beszéd
#Lélek

Hogyan beszélgess jól? - Tippek és figyelmeztetések

2023.10.12.
3 perces olvasási idő

Jól beszélgetni nem annyira magától értetődő, mint azt elsőre gondolnánk. De a készség könnyen fejleszthető, szinte bárki jó beszélgetőpartnerré válhat.

Beszélj tisztán és érthetően!

Ha motyogsz, azzal sokkal nehezebbé teszed az egész beszélgetést.

Nyugi!

Hogyan beszélgess jól? - Tippek és figyelmeztetések

Akárkivel is beszélsz, pár hónap múlva lehet már nem is fognak rá emlékezni. Csak add önmagadat, feltéve, ha az nem sértő vagy bántó másokra nézve.

Légy kezdeményező!

Nyugodtan válts témát és ne spórolj a vicces megjegyzésekkel, ha úgy érzed, hogy valami oda illene. Jegyezz meg pár lenyűgöző dolgot, amit napközben láttál vagy hallottál, majd használd ezeket a későbbi beszélgetés során.

Ne félj érdekes irányba terelni a beszélgetéseteket!

Ha valami eszedbe jut, akkor valószínűleg az kötődik a témához, és nyugodtan kimondhatod hangosan. Ha félénkebb típus vagy, érdemes előre átgondolni 1-2 témát, amiben otthonosan mozogsz és könnyebben beszélsz róluk! Sokat segít, ha képben vagy az aktuális hírekkel, pl. fusd át a különböző hírpotálokat - így tájékozottabb leszel azzal kapcsolatban, hogy mi is folyik éppen a világban. Mindig meg lehet törni a jeget egy kedves bókkal!

Kövesd a másik reakcióit!

Ha érdeklődőnek tűnik, akkor folytasd a mondanivalódat, ám ha az óráját nézegeti vagy látszik, hogy valami teljesen máson gondolkozik, akkor érdemes leállnod. Emlékezz, bárkivel is beszélgetsz, valami közös mindig lesz bennetek - akár egy közös téma is. Ilyen például az időjárás, étkezés, nevetés. Ha nincs más ötleted, akkor csak kérdezz rá, hogy miért vannak éppen az adott helyen. Például a buszmegállóban kérdezz rá, hogy merre mennek, stb.

Az is rengeteget segít, ha valóban érdekel az, amit csinálsz - ha az életed nem eléggé érdekes magadnak, akkor miért lenne az valaki más számára?

Ha telefonáltok, mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy a másik fél figyel rád és fent tudod tartani az érdeklődését. Ha semmilyen izgalmas téma nem jut az eszedbe, akkor csak tégy fel véletlenszerű kérdéseket a másiknak. Hidd el, működni fog!

Oszd meg a gondolataidat!

Oszd meg a másikkal, hogy mit szeretsz, mit tartasz viccesnek és érdekesnek. Így a másik is megismerhet egy kicsit és sokkal könnyebb lesz a következő alkalommal témát választanotok. Ráadásul, ha érdekes, izgalmas dolgokról beszélsz, akkor maga a társalgás is sokkal jobb lesz.

Légy közvetlen!

A kapcsolatteremtés során nem engedheted meg magadnak a félénkséget.

Mindig gondold át a hallottakat, mielőtt válaszolnál!

Nyugodtan hagyj pár másodpercnyi szünetet. Ne tarts a szünetektől, mert nem csak a témaváltás szempontjából kifejezetten hasznosak, hanem sokszor a mondandónkat is nyomatékosabbá tehetjük, és mindkét fél lehetőséget kap arra, hogy átgondolja a választ.

Inspirálódj stand-up műsorokkal!

Ezekből a műsorokból sok ötletet meríthetsz, hogyan lehet viccesen elkezdeni egy beszélgetést. Sokszor akár csak pár mondat átvételével is viccesebb leszel. Így ha valaki olyannal beszélgetsz, akivel kevés közös dolog van bennetek, máris egyszerűbb lesz társalognotok. Egy jó nevetés minden gátlást felold!

Nonverbális kommunikáció

A sikeres beszélgetés titka sokszor a nonverbális kommunikáción is múlik, azaz nem csak azon, hogy mit mondasz. Gyakrolod ezeket a non-verbális elemeket, és máris sokkal magabiztosabb leszel. Ilyen lehet például a mimika, a testtartás, a tekintet, a hangnem, a hanglejtés, a hangsúly, a különböző gesztusok vagy a térköz is, azaz, hogy milyen közel megyünk a másikhoz beszélgetés közben.

Figyelmeztetések

  • Sose légy arrogáns és sose csinálj úgy, mintha mindenről tudnál mindent!
  • Használd a kérlek, légy szíves, köszönöm szavakat, ha szeretnél valakitől valamit. Az udvariasság érettséget és intelligenciát sugároz.
  • Tartsd észben, hogy nem mindenki szeret beszélgetni. Ha úgy látod, hogy valaki kellemetlenül érzi magát, vagy csak nem szeretne beszélni veled, akkor ne zavard tovább!
  • Sose mondj semmi negatívat a másikról, vagy úgy általában akárkiről - sosem tudhatod, hogy ki kit ismer és milyen kapcsolatban vannak.
  • Sose légy túl kíváncsi, ne akarj mindent tudni amikor kérdezgetsz!
  • Ne hümmögj túl sokat, mert ettől a másik fél rosszul érezheti magát. Ehelyett beszélj lassan és tarts szüneteket.
  • Sose szakíts félbe egy beszélgetést két vagy több ember között! Mindig várd meg, hogy befejezzék a mondanivalójukat és csak utána csatlakozz.
  • Sose keseredj el, ha a másik nem érdekelt a mondanivalódban - Lehet, hogy csak tovább kell lépned és a következő beszélgetőpartner tökéletes lesz!
  • Sose káromkodj, inzultálj másokat, ne légy tiszteletlen, és ne használj rasszista, vallásos, szexuális hovatartozással vagy nemekkel kapcsolatos sztereotípiákat, kifejezéseket!
  • Kerüld azokat a témákat, amik a pénzről és anyagi helyzetről szólnak! Ez különösen igaz akkor, ha fiú vagy, és éppen csak most ismertél meg egy lányt.

(KamaszPanasz - Gy.A., wikihow.com, Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)