny, így többek között sört sem ihat (bort és likőröket viszont igen). A randik gyakori színhelyéül szolgáló pub-okban viszont nem szeret ilyen lányos italokat kérni, mondván, hogy úgy nem illeszkedik bele a helyi szubkultúrába. Ráadásul az általa olyannyira kedvelt igazi sörivó férfiak is furcsán néznének rá, ha konyakot tartana a kezében...

Ezért inkább kikéri a legsötétebb cidert (almasört), ami kapható. Nemrégiben költözött össze a barátjával, úgyhogy láthatóan az étkezésbeli furcsaságok sem akadályozzák meglévő párkapcsolatát.

Speciális bánásmód

Van, aki a magasabb színvonalú éttermekre esküszik. Ezeken a helyeken pontosan tudják, milyen hozzávalókat használtak az étel elkészítésekor, és első számú céljuk, hogy a vendég elégedetten távozzon. Keményítőt használnak a sűrítéshez liszt helyett, ha azt kéred, szívesebben igazítják a recepteket egy gluténmentesen étkező ember igényeihez.

A halál csókja…

Az elmesélők szerint nagyon kellemetlen, amikor a glutén bekerül egy arra érzékeny ember szervezetébe. „Olyan, mintha bombát robbantanának a beleimben!” Bárki szívesebben mutatkozna válogatósnak, mintsem hogy ezt kelljen elviselnie a várva várt randin.

Egy-egy csók általában nem szokott komoly problémát okozni, mégsem árt odafigyelni rá gluténérzékenység, földimogyoró- vagy kagyló allergia esetén. A fehérjék nem csak magával az étellel bekerülve, hanem máshogy is veszélyt jelentenek az érzékeny emberek számára. A megoldás viszont mindennél egyszerűbb: étkezés után moss fogat, igyál sok vizet, és várj egy picit, mielőtt nekiesel a másiknak.

Vannak párok, akik lelkiismeretesen betartják az „étkezés utáni fogmosás” szabályát, ami, valljuk be, fogaink egészsége szempontjából sem megvetendő. Vanessa és Sam – egy vérbeli vegetáriánus és egy vérbeli húsevő – is a fogmosásra esküszik. „Négy éve egy játékként kezdődött, amit azóta is tartunk. Kapcsolatunk sikeressége a csókjainkon is múlik.”

Igazságos szerelem

Amikor a szerelem elkezdődik, az átgondolt étkezés és a gondos higiénia nem szokott akadályt jelenteni. Az emberek általában úgy érzik, a kapcsolat megéri a fáradozást, és cseppet sem találják zavarónak a másik különleges igényeit.

Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy nem az alkalmazkodó, hanem az allergiás személy az, akinek valódi nehézségei lehetnek. Az előbbinek csak néha kell odafigyelnie arra, hogy mit eszik, az utóbbinak viszont minden alkalommal.

Egy ilyen helyzetben megmutathatod a másiknak, mennyire fontos neked, hogy jól érezze magát, és tanújelét adhatod igazi alkalmazkodó képességednek is.

(M.N.)