snowboard
#Mozgás

Biztonsági tanácsok snowboardhoz

2014.12.29.
7 perces olvasási idő

Kövesd a következő hasznos tanácsokat, hogy megtanuld, hogyan maradj biztonságban a lejtőkön is!

A snowboardozás olyan, mintha fagyos, fehér hullámokat lovagolnánk meg. Nagyszerűen szórakoztat, és még fitten is tart a hideg téli hónapokban. Viszonylag könnyen megtanulható, mindemellett eljuttathat téged a világ leglenyűgözőbb tájaira. Viszont a snowboardnak is megvannak a maga valós veszélyei, példának okáért a fagyás, a naptól való leégés, térdsérülés és fejsérülés.

Miért annyira fontos a biztonság a snowboardban?

Hódeszkázás közben nagy sebességgel siklunk le a meredek lejtőkön kerülgetve más síelőket, snowboardosokat, növényeket és egyéb mesterséges akadályokat. Attól függetlenül, hogy menyire jó deszkás vagy, esések mindig előfordulnak – jó néhány elég látványos formában -, és az ütközések is elég gyakoriak. Továbbá, mivel a snowboardozás nagy magaslatokban és télen folyik, az időjárás is igen szeszélyes lehet. Lehet ragyogóan napos, de keservesen hideg is, mindemellett a körülmények is hirtelen változhatnak egyik lejtőről a másikra, illetve egyik óráról a másikra.

A síelés és snowboardozás biztonsági szabályzata, mely megtalálható majdnem minden felvonójegyen, valamint számos helyen is ki van rakva a sípályán, felsorolja legfőbb a „síeléssel (és snowboardozással) járó veszélyeket és kockázatokat, melyekbe beletartoznak az időjárási körülmények megváltozása, a hó jelenlegi és a várható állapota, a hóval nem fedett foltok előfordulása a pályán, kiálló kövek, fák, farönkök, esetleges ütközés növényekkel, mesterséges akadályokkal vagy más síelőkkel/deszkásokkal, a terep változása, és a snowboardos önhibájából elkövetett bukása.” Ez egy elég korrektül összeszedett listája a veszélyeknek, melyekkel számolhatsz, ha elindulsz lefele egy lejtőn.

Szerelkezz fel!

Mielőtt nekiugranál a lejtőknek rendkívül fontos, hogy beszerezd előtte a megfelelő felszereléseket, megtudd, hogyan is használd őket helyesen! A hódeszkán és a bakancson kívül még szükséged lesz meleg ruházatra, védőszemüvegre és egy kifejezetten síelőknek és snowboardosoknak kifejlesztett sisakra.

Itt egy lista arról mit vigyél mindenképp magaddal, ha nekivágsz a hegyeknek:

Hódeszka – Kezdőknek inkább ajánlott egy ún. „all-mountain” snowboard, mintsem egy speciális deszka, amivel nehezebb fordulni és egyensúlyozni. Valamint alapvető szabály, hogy minél hosszabb a deszkád, annál gyorsabban siklik, és annál nehezebben tudod irányítani.

Snowboard cipő – Mivel a cipő a kapcsolat a lábunk és a snowboard között, így az alapvető felszerelések közé tartozik. Győződj meg, hogy kifejezetten snowboardhoz való cipőt vásárolj (ne holdjáró bakancsot, vagy hegymászót), ami tökéletesen passzol a lábfejedhez, valamint elég melegen tartja azt. A legtöbb kezdő deszkás könnyebben tud irányítani egy könnyű bakanccsal, mint egy nehézzel. Mindig legyen biztosan felcsatolva, hogy a megadd a megfelelő támaszt a bokádnak és a lábfejednek.

Hódeszkakötés – A legtöbb snowboard kötés már csatos kivitelben kapható, amelyek illeszkednek a legtöbb csizmához. Mindig legyenek a kötések biztonságosan becsatolva, hogy tökéletesen irányíthasd a deszkát. Ügyelj arra, hogy megfelelő kötést vásárolj és ezek szögének beállítását jobb, ha rábízod egy szakképzett személyre, hogy amikor szükséged van rájuk, akkor a lábad a helyes pozícióban álljon.

