álom
#Lélek

Hogyan lesz valakiből fiatalon sikeres snowboardos?

2013.01.09.
2 perces olvasási idő

Gyarmati Anna nagyon fiatal, mindössze 19 éves, és hétszeres magyar bajnok. Snowboardozik. Sikeres. A néhány hete megrendezett TEDxYouth napon arról beszél, hogy egy hirtelen ötletből hogy lett siker és egy életre szóló kapcsolat közte és a hegy között.

"Nem akartam feladni"

Előadását egy snowboardos videóval nyitotta meg, majd nagy magabiztossággal lépett a színpadra, hogy elmesélje a történetét.

"Hazánk nem egy télisport nagyhatalom.... Mi inspirált engem, hogy a lehetőségek ellenére mégis egy ilyen sportot válasszak? 16 évesen azzal a tervvel álltam szüleim elé, hogy egy téli sportokra szakosodott iskolában szeretnék tanulni, Ausztriában.“

SnowboardozásA szülei reakciója elbizonytalanította őt, ám nagy példaképe, a testvére segített abban, hogy Anna elhatározása megszilárdulhasson. 2009-ben kezdte tanulmányait az említett iskolában, ám az elején mégis csalódnia kellett. Egyedül érezte magát, és szinte feleslegesnek tűnt ott maradnia. “De nem akartam feladni, nem akartam a szüleim elé állni, és azt mondani, hogy vége, hazamegyek.“

Anna mesélt a sport szeretetéről és a szenvedélyéről a téli sportok iránt: “Maximalista vagyok. Eleinte a szüleim állítottak elém kisebb-nagyobb akadályokat, amivel meg kellett küzdenem. Miután megszerettették velem a sportot, ezt használták fel arra, hogy az élet más területein is jobb teljesítményre sarkalljanak.”

Ketten: a hegy és én

A snowboardot az új kihívások keresése közben próbálta ki, és már 12 éves korában elindult az első versenyén. Itt találkozott élete első ugratójával, akadályával. A legtöbb sztori itt, egy esés után véget is ér, de Anna nem így gondolkozott. “Minden fejben dől el“- mondta. “Miután fejben átugrottam az akadályt, jelen esetben az ugratót, nem jelenthetett gondot ez sem.“

Hamar beleszeretett a “pár másodperces repülésbe”. Kitartóan edzett, kupafutamokon, versenyeken indult, és 14 évesen megnyerte az első női versenyét, amelyet azután 16 éves koráig kétszer is megvédett. Ekkor azonban elkezdett gondolkodni azon, hogy merre tovább. Magyarországon nem sok lehetőség van a téli sportok űzésére. De Anna nem adta fel, bízott magában és az álmában.

Az osztrák iskolában minden a sportról szólt, a rengeteg edzés és a kevés szabadidő próbára tette az ifjú lányt, de az elismerések és a sikerélmények annyi energiát adtak neki, hogy úgy döntött, folytatja. A versenyeken rengeteget fejlődött.

"Magammal kellett versenyeznem"

“Tudtam, hogy csak magamra számíthatok. Hiszen magammal kellett versenyeznem... Ha magamból kihozom a legjobbat, akkor tudom, hogy vihetem valamire. Kizártam a külvilágot, és egy tökéletes körrel sikerült elnyernem a világbajnoki címet, úgy, hogy még csak nem is tudtam róla.“

Anna megtanulta, hogy a legjobb, ha az ember “magával versenyzik”. Nem kell mindig mások teljesítményét figyelni, mások eredményeit lesni. Az embernek néha magába kell néznie, és arra koncentrálnia, hogy a saját elvárásait teljesítse.

Ezután viszont Annának több sérülése miatt egy egész versenyszezont ki kellett hagynia. De nem adta fel a küzdelmet, kitartóan tornázott, és végül felépülve újra edzhetett. A sport már nem csupán egy tevékenység volt a számára, hanem egy életstílus. Képtelen volt elképzelni, hogy mi lesz, ha maga mögött kell hagynia mindezt.

"Mosollyal kelek, mert vár a hegy"

“Tudtam, hogy megtaláltam az utamat, amiről nem szabad letérnem. Addig biztos nem, amíg mosollyal az arcomon kelek ki az ágyból, mert tudom, hogy vár a hegy.“

A történetből rengeteg tanulságot szűrhetünk le. Főképp azt, hogy a siker kulcsa mi magunk vagyunk, és már azok a dolgok is sikeressé tesznek bennünket, amik boldogságot adnak.

Fiatalon keresni kell a saját utunkat, és ha megtaláltuk, ki is kell tartanunk mellette. Amikor az ember megtalálja azt a dolgot, amiért élhet, és amit szenvedéllyel csinálhat, a siker garantált.

Lehet ez akár egy sportág, képzőművészet, írás, tanulás vagy bármi más. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy eltérítsenek minket az utunkról.

A legfontosabb, hogy mindig bízz magadban és a képességeidben! Fejleszd őket, és meglátod, tartós eredményeket érhetsz el.

(KamaszPanasz - Győrfi Rebeka)

Kapcsolódó cikkek