tanul
#Suli, munka

5 tipp, amivel felgyorsíthatod a tanulást

2016.05.17.
2 perces olvasási idő

A gyors tanulás nagyszerű adottság. Akik képesek gyorsan elsajátítani és alkalmazni az új ismereteket, és az új információkat gyorsan értelmezik, hatalmas előnnyel rendelkeznek azokkal szemben, akik eme képességeket nem birtokolják.

Jogosan merülhet fel benned is a kérdés, hogy a gyors tanulás képessége vajon csak kevés szerencsés embernek adatik meg? Csak a köztünk élő zsenik kiváltsága? Nos, a válasz: nem. Bárki elsajátíthatja a gyors tanulás képességét néhány egyszerű trükkel. Cikkünkből megtudhatod, melyek ezek.

A tanulással töltött órák száma helyett az ismétlések számára koncentrálj!

TanulásAmikor azt mondjuk, hogy 5 órát tanultunk, gyakran megtévesztjük magunkat. Az 5 óra tanulás alatt menyi ideig koncentráltál igazán? Mennyi időt töltöttél a figyelmedet elterelő dolgokkal (pl. az emailjeid ellenőrzésével, Facebook-kal)? A titok a tanult anyag ismétlésének számában rejlik. Az ismétlés a leghatékonyabb tanulást segítő eszközök egyike, jól tudják ezt az a sportolók, a zenészek és a katonák is.

Az első lépés, hogy elteszed a karórádat a tanulás ideje altt. Ne úgy ülj neki, hogy „megtanulom egy óra alatt”, hanem úgy, hogy „figyelmesen végigolvasom háromszor egymás után”. Ezzel a hozzáállással sokkal eredményesebb leszel, és nem csapod be magad, hiszen vagy végigolvasod háromszor, vagy nem.

Oszd fel a tananyagot!

Az egyik első dolog, amit tenned kell, hogy egy tanulási tervvel kezded: felosztod az anyagot több részre. Ezután már csak a kisebb részanyagokat kell megtanulnod, ami sokkal könnyebb, mint az, ha egyben, egyszerre akarnád megtanulni az egész anyagot.

Tökéletesítsd az összes részletet!

Most, hogy az anyagot felosztottad több részletre, itt az ideje, hogy mindegyiket külön-külön is elsajátítsd. Ezt tedd ismétlésekkel (lásd 1. lépés). Miközben ezeket az anyagrészleteket megtanulod, kösd össze az egyik anyagot a másikkal, és így egymásra építve bővítsd a tudásod.

Minél többet csinálod, annál gyorsabban megy majd a folyamat. És mivel az anyagot feltördelve tanultad meg, átlátod, hogyan kapcsolódik egymáshoz az egész, és így komplexebb értelmezésben láthatod majd az egészet.

Tanulási tippek otthonra
Hazaérsz, lehajítod a táskád, beülsz a tévé elé, megnézed a kedvenc sorozatod. Majd elkezdesz chatelni, és elrepül 3-4 óra. Végül hazaér apa és anya, kezdődnek este a jó filmek. "Hoppá, mikor is tanultam?" - merül fel a kérdés. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanulási tippet, hogy hatékonyabbá tehesd az otthoni tanulást. További tanulási tippek

Változtasd a tanulást játékká!

A tanulás sokkal kellemesebb lesz, ha egy kis játékkal kapcsolod össze. Ha a tanulás szórakoztató, akkor az idő is sokkal gyorsabban telik. Erre jó módszer, ha saját jutalmazási rendszert találsz ki hozzá, például minden megtanult részlet után megehetsz egy gumimacit.

Fontos, hogy ezt minden alkalommal megtedd, hogy a szokásoddá váljon majd. Ez a módszer azért is jó, mert így elkerülheted a magolást is, ami értelmetlen, mivel anélkül jegyzed meg vele az anyagot, hogy az összefüggéseket felfognád.

Pihenj tanulás közben!

Különböző kutatások kimutatták, hogy az agy működését nagyban segíti a pihenés. A késő esti tanulás a legkevésbé hatásos módszer. Ha valamit gyorsan akarunk megtanulni, akkor azt olyankor kell tennünk, amikor az elménk teljesen friss. Amikor úgy érzed, hogy kezdesz tompulni, iktass be egy kis pihenőt, majd folytasd a tanulást.

(KamaszPanasz - Gy.Z., forrás: lifehack.org)