sportbaleset
#Mozgás

Síelni készülsz? Íme, néhány jó tanács

2023.12.30.
1 perces olvasási idő

Nagyon kedvelt téli sport a síelés és a snowboardozás, ám ezek űzése közben rengeteg sérülés veszélye áll fenn, ha nem tartod be a biztonsági óvintézkedéseket.

Fontos, hogy a síelők és snowboardozók tisztában legyenek azzal, milyen súlyos sérülések veszélyének vannak kitéve, ha nem gondoskodnak a megfelelő biztonságról. Ezen sportok jellegéből adódóan, a sérülések azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Gyakori fej- és térdsérülések

A leggyakrabban előforduló sérülés a fejsérülés, mely akár végleges károsodáshoz vagy halálhoz is vezethet (gondoljunk csak Natasha Richardson vagy Michael Schumacher balesetére). A lejtőről nagy sebességgel történő lesiklás, vagy lesiklás közben a kellő körültekintés hiánya súlyos fej-és nyaksérülésekhez, valamint agyrázkódáshoz vezethet. Figyelni kell a többi síelőre vagy snowboardozóra, az esetleges jégtömbökre, a megfelelő sebességre.

A síelés vagy snowboardozás közben történő balesetek 25-40 százalékában térdsérülés Téli cipőkövetkezik be, mely nem csak nagyon fájdalmas, de általában azonnali műtétet is igényel. A térdízületi porc szakadása például tipikus síbalesetnek számít, mely éles fájdalommal jár, és leggyakrabban arthroscopos (ízületi tükrözés) műtéti eljárást igényel. Ugyanez vonatkozik a szakadt ínszalagokra is. Ráadásul az ilyen jellegű sportbalesetekből való teljes felépülés több hónapot, súlyosabb esetekben akár egy teljes évet is igénybe vesz.

Amennyiben síelés vagy snowboardozás alatt behajlítva tartod a térdeidet, csökkentheted a rájuk nehezedő stresszt. Emellett jó taktika, ha inkább te magad esel vagy dőlsz el abba az irányba, amerre a lendületed engedi, és nem próbálsz meg az esés ellen küzdeni, hiszen a lábad rögzítve van, így nagyobb a sérülés veszélye is.

Biztonsági óvintézkedések

  • Amennyiben lehetséges, sípartnerrel indulj a lejtőnek, s maradjatok látótávolságra egymástól.
  • Minden síeléssel töltött napot lassú sífutással kezdj, hogy kellőképpen bemelegítsd izmaidat.
  • Mindig maradj a kijelölt pályán, kerüld a lavinaveszélyes helyeket (kevés növényzettel borított, meredek hegyoldal).
  • Mindig megfelelően ellenőrzött, jó állapotban lévő, biztonságos felszerelést használj!
  • Lesiklás előtt mindig ellenőrizd a kötést!
  • Ha úgy érzed fáradsz, tarts pihenőt, hogy elkerüld a balesetek kockázatát!

(Forrás: WEBBeteg.hu)