síelés
#Mozgás

Biztonsági tanácsok síeléshez

2014.12.27.
6 perces olvasási idő

Könnyedén siklani le egy hóval fedett lejtőn, érezni a szél simogatását az arcodon, miközben magadba szívod a hegyi táj szépségeit – több mint elég indok ahhoz, hogy valaki beleszeressen a síelésbe.

Ez az a sport, melyet egész fiatalon megtanulhatsz, hogy aztán egész hátralévő életedben folytathasd a rá szánt szabadidődben, mindamellett eljuttathat téged a világ leglenyűgözőbb tájaira.

Viszont a síelésnek is megvannak a maga valós veszélyei, példának okáért a fagyás, a naptól való leégés, térdsérülés és fejsérülés. Kövesd a következő hasznos tanácsokat, hogy megtanuld, hogyan maradj biztonságban a lejtőkön is.

Miért annyira fontos a biztonság a síelésben?

Síelés közben nagy sebességgel siklunk le a meredek lejtőkön kerülgetve más síelőket, növényeket és egyéb mesterséges akadályokat. Attól függetlenül, hogy menyire vagy jó síelő, esések mindig előfordulnak – jó néhány elég látványos formában -, és az ütközések is elég gyakoriak.

Továbbá, mivel a síelés nagy magaslatokban és télen folyik, az időjárás is igen szeszélyes lehet. Lehet ragyogóan napos, de keservesen hideg is, mindemellett a körülmények is hirtelen változhatnak egyik lejtőről a másikra, illetve egyik óráról a másikra.

A síelésbiztonsági szabályzat, mely megtalálható majdnem minden felvonójegyen, valamint számos helyen is ki van rakva a sípályán, felsorolja a legfőbb a „síeléssel járó veszélyeket és kockázatokat”. Ide tartozik az időjárási körülmények megváltozása, a hó jelenlegi és várható állapota, a hóval nem fedett foltok előfordulása a pályán, kiálló kövek, fák, farönkök, esetleges ütközés növényekkel, mesterséges akadályokkal vagy más síelőkkel, a terep változása, és a síelő önhibájából elkövetett bukása.” Ez egy elég korrektül összeszedett listája a veszélyeknek, melyekkel számolhatsz, ha elindulsz lefele egy lejtőn.

Szerelkezz fel!

Mielőtt nekiugranál a lejtőknek, rendkívül fontos, hogy beszerezd előtte a megfelelő felszereléseket, és megtudd, hogyan is használd őket helyesen. A síbakancson, a sílécen és síboton kívül még szükséged lesz meleg ruházatra, védőszemüvegre és egy kifejezetten síelőknek és snowboardosoknak kifejlesztett sisakra.
Itt egy lista arról, mit vigyél mindenképp magaddal, ha nekivágsz a hegyeknek:

  • Síléc – Alapvető szabály, hogy minél hosszabb a síléced, annál gyorsabban siklik, és annál nehezebben tudod irányítani. Mindig ügyelj arra, hogy olyan sílécet vásárolj vagy kölcsönözz, ami a képességeidnek megfelelő, passzoljon hozzád és állíttasd be magadnak egy hozzá értő emberrel.
  • Síkötés – Ezeknek a beállítását is jobb, ha rábízod egy szakképzett személyre. Fontos, hogy a sí kötések kioldjanak, ha elesnél, megóvva téged ezzel a lábsérülésektől, viszont ha a kötések túl könnyen kioldanak, akkor épp emiatt fogsz elesni.
  • Síbakancs – Mivel a bakancs jelenti a kapcsolatot a lábunk és a síléc között, így az alapvető felszerelések közé tartozik. Győződj meg róla, hogy a bakancs tökéletesen passzol a lábfejedhez, hogy elég melegen tartja-e azt, valamint, hogy a legjobb irányítást nyújtja-e a síléced felett. Mindig legyen biztosan felcsatolva, hogy megadd a megfelelő támaszt a bokádnak és a lábfejednek.
  • Síbotok - Ügyelj, hogy legyenek megfelelő hosszúságú síbotjaid, valamint legyen rajtuk csuklópánt. A síbot hossza akkor a megfelelő, ha a botot fejjel lefele a hótányér alatt tartva a függőleges felkar az alkarral derékszöget zár be.
  • Sisak – Mint minden sportban, a sisak a legfontosabb védőfelszerelés, ha az életveszélyes sérülések elkerüléséről van szó. Mindig viselj magadon sisakot, ha síelni indulsz! Győződj meg róla, hogy a sisak tökéletesen illeszkedik a fejformádhoz és a rögzítője legyen rendesen meghúzva, hogy biztosan álljon a fejeden. Az is fontos, hogy igazi sí sisakot szerezz be (ne pedig egy kerékpár sisakot), amiben van hely a sí szemüveg számára, és rendesen szellőzik meleg napokon.
  • Védő- és napszemüveg – A nap sugarai jóval erősebbek a magaslatokon, mint a tengerszint közelében, és ha ezek a sugarak visszaverődnek a csillogó fehér hóról, akkor igen komoly fenyegetést jelentenek a szemre. A napszemüveg a legjobb módja, hogy megvédd a szemed a napsugaraktól, de vigyél magaddal megfelelő méretű sí szemüveget is arra az esetre, ha zordabbra váltana az idő, vagy elkezdene esni a hó.
  • Ötujjas vagy egyujjas kesztyű – A síkesztyűkben az ujjaidnak szabadon kell tudniuk mozogni, hogy normálisan meg tudd markolni a botot. A legfontosabb szerepük viszont az ujjaid melegen tartásának van. Éppen ezért sok kesztyű tartalmaz külön kézmelegítőt. Ha még ezek ellenére is aggódsz a kezeid miatt, viselj egyujjas kesztyűt, melyek általában melegebbek, mint ötujjas társaik.
    Öltözködj rétegesen!

