álom
#Lélek

Hogyan váltsd valóra az álmaid?

2014.03.03.
2 perces olvasási idő

Minap egy fiatal lányt kérdeztem, hogy miért tanul kozmetikusnak. A válasza az volt, hogy édesanyja és nővére is fodrász, és az az álmuk, hogy nyitnak egy szépségszalont. És neked mi az álmod? - kérdeztem vissza. - Cukrászat - válaszolta a lány.

Először egy kicsit megsajnáltam ezt a fiatal lányt, mert olyasmit tanul, amit nem annyira szeretne. Aztán ahogy beszélgettünk rájöttem, hogy nem szükséges sajnálni, hiszen ő már tudja, hogy mi érdekli. Most a kozmetika is kielégíti a kíváncsiságát, a maszkmester szakma felkeltette az érdeklődését, lát benne kreativitást. De titkos vágya a cukrászat, és előtte az élet, hogy ezt is kitanulja. Hogyan érhetjük el az álmainkat?

Találd meg a saját álmodat

Talán ez a legnehezebb. Vegyél elő egy papírt, és írj össze legalább ötven olyan dolgot, amit szeretnél elérni. Lehet ez tárgy, de lehet ez élmény is, bármi. Lehet egy apróság, de ne fogd vissza magad, álmodhatsz igazán nagyot is. Lehet célod az, hogy meglegyen a felsőfokú angolod, de lehet célod az is, hogy egy nap angol anyanyelvű társasággal menj el bulizni. Az embert vagy félelmei, vagy vágyai mozgatják. A félelem valami elől, míg a vágy valami felé mozdít minket. Találd meg azt, ami téged a leginkább érdekel.

Ébreszd fel a hitet magadban

Ha már tudod, hogy mit szeretnél elérni, hidd is el, hogy maradéktalanul elérheted a célodat.

Pontosítsd az álmodat!

Minél pontosabban fogalmazod meg a vágyadat, annál kézzelfoghatóbbá válik. Készíthetsz magadnak egy táblát, rajzolhatsz rá, ragaszthatsz, festhetsz. Jelenjen meg rajta minden álmod valamilyen formában. Válaszold meg magadnak, hogy miért szeretnéd elérni.

Lásd, honnan indulsz

Kellő önismeretre is szükséged van, látnod kell azt, hogy honnan indulsz álmaid felé. Ha látod a kiindulási pontodat, akkor azt az utat is pontosabban láthatod, amit meg kell tenned a célod felé vezető úton.

Határidőre is szükséged lesz

A célok megvalósításához határidő is szükséges. Mi történik akkor, ha mégsem sikerül betartani a határidőt? Semmi. Csak azt jelenti, hogy valamin változtatni kell, hogy elérd a kívánt célt.

Készíts egy listát az akadályokról

Milyen külső és belső tényezők akadályoznak? Félsz, bizonytalannak érzed magad? Miért? Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket. Inkább nézzünk szembe a hátráltató tényezőkkel, mintsem tisztán látás híján megakadályozzák boldogulásunkat. Bármilyen hihetetlen is, bár fontosak a külső körülmények, leginkább belső félelmeink szabnak gátat. „Nekem ez úgy sem fog sikerülni.” - gondoljuk magunkban, és ezért meg sem próbáljuk. Ha nincs próba, akkor biztosan sohasem tudjuk meg, hogy hogyan sikerült volna. Jegyezd meg Nietzsche, német filozófus mondását: „Az ember képes elviselni bármilyen mit, ha elég erős benne a miért."

Milyen információra van szükséged, hogy elérd a célodat?

Szerezd meg. Ha mondjuk az az álmod, hogy külföldön tanulj egy egyetemen, nézz utána, hogy hogyan lehet oda bekerülni, milyen felvételi követelmények vannak.

Kitől kérhetsz segítséget?

Szerencsére nem egyedül vagyunk, sokan lehetnek segítségünkre. Lehet ez egy barátnő, akivel gyakorolhatod a nyelvet, vagy egy szülő, aki segít neked eligazodni a felvételi procedúrában.

A megvalósításhoz szükséges lépéseket is pontosan kell látnod

J. K. Rowling sem azzal a céllal ült le egy kávézó asztalához megírni a Harry Pottert, hogy többet keressen, mint az angol királynő. Megírta az első könyvét, amit nagyon nehezen adtak ki, majd a másodikat aztán a harmadikat… és szép sorban így lépkedett a világhír felé. Ha rögtön a világsikerért hajtott volna, talán ma nem is olvasnánk a könyveit.

Képzeld el a beteljesült álmodat minden nap

Kik vesznek körül? Hogyan teljesül? Hogyan érzed magad akkor? Sokszor talán nem merünk igazán álmodozni attól tartva, hogy ha nem teljesül, akkor csalódni fogunk egy nagyot. De álmok nélkül esélyünk sincs arra, hogy teljesüljön. Lehet, hogy nem ma, lehet, hogy nem holnap válik valóra. De kitartó munkával bármikor elérheted álmaidat.

Fogadd meg előre, hogy soha sem adod fel!

(B.Gy.)