#Lélek

Hogyan beszélgess jól? - Tippek és figyelmeztetések

2014.04.22.
3 perces olvasási idő

Jól beszélgetni nem annyira magától értetődő, mint azt elsőre gondolnánk. De a készség könnyen fejleszthető, szinte bárki jó beszélgetőpartnerré válhat.

Beszélj tisztán és érthetően!

Ha motyogsz, azzal sokkal nehezebbé teszed az egész beszélgetést.

Nyugi!

Hogyan beszélgess jól? - Tippek és figyelmeztetésekValószínűleg akármiről is csevegsz akárkivel, pár hónap múlva már nem is fognak rá emlékezni. Csak mondd, ami az eszedbe jut, feltéve ha az nem sértő vagy rettentően fura.

Ne légy unalmas!

Néha válts témát és ne spórolj a vicces megjegyzésekkel! Jegyezz meg pár lenyűgöző dolgot, amit napközben láttál vagy hallottál, majd használd ezeket a későbbi beszélgetés során.

Ne félj érdekes irányba terelni a beszélgetéseteket!

Ha valami eszedbe jut, akkor valószínűleg az kötődik a témához, és nyugodtan kimondhatod hangosan. Ha félénkebb típus vagy, érdemes előre átgondolni 1-2 témát, amiben otthonosan mozogsz és könnyeben beszélsz róluk! Sokat segít, ha rendszeresen nézel TVt, hallgatsz rádiót és/vagy olvasol könyveket, újságokat - így tájékozottabb leszel arról, hogy mi is folyik éppen a világban. Mindig meg lehet törni a jeget egy kedves bókkal!

Kövesd a másik reakcióit!

Ha érdeklődőnek tűnik, akkor folytasd a mondanivalódat, ám ha az óráját nézegeti vagy látszik, hogy valami teljesen máson gondolkozik, akkor érdemes leállnod. Emlékezz, bárkivel is beszélgetsz, valami közös mindig lesz bennetek - így egy közös téma is. Ilyen például az időjárás, étkezés, nevetés. Ha nincs más ötleted, akkor csak kérdezz rá, hogy miért vannak éppen az adott helyen. Például a buszmegállóban kérdezz rá, hogy merre mennek, stb.

Az is rengeteg segítség, ha valóban érdekel az, amit csinálsz - ha az életed nem eléggé érdekes magadnak, akkor miért lenne az valaki más számára?

Ha telefonáltok, mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy a másik fél figyel rád és fent tudod tartani az érdeklődését - ha semmilyen izgalmas téma nem jut az eszedbe, akkor csak tégy fel véletlenszerű kérdéseket a másiknak. Hidd el, működni fog!

Oszd meg a gondolataidat!

Mindig oszd meg a másikkal, hogy mit szeretsz, mit tartasz viccesnek és érdekesnek. Így a másik is megismerhet egy kicsit és sokkal könnyebb lesz a következő alkalommal témát választanotok is. Ráadásul, ha érdekes, izgalmas dolgokról beszélsz, akkor maga a társalgás is sokkal jobb lesz.

Nagyon jó módja egy társalgás elkezdésének (különösen, ha egy fiú kezdeményezi egy lány irányába) megjegyezni, hogy csak kevés ideig beszélhettek, mert majd találkozni fogsz a barátaiddal. Így a lány nem fog attól tartani, hogy meghatározatlanul hosszú ideig kell valaki olyannal maradnia, akit nem is ismer, illetve mindketten rájöhettek, hogy mennyire jöttök ki egymással. Ha pedig nagyon jól mennek a dolgok, akkor elhalaszthatod a barátaiddal való találkozást!

Légy közvetlen!

A kapcsolatteremtés során nem engedheted meg magadnak a félénkséget.

Mindig gondold át a hallottakat, mielőtt válaszolnál!

Ha helyesnek tartod, hagyj pár másodpercnyi szünetet. Ne tarts a szünetektől - témaváltás szempontjából is kifejezetten hasznosak.

Nézz stand-up műsorokat!

Ezekből ötletet meríthetsz, hogy hogyan lehet viccesen elkezdeni egy beszélgetést. Sokszor már csak pár mondat átvételével is viccesebb leszel, így ha valaki olyannal beszélgetsz, akivel kevés közös dolog van bennetek, máris egyszerűbb lesz társalognotok. Egy jó nevetés minden gátot felold!

Nonverbális kommunikáció

A sikeres beszélgetés titka sokban a nonverbális kommunikáción múli, azaz nem csak azon, hogy mit mondasz. Gyakrolod ezeket a non-verbális elemeket, és máris sokkal magabiztosabb leszel.

Beszéljetek aktualitásokról!

Ha a másik fél is tud róluk, akkor máris van egy közös témátok, ha pedig nem, akkor te tudsz mesélni neki az egészről!

Figyelmeztetések

  • Sose légy arrogáns és sose csinálj úgy, mintha mindenről tudnál mindent!
  • Használd a kérlek, légy szíves, köszönöm szavakat ha szeretnél valakitől valamit. Az udvariasság érettséget és intelligenciát sugároz.
  • Tartsd észben, hogy nem mindenki szeret beszélgetni. Ha úgy látod, hogy valaki kellemetlenül érzi magát, vagy csak nem szeretne beszélni veled, akkor ne zavard tovább!
  • Sose mondj semmi negatívat a másikról, vagy úgy általában akárkiről - sosem tudhatod, hogy ki kit ismer és milyen kapcsolatban vannak.
  • Sose légy túl kíváncsi, ne akarj mindent tudni amikor kérdezgetsz!
  • Ne hümmögj túl sokat - ettől a másik fél rosszul érezheti magát. Ehelyett beszélj lassan és tarts szüneteket.
  • Sose szakíts félbe egy beszélgetést 2 vagy több ember között! Mindig várd meg, hogy befejezzék a mondanivalójukat és csak utána csatlakozz.
  • Sose keseredj el, ha a másik nem érdekelt a mondanivalódban - talán csak tovább kell lépned és a következő beszélgetőpartner tökéletes lesz!
  • Sose káromkodj, inzultálj akárkit, ne légy tiszteletlen, és ne használj rasszista, vallásos, szexuális hovatartozással vagy nemekkel kapcsolatos sztereotípiákat, kifejezéseket!
  • Sose beszélj pénzről és anyagi helyzetről! Ez különösen igaz, ha fiú vagy, és éppen csak most ismertél meg egy lányt.

(Gy.A., wikihow.com)

Kapcsolódó cikkek