Bárki, aki már síelt hidegben megmondhatja, hogy nem túl jó móka, ha nincs elég meleg ruha rajtad. Hasonlóképp kellemetlen, ha meleg időben túl sok ruha van rajtad, ugyanis leizzadsz, és amint a nap elbújik a felhők vagy a hegyek mögé, könnyedén megfázhatsz. Az ilyen helyzeteket a legkönnyebben úgy tudjuk kezelni, ha rétegesen öltözködünk. Így hőmérséklettől függően könnyedén ledobhatunk magunkról egy-egy ruhadarabot, vagy épp felvehetünk, ha úgy alakul. Itt egy lista arról, hogy milyen ruhadarabokat viselj, ha meg szeretnéd előzni tested a kihűléstől vagy a fagyástól.

  • Alsó ruházat – Mint minden síruházat esetében, az alsónadrág is legyen gyapjúból vagy műszálas anyagból készítve, mint például a polipropilén. Kerüljük a pamutból készült ruházatokat, mivel ezek magukba szívják a nedvességet, és hidegek maradnak. A legjobb alsóruhák egy meleg alapréteget biztosítva szorosan ráfeszülnek a bőrre, így aztán könnyedén felveheted rá a többi ruhadarabot.
  • Meleg zoknik – A vastagabb nem feltétlenül a jobb, ha zokniról van szó. A vastag zoknitól a bakancsod szűkebb lesz, ettől kényelmetlennek fogod érezni a viselését, és fázni fog benne a lábad. Válaszd a megfelelő vastagságú zoknit a bakancsodhoz, és ügyelj rá, hogy érjenek fel a térded aljáig.
  • Középső rétegek – Itt is a legjobb a gyapjúból vagy szintetikus anyagból készült ruházatok. Próbálj olyat keresni, amelyek nem túl vastagok a dzseki alá.
  • Sínadrág – Válaszd olyan méretben, hogy könnyen tudj benne mozogni, valamint figyelj arra, hogy legyen vízhatlan vagy vízálló.
  • Síkabát – Egy jó dzsekinek rengeteg zsebe van, melyben tudod tárolni a dolgaidat. Sokan a bélelt kabátokat szeretik használni, melyek általában a legmelegebbek, de egy vékonyabb kabát egy extra pulóverrel ugyanolyan melegen tarthat.
  • Nyakmelegítő – A nagyon hideg napokon jó szolgálatot tesz egy nyakmelegítő, ami védi a nyakadat és felhúzható, hogy fedje az arcodat is. A legjobbaknak még kapucnijuk is van, melyeket felhúzhatsz a sisak alá. Ne feledd, hogy rengeteg hőt a fejeden keresztül veszítesz, szóval a fejed melegen tartása az első lépés ahhoz, hogy a tested többi részét is melegen tartsd.

Egyéb felszerelések

Az előzőekben felsoroltakon kívül még számos egyéb más dolgot is vihetsz magaddal, ha síelni készülsz:

  • Kézmelegítő – Ezek a nem túl drága csomagok szinte minden síboltban megtalálhatóak és segítenek melegen tartani az ujjaidat órákon keresztül.
  • Bakancsmelegítő – Elemmel működik és hatékony a lábujjak melegen tartásában. Egyes sí üzletekben be is szerelik neked, ha kéred.
  • Kézi adó-vevő – Ha szeretnél kapcsolatban maradni a családtagjaiddal, barátaiddal, miközben te egy másik lejtőt vettél célba, vagy épp elvesztél, akkor egy adó-vevő nagy segítséget nyújthat a megtalálásodban.
  • Fényvédő krém – Még a felhősebb napokon is előfordulhat, hogy csúnyán leégsz a naptól. Mindig dörzsöld be a napfénynek kitett testrészeidet fényvédő krémmel, legyél kint bármenyi ideig.
  • Ajakbalzsam – Egyes helyeken nagyon száraz a levegő, így ajkaid könnyen berepedezhetnek, ha véded őket ajakbalzsammal.
  • Víz és étel – Habár úgy tűnhet nincs más dolgunk, csak a gravitációra bízni magunkat, a síelés egy elég megterhelő tevékenység. Könnyedén kifáradhatsz és kiszáradhatsz, főképp magasabb sípályákon, szóval mindig legyen nálad víz és egy kis harapnivaló energiapótlásként, ha úgy éreznéd, az izmaid kezdenek fáradni.

