halogatás
#Suli, munka

A hatékony tanulás titka: a jó tervezés

2022.04.19.
1 perces olvasási idő

Közeleg a nagy vizsga, és még nem tudtál eleget tanulni? Vagy az érettségi anyaggal vagy lemaradva? Ha megfogadod tanácsainkat, garantáltan jól megy majd a felkészülés a vizsgákra.

Hogy készítsd el a tervet a tanuláshoz?

Fontos, hogy mindig hagyj magadnak pihenőt, kis szüneteket. Ilyenkor mozgasd át magad, levegőzz vagy kapj be valami energiadús, agyserkentő nassolnivalót!

Jelöld be a vizsga napját

Egy naptárba vagy egy lapra írd fel a fontosabb vizsgadátumokat, illetve a lényeges napokat, időpontokat! Így teljesen átláthatod, hogy mikorra kell felkészülnöd, és könnyebben tudod majd beosztani az idődet. Mát az utolsó napokban jársz? Ne aggódj, van pár tippünk arra az esetre, ha már csak rövid időd maradt a felkészülésre: Így készülj fel rövid idő alatt a vizsgára

Szerezz be egy jó naptárat

Érdemes venni egy naptárat, és ebbe írni a feladatokat, így ugyanis jóval könnyebb lesz feljegyezni és követni is a tervedet. Minden napra oszd be a tananyagot, írd be, hogy mikor mit fogsz megtanulni. Ha valamit megtanultál, húzd ki, és a legfontosabb témaköröket emeld ki szövegkiemelővel!

Mindent írj fel

Az időbeosztásból ne felejtsd ki az egyéb tevékenységeket sem. Ebédszünet, munka, egyéb elfoglaltságok. Ezek mind, mind időigényesek, vigyázz, hogy ne táblázd be túlságosan magad!

Tervezd meg a pihenőket is

A tanulást mindig gondosan tervezd meg, figyelj oda hogy a pihenésre is maradjon időd, hiszen az agyad így tud igazán dolgozni. A kis szünetekről se feledkezz meg, tegyél az egészséged érdekében is. Hidd el, egy jó séta vagy egy finom gyümölcslé többet segít, mintha látástól vakulásig tanulnál.

Minden tantárgyat vegyél számításba

Készíts időbeosztást a különböző tantárgyakhoz! Fontos, hogy minden témakörrel ugyanannyi időt foglalkozz, hiszen nem mehet a tanulás egy másik tantárgy rovására, főleg akkor nem, ha az fontos. Ám mindig a legfontosabbal kezdd a tanulást, és majd csak utána koncentrálj a többire. Ha közeleg egy vizsga, akkor néhány plusz órát foglalkozz az adott anyaggal vagy témával!

Módosítsd a tervet, ha szükséges

Hetente ellenőrizd a beosztásodat, és ha szükséges, módosíts rajta! Minden hétvégén készítsd el a tervet a következő hétre, így biztos lehetsz abban, hogy nem fogod elfelejteni, és így nem a hét közepén kell kapkodnod.

A legfontosabb, hogy ne pánikolj, hiszen ha tudatosan készülsz, akkor nagy baj már nem lehet.

Jó tanulást, és eredményes felkészülést!

(KamaszPanasz - Gy. R. - ehow.com)