tanulás
#Suli, munka

10 tanács a hatékony tanulásért középiskolásoknak

2014.04.30.
2 perces olvasási idő

Egyre komolyabb bajban vagy, mert tanulni kell egy dolgozatra? Középiskolásoknak szóló tippjeink segítenek a helyes gondolkodásmód megtalálásában, hogy felkészülhess a témazárókra és a kisebb röpdolgozatokra is.

Tanulj egyedül!

Feleslegesek ilyenkor azok a barátok, akik csak elterelik a figyelmedet a saját dolgodról. Maradj távol a csoportos tanulóköröktől, mert a körükben nagyon könnyű elkalandozni az adott témától. Tartogasd a társasági programjaidat a dolgozatod beadása vagy megírása utánra!

Alakítsd ki a tökéletes tanuló környezetet!

A helynek, ahol tanulsz, csendesnek, kényelmesnek és zavartalannak kellene lennie. Menj a szobádba, csukd be az ajtót és próbálj kizárni minél több zavaró tényezőt – mint például a zenét, a televíziót, az internetet és a telefonodat is. Ha nincs saját szobád, ahová elvonulhatnál, akkor válaszd a könyvtárat!

Készíts mindent elő!

Mielőtt beletemetkeznél az iskolai anyagaidba, bizonyosodj meg róla, hogy minden könyved, jegyzeted, ismertető, szótár és írószer előtted vannak! Ne adj magadnak indokot arra, hogy felállj és megtörd a tanulás folyamatát!

Készíts a jegyzeteidből kártyákat!

Most csak a jegyzeteid legyenek előtted, és vegyél elő egy adag cetlit vagy kisebb méretű lapokat! Mialatt átfutod a fontos tényeket, írd őket át kérdés és válasz formájában a kártyákra! Például: ha történelmet tanulsz, írd a történelmi adatot a kártya egyik oldalára és a hozzá tartozó adatokat, eseményeket a másik oldalra. Ha pedig geometriát tanulsz, írd az alakzat nevét az egyik oldalra és a másik oldalra az alakzat területének, kerületének, felszínének vagy térfogatának kiszámolási képletét.

Nassolj egészségesen tanulás közben!

Ha éles eszű akarsz maradni tanulás közben, tartsd magad távol a gyorsételektől. Helyettük rágcsálj „tanulás-barát” ételeket, például sötét levelű zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, tejterméket. Lomhának érzed magad? A koffein vagy az energiaitalok nem fognak segíteni hosszú távon. Helyettük megadja a megfelelő energialöketet egy banán vagy egy alma, italnak pedig válassz zöld teát!

Szűkítsd le!

Ha megpróbálsz minden egyes dolgot megtanulni, amit a tanárod valaha mondott, meg fogsz őrülni. Ehelyett, összpontosíts a fő témára! Ha nem vagy benne biztos, hogy mi a fontos a tananyagban, kérdezd meg az osztálytársaidat vagy a tanárodat! Ha már egyszer beszerezted a fontos információkat, és még mindig van idő a dolgozat írásáig, akkor áttérhetsz a kevésbé fontos részletekre is.

Tarts szünetet!

Az agyad csak egy bizonyos ideig képes bírni a kemény munkát. Minden óra után, amit tanulással töltesz, legyen kb. 15 perc pihenés, például sétálj egyet, hallgass zenét vagy játssz a kutyáddal, cicáddal! (15 percig szunyókálhatsz is, feltéve, ha biztos vagy benne, hogy fel tudsz kelni, miután lejárt a pihenő idő). Ez alacsonyan tartja a stressz szintedet és megadja az esélyt az agyadnak, hogy minden információ beivódjon.

Tedd oda magad!

Mikor már megvannak a memória kártyák, teszteld magad velük! Ha nem bízol abban, hogy nem fogsz csalni, add oda a kártyákat a tesódnak vagy a szüleidnek és teszteljenek ők le! Ne állj meg addig, amíg nem tudsz hibátlanul válaszolni minden kérdésre! Vidd magaddal a kártyákat az iskolába a dolgozat napján! Csodálkozni fogsz, mennyivel jobban fogsz emlékezni, ha átnézed a kártyákat a dolgozat írása előtt!

Aludj egy kicsit többet!

Talán az éjszakai tanulás jó ötletnek tűnik, de ha ezt teszed, csak rontasz az 5-ös megszerzésének esélyein. Aludj 8 órát és az agyad jó formában lesz a dolgozat napjára!

Tanulj meg tanulni!
A tanulást lehet tanulni? Vannak olyan trükkök, melyek segíthetnek neked a tanulást könnyebbé, esetleg gyorsabbá tenni. Tanulási stílusunkban különbözünk. Te melyik kategóriába tartozol? Tanulási stílusok

Tanulj egész tanévben!

Csábító lehet elhalasztani a tanulást az utolsó pillanatra, különösen akkor, ha azt mondod magadnak, hogy bármi, amit korábban megpróbálsz memorizálni, nem ragad meg az agyadban. Ez nem igaz! Áldozz időt a tanév folyamán arra, hogy átnézd minden jegyzetedet és újraolvasd a fontos oldalakat a könyvben. Ez első hallásra fárasztónak tűnhet ugyan, de így tényleg (majdnem) minden fontos információ megmarad az agyadban a dolgozat napjáig.

(KamaszPanasz - S. Z., Teenadvice)

Kapcsolódó cikkek