Mielőtt nekifutnál az első lejtőnek

A balesetek elkerülésének legjobb módja, ha megfelelő formába hozod magad síelés előtt. Az erősebb izmok nemcsak a könnyebb irányítást, hanem a jobb szórakozást is biztosítják. Ha tudod, hogy télen nekivágsz a lejtőknek, szánj egy kis időt a testedzésre nyáron és ősszel. Síeléskor hálás leszel érte. Továbbá ne felejts el nyújtani és bemelegíteni, mielőtt elindulsz lefele.

Amikor megérkezel a sípályára, és még soha nem síeltél azelőtt – vagy ha még síeltél is – iratkozz be egy síleckére. Még a legjobb sportolók sem tudják a legjobbjukat nyújtani az első alkalommal. A legjobb módja a tanulásnak, ha leckéket veszel egy képzett edzőtől. A magánórák nyújtják a legjobb tanulást, de a kevésbé drágább síiskolák is elég jó képzést nyújtanak, emellett néhány új barátot is szerezhetsz.

Légy óvatos a lejtőkön!

Nézzük csak: megfelelő formába hoztad magad, megvannak a megfelelő felszereléseid, öltözékeid, valamint vettél néhány síleckét. Gratulálok, most már készen állsz a síelésre! Viszont van még néhány dolog, amit nem árt észben tartani, hogy teljes biztonságban érezhesd magad:

  • Sose síelj egyedül! – Nem számít, mennyire megy jól a síelés, egy rossz esésre mindig megvan az esély. Vigyél magaddal egy barátot, aki tud segítséget hívni, ha baj történne, vagy ha szükséges, akkor tartózkodj a sí-járőr közelében. A lényeg, hogy soha ne legyél egyedül.
  • Ismerd a határaidat! – Légy őszinte magaddal, amikor a sítudásodról van szó. Ha még kezdő vagy, akkor maradj a kezdőknek való pályáknál, és csak akkor menj meredekebb lejtőkre, ha már elég biztosnak érzed. A legtöbb sípálya meg van jelölve a terep nehézsége szerint: zöld körrel a kezdőknek, kék négyzettel a középhaladóknak, fekete gyémánttal pedig a haladóknak való terepet jelölik. Ha a pálya azt mondja, hogy csak profiknak, akkor az tényleg azt is jelenti. A képességeidnek nem megfelelő terep nemcsak, hogy nem jó szórakozás, hanem elég jó módja annak is, hogy lesérülj vagy az életedet kockáztasd.
  • Tartsd be a szabályokat! – Soha ne kockáztasd meg átlépni a sípálya határait, és soha ne síelj a sípálya zárt területein! Ezek a területek okkal vannak elzárva a síelők elől, és nincsenek felügyelve járőrök által. Általában olyan veszélyeket rejthetnek, melyekre nem vagy felkészülve. Továbbá mindig figyelj a sípályán kirakott figyelmeztető jelzésekre! Ha egy jel arra figyelmeztet, hogy „Lassú tempójú síterület”, akkor lassíts le, hogy elkerüld a más síelőkkel való ütközést! Ha egy jel azt mutatja „Szakadék”, akkor keress egy másik utat, vagy állj meg, mielőtt elérnéd a hegy szélét.
  • Síelési etikettek betartása – Ne feledd, hogy azoknak a síelőknek van elsőbbségük, akik előtted mennek. Te láthatod őket, ők viszont valószínűleg nem látnak téged, szóval rajtad a sor, hogy elkerüld őket. Soha ne állj meg a pálya közepén, vagy olyan helyen, ahol a mögötted jövők nem láthatnak téged, mint például egy ugrató után. Mielőtt elindulnál a lejtőn, vagy becsatlakoznál egy másik pályára, mindig nézz körül, hogy nem-e közelít valaki feléd. Mielőtt elhaladsz valaki mellett a kifutón vagy egy szűkös pályán, akkor mindig kiálts, hogy „Jobbról jövök” vagy „Balról jövök”, ezáltal tudatod velük, hogy mögöttük vagy.
  • Érezd jól magad! – A síelés nagyon jó szórakozás. Nem is kicsit. És mindamellett, hogy veszélyt rejt magában, ez nem kell, hogy visszatartson téged a lejtőktől. Szóval fogj egy barátot, és irány a pálya!

(Forrás: https://kidshealth.org)