Sisak – Mint minden sportban, a sisak a legfontosabb védőfelszerelés, ha az életveszélyes sérülések elkerüléséről van szó. Mindig viselj magadon sisakot, ha snowboardozni indulsz! Győződj meg róla, hogy a sisak tökéletesen illeszkedjen a fejformádhoz és a rögzítője legyen rendesen meghúzva, hogy biztosan álljon a fejeden. Az is fontos, hogy igazi snowboard sisakot szerezz be (ne pedig egy kerékpár sisakot), amiben van hely a szemüveg számára és rendesen szellőzik meleg napok esetén.

Védő- és napszemüveg – A nap sugarai meglehetősen erősebbek a magaslatokon, mint a tengerszint közelében, és ha ezek a sugarak visszaverődnek a csillogó fehér hóról, akkor igen komoly fenyegetést jelentenek a szemre. A napszemüveg a legjobb módja, hogy megvédd a szemed a napsugaraktól, de vigyél magaddal megfelelő méretű sí szemüveget is arra az esetre, ha zordabbra váltana az idő, vagy elkezdene esni a hó. A védőszemüveg szintén jó felszerelés, ha meg akarjuk szemünket védeni a faágaktól és egyéb veszélyes tárgyaktól.

Ötujjas vagy egyujjas kesztyű – A síkesztyűkben az ujjaidnak szabadon kell tudniuk mozogni, hogy normálisan meg tud markolni a botot. A legfontosabb szerepük viszont az ujjaid melegen tartásában van. Ezt szem előtt tartva sok kesztyű tartalmaz külön kézmelegítőt. Ha még ezek ellenére is aggódsz a kezeid miatt, viselj egyujjas kesztyűt, melyek általában melegebbek, mint ötujjas társaik.

Csuklóvédő – Amikor először tanulsz snowboardozni, rengetegszer esel előre, mely eséseket a kezeddel hárítasz. Ez elég könnyen vezethet a csukló vagy az alkar töréséhez, melyek elég gyakori balesetek a snowboardosok között. Viselj merev csuklóvédőt, hogy megóvd a csuklódat eséskor.

Öltözködj rétegesen!

Bárki, aki már snowboardozott hidegben megmondhatja, hogy nem túl jó móka, ha nincs elég meleg ruha rajtad. Hasonlóképp kellemetlen, ha meleg időben túl sok ruha van rajtad, ugyanis leizzadsz, és amint a nap elbújik a felhők, vagy hegyek mögé, könnyedén megfázhatsz. Az ilyen helyzeteket a legkönnyebben úgy tudjuk kezelni, ha rétegesen öltözködünk. Így hőmérséklettől függően könnyedén ledobhatunk magunkról egy-egy ruhadarabot, vagy épp felvehetünk, ha úgy alakul.

Itt egy lista arról, hogy milyen ruhadarabokat viselj, ha meg szeretnéd előzni tested a kihűléstől vagy a fagyástól:

Alsó ruházat – Mint minden síruházat esetében, az alsónadrág is legyen gyapjúból vagy műszálas anyagból készítve, mint például a polipropilén. Kerüljük a pamutból készült ruházatokat, mivel ezek nedvesek és hidegek maradnak. A legjobb cicanadrágok egy meleg alapréteget biztosítva szorosan ráfeszülnek a bőrre, így aztán könnyedén felveheted rá a többi ruhadarabot.

Meleg zoknik – A vastagabb nem feltétlenül a jobb, ha zokniról van szó. A vastag zoknitól a bakancsod szűkebb lesz, ettől kényelmetlennek fogod érezni a viselését és fázni fog benne a lábad. Válaszd a megfelelő vastagságú zoknit bakancsodhoz és ügyelj rá, hogy érjenek fel a térded aljáig.

Középső rétegek – Itt is a legjobb a gyapjúból vagy szintetikus anyagból készült ruházatok. Próbálj olyat keresni, amelyek nem túl vastagok a dzseki alá.

