deszkázás
#Mozgás

A gördeszkázás szabályai

2024.02.28.
3 perces olvasási idő

Van valami tagadhatatlanul jó dolog a gördeszkázásban. Valójában ez egy életstílus, amelynek azonban ugyanúgy megvannak a sajátos szabályai, mint más sportágaknak. Azt, hogy mire kell vigyáznod, és hogy milyen óvintézkedéseket kell tenned mielőtt deszkázni mész, cikkünkből megtudhatod.

A deszkázást olyan nagy tehetségek is űzik, mint például Tony Hawk vagy Shaun White. Folyamatos népszerűsége életre hívott más izgalmas sportokat is, mint például a hódeszkázást, azaz snowboard-ot. Ám gördeszkázáskor - mint tudjuk - nagyon könnyű megsérülni, például, ha nincs megfelelő védőfelszerelésed, vagy nem megfelelő helyen űzöd a sportot. A sebek és a horzsolások szinte a deszkázás részei, de a törött csontok sem ritkák. Annak érdekében, hogy biztonságban legyél, kövesd tippjeinket.

Miért fontos a biztonság?

Hiszed vagy sem, nagyon sok a deszkás baleset, nem ritka a halálos kimenetelű sem. A fiatalabbak, akik csak most kezdtek megismerkedni a gördeszkával, sokkal nagyobb eséllyel sérülnek meg, mint a felnőttek. A sérülések több mint fele 15 éven aluliakkal történik. Ettől függetlenül a tapasztaltabbak is megsérülhetnek, szóval mindenkinek elővigyázatosnak kell lennie.

Ruházati útmutató

Amikor először indulsz deszkázni, úgy tűnhet, hogy nincs másra szükséged, csak egy gördeszkára, pedig ez távolról sincs így. A betonban, az aszfaltban, a táblákban és a fában egy közös dolog van: az, hogy kemények. Minden deszkásnak szüksége van egy sisakra, még azoknak is, akik már több tapasztalatot szereztek ilyen téren.

Íme, néhány dolog, amire szükséged van, hogyha először deszkázol:

  • Megbízható gördeszka. A különböző deszkák különböző terepre valók. Ha hegyi deszkázni akarsz, akkor egy nagy, erős kerekű deszkára lesz szükséged, ami bírja a terepet. A parkokhoz megfelelnek a szabvány deszkák, de minden esetben győződj meg arról, hogy jól választasz.
  • Sisak. Mindenképpen kell egy olyan fejvédő, ami kifejezetten gördeszkázáshoz ajánlott, és megfelel a kívánt előírásoknak. Mindenképpen kell, hogy legyen rajta egy erős szíj, amivel magadra tudod erősíteni.
  • Cipők. A gördeszkázásban az egyik legfontosabb dolog az, hogy jó cipőd legyen. Nem kell sokkal több pénzt költeni rá, mint egy normál csukára, de megéri, ugyanis speciális gumiból van, amely jobban tapad a deszkához, mint egy sima cipő.
  • Lábszárvédő. Minden kezdő elesik a gördeszkájával, szintúgy, mint a tapasztaltabbak. A lábszárvédő mindenkinek fokozottan ajánlott, ugyanis ha térdre esel, a térdkalácsod kifordulhat, illetve eltörhet.
  • Könyögvédő - Hasonlóan a lábszárvédőhöz, a könyöködet sem árt védeni, hiszen csúnya törések, zúzódások történhetnek vele.
  • Egyéb felszerelések. A csuklóvédők és a párnázott kabátok nagy biztonságot nyújtanak mindenki számára, főleg a kezdőknek. Néha még a szájvédő is szóba jöhet, ami megvédi a fogaidat a kitöréstől.

Hol lehet deszkázni?

Ezzel az alcímmel elérkeztünk a legfontosabb dologhoz a deszkások számára. A legtöbb baleset és sebesülés abból adódik, hogy az illető rossz pályát választott, vagy éppen nem megfelelően és nem a szabályok szerint használta azt. Amikor deszkázni mész, mindenképpen győződj meg a legfontosabb dologról, vagyis arról, hogy semmilyen nyílt akadály nincsen előtted, illetve semmilyen kátyú nincs az ugratókon.

  • Skate parkok. Mindenképpen be kell tartanod a helyi szabályokat a saját és mások biztonsága érdekében. Hasznos lehet megtanulni eme parkok etikettjét is, mivel ezzel társaid elismerését is kivívhatod. Majdnem minden parknak van olyan területe, amelyet kimondottan kezdők használhatnak, nyugodtan vedd igénybe ezeket a lehetőségeket.
  • Üres medencék. Ha vagy olyan szerencsés, hogy használhatsz egy görbeperemű üres medencét, győződj meg arról, hogy nem áll felújítás alatt, mert ott deszkázni már inkább számít hazárdírozásnak, mint szórakozásnak.

Soha ne használd a deszkád hepehupás, kátyús, rossz minőségű utakon, hiszen ez nagyon balesetveszélyes.

Mielőtt nekikezdesz

Magától értetődő, hogy minél jobb formában vagy, annál jobban tudod végrehajtani a trükköket, ugrásokat. Táplálkozz megfelelően és mozogj rendszeresen. Mielőtt deszkára pattansz, nyújts egy kicsit, hogy nehogy meghúzódjanak az izmaid. Győződj meg arról, hogy nem esik az eső ott, ahová deszkázni indulsz. Tisztítsd meg a területet minden olyan tárgytól, ami kitörhetné a deszkád kerekét, egy ilyen eséstől ugyanis nyílt törésed is lehet. Mielőtt lecsúsznál egy akadályon, légy biztos abban, hogy te következel, és senki sincsen előtted, akit szintén veszélyeztetsz, ha ráesel.

Minden használat előtt nézd át a deszkád, hogy műszakilag rendben van-e: nincs kitörve a kereke, nem repedt meg, nincsenek-e éles szélei. Ha megsérült a legutóbbi használat során, addig ne használd, amíg nem javíttatod meg. A csapágyakat érdemes havonta megolajozni és megtisztítani. Ne tartsd nedves helyen, óvd a víztől.

Deszkázás közben

Az garantált dolog, hogy el fogsz esni egyszer-kétszer, szóval itt van pár dolog, hogy mit tégy ilyenkor:

  • Ha megtanulod, hogy hogyan ess jól, akkor nagy eséllyel csökkented a baleseteket. Ha elkezded elveszteni az egyensúlyodat, akkor guggolj le, és így nem fogsz olyan nagyot esni, és próbálj a húsosabb testrészeidre zuhanni, hogy megóvd a csontjaidat.
  • A látványos trükkök egyenlőek a nagyobb esési lehetőséggel. Miután megtanultál egy-két manővert, gyakorold be, hogy jobban menjen. A nehéz dolgokat pedig hagyd a szakértő deszkásokra addig, ameddig nem vagy elég tapasztalt ahhoz, hogy végrehajtsd ezeket.

A gördeszkázás remek dolog ahhoz, hogy jól érezd magadat és önbizalmat szerezz. Nincsen jobb dolog annál, mint amikor elsajátítasz egy új trükköt. Gyakorolj és gyakorolj, hogy megvalósíthasd álmaidat és Hawk nyomdokaiba léphess.

(KamaszPanasz - GY.P.F.)