önvédelem
#Lélek

Önvédelem - Mit tegyél támadás esetén?

2015.11.19.
3 perces olvasási idő

Sokan úgy vélik, hogy az önvédelem nem más, mint egy jól irányzott ütés vagy rúgás. Pedig az igazi önvédelem arról szól, hogy mindent elkövetsz, hogy elkerüld a harcot azzal, aki fenyeget vagy megtámad! A fejedet használd, ne az öklödet!

Bizonyára már te is láttál filmjelentet, ahol egy fiatal lány nem esik kétségbe, ha megtámadják, hanem a kulcsával, táskájával megüti a támadóját, vagy megrúgja őt egy érzékeny ponton, majd elszalad. A valóságban azonban a támadások nagy részénél a lányok annyira leblokkolnak, hogy nem tudják megvédeni magukat. Ilyenkor a támadó kibillenti az egyensúlyából, és ő nem tud elmenekülni.

Használd a fejedet!

Azon lányok vagy fiúk, akik támadáskor önvédelem címszó alatt ellenállnak, még lehet, hogy rosszabb helyzetbe is keverhetik magukat, mint amilyenben vannak. A támadó, aki agresszív és ideges - pumpálja az adrenalin és még ki tudja, hogy mi - az ellenállásodra lehet, hogy még dühösebb és erőszakosabb lesz. A legjobb módja annak, hogy kezelni tudd a támadást, ha megpróbálod elkerülni és együttmükődést tanúsítasz. Ekkor a legkevésbé valószínű, hogy megsérülsz.

Az egyik módja annak, hogy elkerülj egy esetleges támadást, az az, ha hallgatsz a megérzéseidre. Például, ha futsz, és úgy érzed, hogy valaki figyel, hallgass az ösztöneidre és a józan eszedre. Olyan helyen fuss, ahol többen vannak. A támadónak ne adj lehetőséget arra, hogy meg tudjon támadni. Egyedül sose menj haza buli után. Aludj ott egy barátodnál, esetleg ülj be egy taxiba, és úgy menj haza.

Ha gyanús, rossz érzést kelt benned a liftben lévő férfi, inkább ne szállj be! Vagy szállj ki egy olyan emeleten, ahol tudod, hogy sokan vannak!

Ne hagyd a rosszat még rosszabbra fordulni!

Olykor a támadó nem teljesen idegen számodra. Lehet, hogy ismered őt valahonnan. A tiniket megtámadók többségét az áldozat ismeri. A támadáskor ne hagyd, hogy az amúgy is rossz dolog még rosszabbra forduljon. Például, ha a rabló a pénzedet követeli, add neki oda, ahelyett, hogy harcolnál vele vagy elfutnál. Inkább az életedet mentsd, mert ha ellenállsz, az jobban feldühítheti a rablót, és a végén valami bajod eshet. Ne kockáztass!

Ha valaki zaklat és heves veled, próbáld megőrizni a hidegvéred! Nem kell feltétlenül egyet értened vele, de ne is mondj neki ellent. Aztán keress valamilyen kibúvót, például, becsengettek, és menj el onnan. Legközelebb kerüld az illetőt, és próbálj meg vele nem egyedül maradni.

Egyszerűen ne veszítsd el a józan eszedet, maradj nyugodt egy ilyen rossz pillanatban és próbáld a helyzetedet nem rosszabbá tenni. Az öklöd vagy más fegyver helyett inkább viselkedj higgadtan, ne cselekedj úgy, hogy azzal a támadó még agresszívebb legyen.

Csökkentsd a kockázatot!

Íme, néhány szakértői javaslat, hogy hogyan védheted meg magad:

Ismerd meg a környezetedet. Tudd meg, hogy hol vannak azok a helyek, ahol nyugodtan sétálhatsz, mert nem vagy egyedül, illetve melyek azok a helyek, amelyeket érdemes elkerülni. Ismerd meg azokat a parkokat, utcákat, épületeket, ahova jársz. Különös figyelmet fordíts azokra a helyekre, ahol könnyen elrejtőzhet valaki. Például bokrok, lépcsőfordulók, liftek.

Kerüld az elhagyatott területeket! Ha kimész az utcára éjjel, azt sose tedd egyedül, mindig legyen veled valaki!

Mindig mondd el a barátaidnak vagy a szüleidnek, hogy hol vagy, hova mész. Ha az edzés után a barátaiddal elmész lógni valahova, akkor szólj a szüleidnek erről. Ne aggódjanak érted feleslegesen!

• Ha szórakozni mész a barátaiddal, akkor ellenőrizd a helyet, hogy biztonságos-e, biztonságban fogod-e érezni ott magadat!

• A testbeszéd és a külső megjelenés némi képet ad az illető megbízhatóságáról. Ha valaki közeledik feléd, figyeld ezeket a jeleket. Légy éber!

• Ha tömegközlekedési eszközön utazol haza a buli után, mindig a sofőr közelében ülj le, és próbálj meg nem elaludni. A támadó mindig sebezhető célpontokat keres.

Vigyázz a mobiltelefonodra, amennyire csak lehetséges. A szüleid, a mentők, a tűzoltók, a rendőrség telefonszáma mindig legyen beprogramozva a telefonkönyvedbe, mert vészhelyzet esetén olykor még a legkönnyebb számokat is elfelejtheti az ember, pláne, ha ideges.

• Ha látsz egy bűncselekményt a szomszédban vagy az iskolában, azt mindig jelentsd be a rendőrségnek.

Járj el önvédelmi foglalkozásokra!

Az egyetlen módja annak, hogy felkészítsd magad egy esetleges támadásra, az az, ha eljársz egy önvédelmet tanító foglalkozásra. Sok cikkben leírják, hogy mit tegyen az ember, ha támadás éri, de vannak olyan dolgok, amit csak akkor tanulhatsz meg, ha önvédelmi foglalkozáson gyakorlod.

Az önvédelmi tanfolyam megtaníthatja neked, hogy különböző szituációkban mit érdemes tenned. Speciális önvédelmi fogásokat tanulhatsz. Például, hogy hogyan szabadítsd ki magadat a támadó szorításából. Ezeken a foglalkozásokon megtanulhatod, hogy a leghatásosabb védekezés az ágyéki rész megrúgása, vagy a szem megütése. Meg lehet tanulni azt is, hogy hogyan lepd meg a támadódat.

Az önvédelmi foglalkozás nem csak arra jó, hogy meg tudd magad védeni, hanem arra is, hogy önbizalmat adjon neked. Célszerű ezekre a foglalkozásokra egy barátoddal eljárni, mert a foglalkozás befejeztével még mindig tudtok egymással gyakorolni.

(KamaszPanasz - M.T.; Forrás: Kidshealth)