Snowboard nadrág – Válaszd olyan méretben, hogy könnyen tudj benne mozogni. Mivel a tanuló időszakban elég sok a fenékre esések száma, ezért jól jöhet egy extra párnázat a nadrág fenék tájékán. Ügyelj arra, hogy nadrágod legyen vízhatlan vagy vízálló.

Kabát – Egy jó dzsekinek rengeteg zsebe van, melyben tudod tárolni a dolgaidat. Sokan a bélelt kabátokat szeretik használni, melyek általában a legmelegebbek, de egy vékonyabb kabát egy extra pulóverrel ugyanolyan melegen tarthat. Akárcsak a nadrág, a kabát is legyen mindig vízhatlan vagy vízálló.

Nyakmelegítő – A nagyon hideg napokon jó szolgálatot tesz egy nyakmelegítő, ami védi a nyakadat és felhúzható, hogy fedje az arcodat is. A legjobbaknak még kapucnijuk is van, melyeket felhúzhatsz a sisak alá. Ne feledd, hogy rengeteg hőt a fejed tetején keresztül veszítesz, szóval a fejed melegen tartása az első lépés ahhoz, hogy a tested többi részét is melegen tartsd.

Egyéb felszerelések

Az előzőekben felsoroltakon kívül még számos egyéb más dolgot is vihetsz magaddal, ha snowboardozni készülsz:

Kézmelegítő – Ezek a nem túl drága csomagok szinte minden sí vagy snowboard boltban megtalálhatóak és segítenek melegen tartani az ujjaidat órákon keresztül.

Bakancsmelegítő – Elemmel működik és hatékony a lábujjak melegen tartásában. Egyes üzletekben be is szerelik neked, ha kéred.

Kézi adó-vevő – Ha szeretnél kapcsolatban maradni a családtagjaiddal, barátaiddal, miközben te egy másik lejtőt vettél célba, vagy épp elvesztél, akkor egy adó-vevő nagy segítséget nyújthat a megtalálásodban.

Fényvédő krém – Még a felhősebb napokon is előfordulhat, hogy csúnyán leégsz a naptól. Mindig dörzsöld be a napfénynek kitett testrészeidet fényvédő krémmel, legyél kint bármenyi ideig.

Ajakbalzsam – Egyes helyeken nagyon száraz a levegő, így ajkaid könnyen berepedezhetnek, ha véded őket ajakbalzsammal.

Víz és étel – Habár úgy tűnhet nincs más dolgunk, csak a gravitációra bízni magunkat, a snowboardozás egy elég megterhelő tevékenység. Könnyedén kifáradhatsz és kiszáradhatsz, főképp magasabb sípályákon, szóval mindig legyen nálad víz és egy kis harapnivaló energiapótlásként, ha úgy éreznéd, az izmaid kezdenek fáradni.

Mielőtt nekifutnál az első lejtőnek

A balesetek elkerülésének legjobb módja, ha megfelelő formába hozod magad snowboardozás előtt. Az erősebb izmok nemcsak a könnyebb irányítást, hanem a jobb szórakozást is biztosítják. Ha tudod, hogy télen nekivágsz a lejtőknek, szánj egy kis időt testedzésre nyáron és ősszel. Deszkázáskor hálás leszel érte. Továbbá ne felejts el nyújtani és bemelegíteni, mielőtt elindulsz lefelé!

Amikor megérkezel a pályára, és még soha nem snowboardoztál azelőtt – vagy ha még snowboardoztál is – iratkozz be egy leckére. Még a legjobb sportolók sem tudják a legjobbjukat nyújtani első alkalommal. A legjobb módja a tanulásnak, ha leckéket veszel egy képzett edzőtől. A magánórák nyújtják a legjobb tanulást, de a kevésbé drágább iskolák is elég jó képzést nyújtanak, emellett néhány új barátot is szerezhetsz.

