tél
#Betegségek

Hogyan maradjunk egészségesek télen?

2014.12.29.
3 perces olvasási idő

A tél nem az az időszak, amikor a szobában kuksolva kellene várnod a tavaszt. Egy csomó szuper mozgási lehetőség van, mint például a szánkózás, a korcsolyázás, a síelés, a snowboard vagy akár csak egy üdítő séta a szabadban. Felhőtlenül élvezheted a hideg hónapokat, ha a megfogadsz néhány tippet és jó tanácsot!

A hideg időjárás veszélyei

Bizonyos sérülések gyakrabban fordulnak elő télen, mert a szezonális sportok, mint például a jégkorcsolyázás, szánkózás vagy a snowboard balesetekhez vezethetnek. Gyakori lehet a nyaki- és a feji sérülés, ha nekimégy a fáknak, szikláknak.

Télen a legtöbb betegség és légúti rendellenesség is gyakoribb. Mivel az emberek többsége jobban szeret ilyenkor odabenn, fűtött helyen maradni, ahola vírusok vígan elélnek, nagyobb esélyük van arra, hogy elkapják az influenzát.

Otthon

Az egyik módja annak, hogy egészséges maradj, hogy gyakran mosol kezet, illetve szüleid és testvéreid is erre biztatod. Úgy döntöttél, hogy elég volt a lakásban való ücsörgésről és ki akarsz menni havat lapátolni? Csak rajta, de vigyázz, mert könnyen okozhat izomhúzódást, ha nem megfelelően, vagy hirtelen mozdulattal végzed. Nyugodtan lapátolj, de tartsd szem előtt, hogy nem egyszerű munka!Hogyan maradjunk egészségesek télen?

A kinti játékba belefeledkezve sokaknak okoz nehézséget megállapítani, mikor van itt az ideje, hogy egy kicsit megmelegedjenek, bemenjenek. A fagyási sérülések elkerülésére viselj meleg sapkát, kesztyűt, és mindig figyeld hogy piros-e az orrod!

Öltözködés hidegben

Ha kimész a hidegbe, a réteges öltözködés fontosságáról ne feledkezz meg! Győződj meg róla, hogy van a nyakadban sapka és sál, és egyél valamit mielőtt kimész - ez a kalória ad egy kis plusz meleget a testednek. Ami nagyon fontos, az hogy óvd meg az arcodat naptejjel, ha kimész a hóba huzamosabb időre. Furcsának tűnhet, hogy télen naptejet kell használni, de mivel a hó a nap 85%-át visszaveri, nagyon könnyen leéghetsz.

Figyelj rá, hogy rétegesen öltözködj, mert ha az egyik réteg vizes lesz, lejjebb tudsz vetkőzni, hogy száraz réteget viselhess, ez vonatkozik az ónos esőre, a hóra és a többi csapadékra. Kerüld a pamut ruhát, mert nem tart annyira melegen! Próbálkozz gyapjúval vagy más szövettel! Öltözz hosszú ruhába, garbóba, kabátba és pulóverbe!

Öltözz több rétegben a hőmérséklettől függetlenül. A vízálló nadrág és dzseki remek felső rétegnek, ugyanis lepergeti a nedvességet és nem hagyja, hogy az beszivárogjon a többi ruhához. Az egyik legfontosabb dolog az, hogy meleg zoknit és cipőt hordj, és mindezt tartsd szárazon!

A biztonságos sportolásról

Ha szánkózni indulsz, mindenképpen olyan dombra menj, amelyet már ismersz! Ez kopár terület, vagy tele van fákkal? Ha az utóbbi jellemző arra a dombra, amit kiszemeltél szánkózásra, akkor az nagyon veszélyes lehet. Ezeken kívül arra is ügyelj, hogy ne forgalmas helyen szánkózz!

A szánkózásból adódó sérülések nagyon súlyosak lehetnek. Előfordulhat a fej-vagy nyak traumája, de a törött csontok is gyakori „mellékhatások”. A legsúlyosabb sérülések általában belső vérzésből adódnak, ezért légy mindi nagyon óvatos!
A korcsolyázás és a hokizás, mind szuper aktivitás télen, de szükséges ismerni a biztonsági szabályokat, saját és mások testi épsége miatt. Győződj meg arról, hogy a korcsolyád biztonságos és abból kifolyólag nem adódhatnak balesetek. Ezen kívül a jégpálya mindig sokkal biztonságosabb, mint egy befagyott tó. De ha mégis ott támad kedved korizni, akkor mindenképpen alaposan vizsgáld meg a jég vastagságát!

A síparadicsomokban a havon való utazásnak az egyik legnépszerűbb módja, a motoros szánnal való utazás. Amikor motoros szánt használsz, kövesd a következő lépéseket:

  • Utazzatok csoportokban és légy biztos abban, hogy valaki biztosan tudja, hogy hová mentek!
  • Ismerd a szánodat és tudd a korlátait
  • Ha közel vagy fagyott tárgyakhoz, akkor sokkal jobban figyelj!
  • Amikor egy kereszteződésen haladsz át, akkor légy biztos abban, hogy szabad az út!
  • Mindig csak a megengedett sebességgel haladj!
  • Emlékezz arra, hogy a motoros szánt és az alkoholt nem használhatod egyszerre!

Mit csinálj vész esetén?

A gyerekek jobban ki vannak téve a fagyás veszélyének, mint a felnőttek, és a legjobb módja, hogy megakadályozzuk ezt az, hogy melegen és rétegesen öltözködsz, és nem töltesz túl sok időt szélsőséges időjárási közegben.

A fagyásnak a legszembetűnőbb jelei azok, amikor a bőr fehér és zsibbad. Amikor már úgy érzed, hogy ezeket jeleket ténylegesen tapasztalod, akkor vegyél le magadról minden vizes vagy nedves ruhát, mert az elszívja tőled a meleget. Miután ezt megtetted, a fagyott testrészeidet meleg (nem forró) vízbe (kb. 40-42°C) mártsd, ameddig újra nem érzed a testrészeidet.

A fagyás legtöbbször az ujjakon, lábujjakon, füleken illetve arcon észlelhető. Ekkor ez a terület nagyon hideg lesz, és fehér vagy sárgásszürkéssé színeződik. Amikor ezeket észleled, azonnal menj orvoshoz, hogy megfelelő ellátásban részesülj!
Kirándulást terveztek? Győződj meg arról, hogy vannak a kocsiban vagy a buszon extra takarók és kesztyűk!

(Gy. P. F.)