Főoldal / MOZGÁS / Szánkózás közben is vigyázz magadra!
  2014-12-28

Szánkózás közben is vigyázz magadra!

A szánkózás már-már szinte rituálénak számít generációk óta. Bárhol, ahol egy parányi hó található, és esetleg egy nagyobb domb, ott biztosan láthatsz szánkózókat.

- hirdetés -

Ez nemcsak izgalmas és mókás sport, de nagy előnye még, hogy nincsen szükség hozzá semmilyen speciális felszerelésre egy szánkón és egy védősisakon kívül.

A szánkózás remek móka és időtöltés, de néha veszélyes is lehet. Így nem árt, ha megfogadod a következő tippeket.

Miért fontos a biztonság?

Úgy tűnik, hogy a szánkózás veszélyesebb szórakozás, mint gondolnád, ugyanis minden évben jelentős azok száma, akik szánkózás közben szerzett fejsérüléssel kórházba kerülnek, sőt, előfordul halálos baleset is a szánkózásból kifolyólag. A szánkózók a statisztikák szerint többször kerülnek kórházba, mint a síelők vagy a snowboardosok, és gyakoribb náluk a bénulás előfordulása is. Éppen ezért fontos vigyázni magunkra.szánkó

Jó dombot válassz!

Amikor hófödte dombokat látsz, biztosan mindig az jut eszedbe, hogy ez  milyen jó hely a szánkózáshoz, és nem arra gondolsz, hogy igazán veszélyes is lehet. Ha szánkózni indulsz, ügyelj a következőkre:

 • Keress olyan dombot, amely viszonylag gyér, és elég lankás ahhoz, hogy legyen elég helyed és időd vész esetén lefékezni!
 • Vigyázz, mert a dombok alján általában sokan parkolnak vagy úttest van, amelyekre ha rásiklasz, akkor baleset történhet!
 • Vigyázz, ugyanis az is előfordulhat, hogy tó vagy kerítés van a szánkózópálya körül!
 • Győződj meg róla, hogy a domboldalon nincsenek sziklák, göröngyök vagy egyéb akadályok!
 • Olyan helyet válassz, ami inkább havas, mint jeges, mert ha elesel, akkor a jégen súlyosabb lehet a sérülésed!
 • Nappal szánkózz, amikor minden láthatóbb és biztonságosabb! Ha sötétben mész csúszni, akkor mindenképpen olyan helyre menj, amit már jól ismersz, és nem lehetnek balesetveszélyes tényezők a környezetedben!

Öltözködj megfelelően!

Amikor szánkózol, a hó és a hideg téli idő miatt a fagyás veszélye igencsak fennáll. Légy benne biztos, hogy biztonságosan és rétegesen öltözködsz!

 • Hordj praktikus ruházatot, mellé fontos a sapka, a szemüveg, kesztyű, és a bakancs - ezek mind legyenek vízállóak és hőtartóak!
 • Ha sálat viselsz, légy különösen figyelmes, mert beleakadhat a szánkóba, ami balesetveszélyes!
 • Hordj sisakot, ha nincsen olyan, ami kifejezetten a szánkózásra való, akkor megteszi a biciklis bukósisak is, de a lényeg, hogy védd a fejed!

Legyen jó szánkód!

A jobb szánkót könnyen tudod irányítani és jobban tudsz vele fékezni. Mindenképpen kerüld az olyan szánokat, amelyek műanyagból vannak, ugyanis nem biztos, hogy tudni fogod kezelni, és balesetet is szenvedhetsz vele. A legtöbb szánkó viszonylag olcsó, de a minőségiek a plusz pénzt is megérik.

Kövesd a következő egyszerű szabályokat!

Ha már megvetted a jó minőségű szánkót, felszerelkeztél biztonsági sisakkal, kiválasztottad a biztonságos dombot, akkor már nincs más hátra, csak hogy elolvasd és megfogadd a következő tippeket a saját és mások biztonsága érdekében.

 • Mindenképpen legyen veled egy felnőtt, hogy ha esetleg megsérülsz, akkor el tudjon látni, vagy a legvégső esetben bevinni az ügyeletre!
 • Sohase ülj háttal a szánkódra! Sose csússz le túl meredek dombon vagy hegyen, és mindig csak ülj a szánkódon, ne guggolj vagy állj.
 • A kisebb gyerekek (5 év alattiak) mindig csak felnőttekkel csússzanak, de a 12 éveseket is szemmel kell tartani!
 • Sohase építs ugratót vagy akadályt a hegyre, mert balesetveszélyes!
 • Mindig tartsd a kezeidet a szánkón belül, és ha elesel, akkor azonnal menekülj a szánkóddal együtt – előfordulhat, hogy az utánad jövő nem tud lefékezni!
 • Amikor a domb tetején vagy, ügyelj arra, hogy ne ütközz senkivel, és elég területet hagyj másoknak is!
 • Sose ülj olyan szánkón, amelyet mozgó jármű húz!

A lényeg az, hogy mindig mindenkire odafigyelj, és melegen öltözködj, mert akkor nem lesz semmi gond - a szánkózás jó mulatságnak ígérkezhet!

(Gy. P. F., kidshealth.org)

  Kapcsolódó cikkek