sport
#Mozgás

Így úszhatod meg a téli sportbaleseteket

2015.01.21.
2 perces olvasási idő

Síelés, korcsolyázás, snowboard-ozás, sőt szánkózás közben is érhetnek balesetek, különösen, ha felkészülés nélkül érkezünk a pályákra. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa a felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Felkészülés 3 lépésben

1. Felvezető tréning

Téli sportok esetében fontos a jó erőnléti, edzettségi állapot, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció miatt is igénybe veszi a szervezetet, erre legjobban hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel, személyi edzéssel készülhetünk fel.

A leghatékonyabb, otthon is végezhető felkészítő gyakorlatok például a guggolás és a rugózás kombinálása, a páros lábbal jobbról-balra szökellés és az egyik lábról a másikra történő szökkenés – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa. - Mivel ilyenkor megnő az energia- és vitaminszükséglet, fokozottan kell figyelnia megfelelő táplálkozásra, a rendszeres folyadékpótlásra és a kellő pihenésre is. Aki valóban komolyan szeretne felkészülni, és biztonságosan szeretne mozogni, érdemes előzetesen egy orvosi vizsgálaton és tanácsadáson is részt vennie.

2. Helyszíni bemelegítés

A sportolás előtti bemelegítést nem érdemes kihagyni, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszer a balesetek elkerülésére. Ha terhelés előtt alaposan átmozgatjuk izmainkat, ízületeinket és ínszalagjainkat, akkor baleset esetén jelentősen növelhetjük az esélyét annak, hogy szalagjaink ne szakadjanak el. Ha mégis sérülünk, így csökkenthető a sérülés mértéke.

3. Tanulás és felszerelés

A síelés szakszerűtlenül végezve komoly balesetek forrása lehet. A felnőtteknek és a gyerekeknek is muszáj megtanulniuk az alapvető technikai elemeket, tartásokat, mozdulatokat, a kicsik esetében pedig ugyanilyen elengedhetetlen a folyamatos felügyelet is. A megfelelő felkészülésnek emellett része kell, hogy legyen a megfelelő fizikai erőnlét is. Az egész éves mozgáshiány nem lehet, és nem is szabad egy hét síeléssel bepótolni!

Mindemellett lényeges még a jó minőségű és jól védő sportfelszerelés, amely réteges és meleg. A megfelelő hőmérséklet fontos ahhoz, hogy az izmok és szalagok olajozottan működjenek. Mivel síelés közben a térdet komoly sérülések érhetik, hangsúlyosak a különböző térdrögzítők, illetve a kötés helyes beállítása – amelyhez még felnőttként is bátran kérjünk segítséget szakembertől. Minden újabb szezon előtt idejében és alaposan végig kell vizsgálnunk öltözékünk minden darabját, hogy a cserélhessük, javíthassuk, amit kell.

Muszáj koncentrálni!

A téli sportok legnagyobb ellenségei az alkohol és a fáradtság lehetnek. Tévhit, hogy a forralt bor és a röviditalok bemelegítenek. Ellenkezőleg: csökkentik a koncentráló képességet, tompítják a reakciókat, és értágító hatásuk miatt a kihűlés esélyét is növelik. A fáradtságot is komolyan kell venni, hiszen aki elcsigázottan erőlteti a mozgást, sokkal könnyebben megsérülhet. Mivel a legtöbb baleset délután, a síelés végén történik, ügyeljünk rá, hogy ebben az időszakban még gyakrabban tartsunk pihenőt.

(Forrás: Oxygen Fájdalomcentrum)