Egy megjegyzés a snowboardosok vakfoltjáról

A nagy különbség a síelés és a snowboardozás között, hogy utóbbinál oldalasan állsz. Ezáltal egy vakfolt alakul ki mögötted. Mindig figyelj arra, hogy ki vagy mi van körülötted és ügyelj arra, hogy se deszkások, se síelők, se egyéb akadályok ne legyenek a vakfoltodban, miközben fordulsz a deszkával. Ez különösen fontos egy kezdő esetében.
Nem egy egyszerű dolog a szemedet az előtted lévő lejtőről levenni azért, hogy biztonságosan fordulhass, de alapvető fontosságú, hogy erre minden alkalommal odafigyelj. Az ütközések nemcsak, hogy fájdalmasak, de költséges polgári perbe is kerülhetnek.

Csak okosan a lejtőkön

Nézzük csak: megfelelő formába hoztad magad, megvannak a megfelelő felszereléseid, öltözékeid, valamint vettél néhány leckét. Gratulálok, most már készen állsz a snowboardra! Viszont van még néhány dolog, amit nem árt észben tartani, hogy teljes biztonságban érezhesd magad:

Sose snowboardozz egyedül! – Nem számít, mennyire megy jól a hódeszkázás, egy rossz esésre mindig megvan az esély. Vigyél magaddal egy barátot, aki tud segítséget hívni, ha baj történne, vagy ha szükséges, akkor tartózkodj a sí-járőr közelében. A lényeg, hogy soha ne legyél egyedül.

Ismerd a határaidat! – Légy őszinte magaddal, amikor a snowboardos tudásodról van szó. Ha még kezdő vagy, akkor maradj a kezdőknek való pályáknál, és csak akkor menj meredekebb lejtőkre, ha már elég biztosnak érzed magad. A legtöbb sípálya meg van jelölve a terep nehézsége szerint: zöld körrel a kezdőknek, kék négyzettel a középhaladóknak, fekete gyémánttal pedig haladóknak való terepet jelölik. Ha a pálya azt mondja, hogy csak profiknak, akkor az tényleg azt is jelenti. A képességeidnek nem megfelelő terep nemcsak, hogy nem jó szórakozás, hanem elég jó módja annak is, hogy lesérülj.

Tartsd be a szabályokat! – Soha ne lépd át a sípálya határait, és soha ne síelj a sípálya zárt területein! Ezek a területek okkal vannak elzárva a síelők és snowboardosok elől és nincsenek felügyelve járőrök által. Általában olyan veszélyeket rejthetnek, melyekre nem vagy felkészülve. Továbbá mindig figyelj a sípályán kirakott figyelmeztető jelzésekre! Ha egy jel arra figyelmeztet, hogy „Lassú tempójú síterület”, akkor lassíts le, hogy elkerüld a más síelőkkel/deszkásokkal való ütközést! Ha egy jel azt mutatja „Szakadék”, akkor keress egy másik utat, vagy állj meg, mielőtt elérnéd a hegy szélét.

Snowboard etikettek betartása – Ne feled, hogy azoknak a síelőknek/snowboardosoknak van elsőbbségük, akik előtted mennek! Te láthatod őket, ők viszont valószínűleg nem látnak téged, szóval rajtad a sor, hogy elkerüld őket. Soha ne állj meg a pálya közepén, vagy olyan helyen, ahol a mögötted jövők nem láthatnak téged, mint például egy ugrató után. Mielőtt elindulnál a lejtőn, vagy becsatlakoznál egy másik pályára, mindig nézz körül, hogy nem-e közelít valaki feléd. Mielőtt elhaladsz valaki mellett a kifutón vagy egy szűkös pályán, akkor mindig kiálts, hogy „Jobbról jövök” vagy „Balról jövök”, ezáltal tudatod velük, hogy mögöttük vagy.

Érezd jól magad! – A síelés egy nagyon jó szórakozás. Nem is kicsit. És mindamellett, hogy veszélyt rejt önmagában, ez nem kell, hogy visszatartson téged a lejtőktől. Szóval fogj egy barátot és irány a pálya!

(M.M. - https://kidshealth.org)