időbeosztás
#Suli, munka

10 tipp, hogy okosan oszd be az idődet

2012.12.11.
1 perces olvasási idő

A középiskolai évek során megsokszorozódnak a feladatok: rengeteget kell otthon is tanulni, tömérdek házi feladat vár megoldásra, s az iskolán kívüli tevékenységekben is helyt kell állni. Úgy tűnik a nap huszonnégy órája semmire sem elég, folyamatos időzavarban szenvedsz?

Az idővel való hajsza véget nem érő futamnak tűnik? A jobb időbeosztás és szervezés érdekében próbáld ki az alábbi tippeket:


1. Készíts naponta listát a rád váró feladatokról!
A lista elején legyenek a legfontosabb, legsürgetőbb feladatok. Kövesd nyomon, mi az, amit már elvégeztél. Jutalmazd meg magad az elvégzett feladatokért.

2. Az üres perceket is hasznosan töltsd!
Míg a buszon utazol, addig is kézbe vehetsz egy-egy olvasmányt, s így máris két legyet ütöttél egy csapásra.

3. Mondj bátran nemet!
Ha arra kérnek, hogy a vizsgádat megelőző nap dolgoznod kell egész éjjel, ne gondolkodj sokat a nemleges válaszon. Egyébként pedig tartsd észben a rövid- és hosszú távú határidejű feladataidat.

4. Találd meg az alkalmas pillanatot!
Sokkal hatékonyabban tudsz teljesíteni, ha tudod, mikor megy legkönnyebben a munka. Ha a matekot például délutánonként fogja legjobban az agyad, ne várj estig a matekfeladatok elkészítésével.

5. Minden nap nézz bele a jegyzeteidbe!
Megerősíti a tanultakat, ha nap mint nap szánsz egy kis időt az ismétlésre, nem ér majd váratlanul egy-egy röpdolgozat, vagy felelés.

6. Aludj jól!

Az üresjáratok miatt a napok sokkal hosszabbnak, a feladatok sokkal nehezebbnek tűnnek.

7. Tudatosítsd másokban is, mikor van időd társasági életre!
Ha megzavarnak a telefonhívások, ne szégyeld azt mondani a barátaidnak, hogy este hét és nyolc között leszel számukra elérhető. Elég furcsán hangzik, de meglátod, egész jól működik nálad is.

8. Magad oszd be az idődet!
Hozzávetőlegesen számold ki, körülbelül mennyi szabadidőre van szükséged a héten. Ennek tudatában végezd a dolgaidat.

9. Ne töltsd az idődet fölösleges aggodalmaskodással!
Ugye pazaroltad már hiábavaló aggódásra az idődet? Megérte? Agonizálás és halogatás helyett nem lett volna könnyebb nekilátni a munkának?

10. Ne tedd túl magasra a lécet!
Irreális célokat kitűzni egyet jelent a biztos bukással. Időnként hasznos lehet magasra helyezni a lécet, de ne vidd túlzásba a dolgot. Csak elérhető célokat tűzz magad elé.

Vedd fontolóra a fenti tippeket, válaszd ki közülük a számodra leginkább testhezállót. Ha a személyiségedhez legjobban illeszkedő célkitűzések mentén haladsz, kisebb az esélyed a kudarcélményre.

(O.K.T. )