here
#Testi problémák

Csak srácoknak! Vigyázz a heréidre!

2009.07.16.
3 perces olvasási idő

Már belegondolni is rossz. Éppen focizol a többiekkel, amikor valaki a labdát akarja elrúgni, de elvéti és véletlenül a férfiak legérzékenyebb pontján talál el. Vagy rosszul esel rá a biciklire. Bár elég ritkán következnek be ilyen sérülések, mégis fontos, hogy beszéljünk a fiúk legféltettebb testrészét érő sérülésekről, azok következményeiről és megelőzéseiről. Szóval, ha van pár perced most megtudhatod, hogyan védd a heréidet!

Mit tudsz tenni, ha megsérülsz?

Ha te olyan fickó vagy, aki sokat sportol, szeret súlyokat emelgetni, focizni vagy egyéb sportot űzni, összetett és aktív életet él, akkor valószínűleg találkozni fog ezzel a sérüléssel. Ez azonban számtalan módon következhet be.

A bekövetkezése szinte biztos, mivel a here a testen kívül egy herezacskóban lóg. Nem védik izmok és csontok, mint a tested többi részét. Valamint, a herék helyzete arra készteti akár a játékosokat - és néha bárki mást - is, hogy „véletlenül” oda találjanak, ezáltal te valószínűleg „hatástalanítva” leszel.

A jó hír, hogy a herék a testhez vannak erősítve és olyan szivacsos anyagból vannak, amelyek az ütések legnagyobb részét elnyelik. A herék érzékenyek ugyan, de általában csak rövid ideig fájnak, hosszútávú hatások a herén r

Here vizsgálat

itkán jelentkeznek. Szinte teljesen biztos, hogy a szexuális életedet egy heresérülés nem fogja befolyásolni.

Erős fájdalmat fogsz érezni, ha megrúgják vagy megütik a heréidet. Sőt még cikin is érezheted magad. Ha ez egy kisebb sérülés, a fájdalomnak – kevesebb, mint egy óra alatt – fokozatosan el kell múlnia, és minden egyéb tünetnek pedig meg kell szűnnie.

Ez idő alatt rengeteg dologban tudsz magadnak segíteni. Lefekszel, gyengén simogatod, beborogatod, esetleg jeget teszel rá, vagy fájdalomcsillapítót veszel be. Valamint ajánlott a balesetet követő napokban kevésbé megerőltető feladatok végzése.

De ha a fájdalom nem csillapszik le, vagy extrém erős fájdalmat érzel, a heréid megduzzadnak, a herezacskód vagy a heréid szúrnak. Ha émelygő-hányó érzésed van, a lázad pedig emelkedik, azonnal menj orvoshoz! Ezek egy olyan komolyabb sérülés tünetei, amelyeket fontos, hogy azonnal megnézzen egy szakember.

Komoly heresérülések

Komoly sérülésről beszélünk, ha a herék megrepednek vagy megcsavarodnak. Csavarodásnál, a here csavarodik körbe, ezáltal megszüntetve a saját vérellátását. Ez egy nagyobb traumakor, kimerítő munka hatására, vagy – bár ritkán de – történhet spontán is.

A herecsavarodás nem túl gyakori, azonban legtöbbször a 12-18 éves korosztály szenved benne. Ha tényleg megtörténik a sérülés, akkor kulcsfontosságú, hogy a fájdalom kezdete után legkésőbb 6 órával egy doktor lássa.

Ez azért fontos, mert 6 óra után már sokkal komolyabb sérülések is kialakulhatnak. Csökkenő szexuális aktivitás, vagy legrosszabb esetben a herék elvesztése is előfordulhat. Az orvosi beavatkozás során az orvos kézzel fogja visszacsavarni a heréket. Ha azonban ez nem vezet eredményre, jön a sebészi beavatkozás.

Here-repedés szintén történhet, habár az esély rá nagyon kicsi. Ez akkor történhet, ha a here egy nagyobb, erőteljes és közvetlen ütést kap, ezáltal ütközik a szemérem csonttal (az a csont, amely a medence elülső részét alakítja), így vér szivárog a herezacskóba.

A hererepedés, vagy a herecsavarodás mind – mind erős fájdalmat okoznak, miközben émelygést és szédülést érzel. Hogy megold a problémát sebészetre kell menned, hogy helyreállítsák a megsérült testrészed.

A dokinál

Ha elmegyünk a doktorhoz tudnunk kell, hogy mióta és, hogy milyen keményen fáj a herénk. Hogy kizárja a sérvet és egyéb más betegségeket, meg fogja vizsgálni a hasadat, és az ágyékodat. Ráadásul a doktor vizsgálja még a heréidet, a roncsolás mértékét, a duzzadtságát vagy az elszíneződését.

Mivel a húgyvezeték hasonló tüneteket és fájdalmat okozhat, ezért az orvos kérhet egy vizeletvizsgálatot, hogy kizárja a húgyvezeték-fertőzést vagy a nemi szervek fertőzését.

Hogyan előzd meg a heresérülést?

Nem árt, ha elővigyázatos vagy, főleg ha sok mindent sportolsz, vagy aktív életet élsz! Itt van, néhány tanács mit tehetsz heréid védelmében:

  • Védd a heréidet! Ha sportolsz, amikor csak lehet, használj ágyékvédőt vagy szuszpenzort. Ezek általában kemény műanyagból készülnek, így elég védelmet nyújtanak a here-sérülések ellen. Ezt a legtöbbször ott használd, ahol a heréid potenciális célpontok; például labdarúgás, amerikai foci, jéghoki, vagy olyan küzdősportok, ahol megengedett a szuszpenzor viselete. Egy szíj, egy ágyékvédő, vagy egy passzos ruhadarab is sokat számít! Lényeg, hogy a heréid közel legyenek a testedhez! A legjobbak azonban kétségkívül a szuszpenzorok, ezeket használják a legtöbb helyen és a legtöbben.
  • Ellenőrizd a felszerelésed! Győződj meg róla, hogy az ágyékvédőd tényleg megfelelő nagyságú-e! A túl kicsi vagy túl nagy ágyékvédő nem fog megvédeni!
  • Ha te sportolsz valószínűleg több vizsgálaton is át kell esned! Ha a legkisebb fájdalmat is érzed, tájékoztasd az orvosod!
  • Légy tudatában a sportoddal járó kockázattal! Ha részt veszel egy – főleg a heréidre nézve – kockázatos tevékenységben vagy sportban, kérd ki orvosod véleményét a megfelelő védőfelszerelésekről!

Sportolni és aktív életet élni a legjobb módja annak, hogy kordában tartsd magad. Segít a stressz oldásban is, de mindig gondoskodj heréid védelméről! Amikor sportolsz vagy valamilyen más tevékenységet folytatsz, figyelj oda, hogy az ágyékvédő szinte a tested része legyen. Így tudsz majd keményen félelem nélkül játszani!

(KamaszPanasz - Cs.B.)