Főoldal / MOZGÁS / Hóra fel!
  2020-01-13

Hóra fel!

A hideg időjárás is rengeteg mókával járhat, akár valami szabadtéri dolgot csinálsz, akár csak egy könyvet olvasol otthon egy pokrócba bugyolálva magad. De van néhány dolog, amire fel kell készülnöd!

- hirdetés -

Szállj szembe a hideggel

Ne feledkezz meg a sokrétegű öltözködésről, amikor kimerészkedsz a hidegbe. A több rétegű, polár, vagy más jól szigetelő ruhaneműk nyújtják a legjobb védelmet. Viselj sapkát és egyujjas kesztyűt, ha teheted (melegebb, mint a hagyományos kesztyűk).

Ha szánkózni szeretnél, figyelmesen válaszd ki a helyszínt! Kerüld a túlzottan meredek vagy akadályokkal teli (fák, sziklák) dombokat. A legbiztonságosabb szánkók azok, amiket tudsz irányítani és a legjobb, ha ülve szánkózol, így kisebb az esély a fejsérülésre.

A korcsolyázók számára a fedett jégpályák a legjobbak, a felszíne sima és nem eshetsz a fagyos vízbe. Ha mégis tavon szeretnél korcsolyázni, bizonyosodj meg róla, hogy a jég legalább 10-15 cm vastag, és nincsenek rajta lékek vagy vékonyabb részek.

Ki szeretnéd próbálni a snowboardozást vagy síelést? Ha még csak kezdő vagy, jó ötlet leckéket venni. Egy tapasztalt oktató segíthet kiválasztani a megfelelő felszerelést, ruházatot és kiegészítőket, továbbá el tudja magyarázni azokat a technikákat, amivel elkerülheted – legalábbis csökkentheted az esélyét – a sérüléseket.

Jó ötlet az is, ha segítesz a nagyszüleidnek, szüleidnek vagy idős szomszédjaidnak eltakarítani a havat a járdáról. A legtöbb tininek nem okoz gondot havat lapátolni, mivel jobb kondiban vannak, mint a felnőttek. De emelés közben ne felejtsd el behajlítani a térdeidet, hogy elkerüld a hát-, váll- és nyaksérüléseket.

Utazás télen

A téli utazás speciális előkészületeket igényel. Ha snowmobilozni szeretnél, ajánlatos több réteg ruhát, bukósisakot és védőszemüveget viselned. Különösen legyél figyelmes, amikor utakat keresztezel. Legjobb, ha kerülöd a befagyott tavakat és folyókat, mert a snowmobilos balesetek nagy része ilyen területeken történik és fulladáshoz vezethet.

Az autóvezetés sem egyszerű téli időjárásban. Ha tapasztalatlan sofőr vagy, legjobb, ha távol maradsz a vezetéstől a rossz időjárás alatt. Gyakorlásképpen kérj meg egy olyan sofőrt, akinek van téli tapasztalata, hogy menjetek el egy üres parkolóba, ahol tudod gyakorolni a fordulásokat és a megállást a hóban.

Ha mindenképpen autóba ülsz, ne felejtsd el letakarítani a havat az első és a hátsó lámpákról sem. Figyelj oda az olyan lassú járművekre, mint a hótoló.

Felszerelés téli vészhelyzetre

  • hókefe és jégkaparó
  • fényjelző
  • takaró vagy pokróc
  • elsősegély doboz
  • nem romlandó harapnivalók
  • zseblámpa, gyertya, gyufa

Milyen vészhelyzetek állhatnak elő télen?

Ha valaki túl sokáig tartózkodik a hidegben, megfagyhat vagy kihűlhet. A fagyás során a szövetek a szó szoros értelmében megfagynak. A megfagyás igen ritka a tiniknél a kültéri tevékenységek során, de ha úgy érzed, fázik a füled, orrod vagy az ujjaid, akkor minél előbb kerülj melegbe. Ha a kellemetlenség fél órán belül nem múlik el, akkor orvoshoz kell fordulni.

A hypothermia (kihűlés) akkor lép fel, amikor az ember testhőmérséklete 35 Celsius fok alá esik, ilyenkor a normális funkciók a testben elkezdenek leállni. Amikor valaki túl sokáig van kint hideg levegőn, vizes lesz a hidegben vagy túl sok időt tölt el a testhőmérsékleténél alacsonyabb hőmérsékletű vízben, akkor jelenhetnek meg nála a hypothermia tünetei: fázás, didergés, zavarodottság vagy mozgás koordinációs problémák. Ha valakin a hypothermia tüneteit tapasztalod, azonnal vidd be egy meleg helységbe, öltöztesd át száraz ruhába, és takard be. Itass vele meleg folyadékot, és azonnal hívd a mentőket.

További biztonsági tippek

  • Akár hótalpakkal, kocsival vagy snowmobillal indulsz útnak, mindig szólj valakinek, hogy hol leszel, és mikorra várhatnak vissza. Ne menj egyedül – vigyél magaddal egy barátot, aki segíteni tud, ha baj van.    Vigyél magaddal váltóruhát, a legfontosabbak: sapka, kesztyű, zokni.
  • Kerüld az alkoholt. Bár az alkoholtól úgy érzed, felmelegszel, a testhőmérsékleted nem lesz magasabb. És akár egy vagy két ital is elég ahhoz, hogy helytelenül mérd fel a kockázati veszélyeket a téli hideggel kapcsolatban. Sose igyál és vezess egyszerre, semmilyen időjárásban!
  • Figyelj oda a jelekre, amiket a tested mutat. Ha fázol vagy kellemetlenül érzed magad, menj be a melegbe, vegyél fel száraz ruhákat és csak ezután menj ki a szabadba újra. Így biztos lehetsz abban, hogy biztonságban vagy, egészséges maradsz, és nem számít milyen az idő.

Otthoni pihenés

Még a beltéri helyeken is van pár kockázat, amikre oda kell figyelned. Nagyon sok ember lesz influenzás és náthás, még akkor is, ha fedett helyen sportol. A helyes étkezés és a kellő mennyiségű pihenés a legjobb mód arra, hogy az immunrendszered erős maradjon, és megvédjen a betegségekkel szemben.  Moss kezet rendszeresen, így nehezebben támadnak meg a baktériumok. Ha olyan egészségügyi problémád van, mint az asztma, kérdezd meg az orvosodat nem javasol-e oltást.

A tűzesetek száma is nő a téli időszakban. Tartsd távol a dekorációkat a radiátortól vagy más fűtőtesttől, ügyelj a kábelek helyes használatára is. Ha gyertyát gyújtasz, oltsd el, ha csak egy kis időre is kimész a szobából. Az elektromos fűtőtestet tartsd távol a függönyöktől, bútoroktól és más gyúlékony anyagoktól (beleértve magadat is), hogy elkerüld a tűzeseteket. Ha a családodnak kandallója van, emlékeztesd a szüleidet minden évben a kémény átvizsgálására és kitisztítására.

Egy másik gyakori veszély a szénmonoxid-mérgezés. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, ami fa- vagy gáztüzelésű fűtőberendezések helytelen működése során termelődhet. Az elnyúló, túlzott fáradtság és a nem múló fejfájás egyaránt a szén-monoxid mérgezés tünetei. Mindig gyanakodj, ha egy vagy több ember is ezeket a tüneteket produkálja a lakásban. Egy szén-monoxid érzékelő berendezés hasznos beruházás lehet.

(KamaszPanasz - Ő. B.)