here
#Betegségek

A herecsavarodás (heretorsio) tünetei, kezelése

2010.09.28.
1 perces olvasási idő

A herecsavarodás ritkán látható, főleg serdülőkorban előforduló kórkép, melynek során a herét és mellékherét ellátó erek megcsavarodnak, a herék keringése emiatt károsodik.

A here hossztengelye körül megfordul, az erek fala összenyomódik. Hirtelen erős fájdalom alakul ki az egyik herében - sok esetben alvás közben -,a kínzó fájdalom mellett duzzanat, bőrpír, majd lilás szín, alhasba sugárzó fájdalom, hányás, hányinger alakul ki.

Ritkán a jelenség előfordulhat mérsékelt herezacskó-duzzanattal és fájdalom nélkül is. A heretorsio súlyos, a here állományának károsodását okozó kórkép, mely, ha 6 órán belül nincs megoperálva, a here állományának visszafordíthatatlan károsodásával jár. A kórelőzmény pontos megismerése, alapos fizikális és ultrahangvizsgálat után állítható fel a diagnózis.

A kezelése műtéti, ahol ha még lehetséges a here detorsioja, akkor azt elvégzik és a herét fixálják, ha már a here szövete nagymértékben károsodott, akkor vagy eltávolítják, vagy a hormontermelés miatt bent hagyják. A gyermeksebészeti kórképek közül a herecsavarodás az egyik olyan kórkép, melynek kezelése azonnali teendőt igényel, halasztás nem engedhető meg.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)