facebook
#Suli, munka

Facebook: érdemes-e bejelölni a tanárod?

2011.06.02.
2 perces olvasási idő

Figyelmeztették a tanárokat, hogy ne jelöljék be a Facebookon ismerősként a diákjaikat, illetve ne igazolják vissza a felkéréseiket.

A népszerű közösségi portál újabb problémát vetett fel, a jelen helyzetben érintettek pedig az iskolai tanárok. Központilag adtak ki figyelmeztetést a tanárok számára, hogy ne jelöljék be ismerősként a diákjaikat, mindezt a személyes adataik védelmének érdekében, valamint hogy ne keverjék a munkájukat a magánélettel.

Egy internetbiztonsági szakértő szerint a diákok visszaélnek a Facebookon megosztott profilokkal, már nem csak egymás között, hanem tanáraikkal szemben is. Egyre több a tanárokat lejárató, gúnyolódó kampány, a személyes adatokkal való visszaélés. De nem csak a diákok, hanem a munkaadók (iskolaigazgatók, vezetők) is szorgosan figyelik alkalmazottaik profiljait.facebook

Leginkább személyes, esetleg kompromittáló képekkel vagy azok megváltoztatásával alázzák meg nevelőiket a tanulók. Sajnos egyrészt az érintettek is felelősek saját helyzetükért, az internet és közösségi oldalak helytelen, elővigyázatlan használata könnyen visszaélésre ad lehetőséget.

Példának itt van Belinda Langley-Bliss vezető tanár esete: Egy saját magáról készült, testi adottságaira figyelemfelkeltő képet tett közzé és ezt a képaláírásban külön ki is hangsúlyozta, mely az új munkahelyét megünneplő bulin készült róla. Ráadásul kollégái még kommentelték is a bejegyzést, így még kirívóbb lett.

Supermanként pózolt a pedagógus

Szintén problémásnak bizonyultak az egyes tanárok által írt, iskolával, diákokkal kapcsolatos, olykor negatív hangvételű bejegyzések is, mivel sokan nem gondolják végig, hogy amit a neten leírnak, az másnap visszaüthet rájuk, főleg, ha arccal és névvel nyilvánosan teszik azt. Egy másik tanár éppen Superman-jelmezben pózolt az egyik facebookos képén, ami hamar kikerült az iskola üzenőfalára. A szakértők óvnak az anonim bejegyzésektől is, egy kislányt pont ilyen módszerrel terrorizáltak, aminek a vége öngyilkosság lett.

A magánélet és a munkahely közötti határvonal szinte teljesen elmosódott az utóbbi időben a közösségi média miatt. Ez pedig igen rossz irányba vezethet és veszélyes helyzeteket teremthet, mint azt a példák is igazolják. Azonban a tanárok következetes és teljes eltiltása Facebooktól és más netes közösségi oldalaktól nem éppen a jó irányba való haladást tükrözi, véli a szakértő.

Nem szabad barátkozni a tanulókkal, meg kell húzni a munka és magánélet közötti választóvonalat. Tudni kell kezelni bizonyos helyzeteket és végre felfogni, hogy z internet az olyan, mint egy nyitott könyv: bárki belenézhet, bárki beleírhat, potenciális veszélyeket rejt a felelőtlen nethasználat.

Az érintettek munkaadói is előszeretettel kutakodnak alkalmazottaik profiljaiban, egy vicces kép miatt könnyen veszélybe kerülhet akár az állása is annak, aki nem veszi komolyan a figyelmeztetést. Erősen privát jellegű, félreérthető képek, bejegyzések megosztását ajánlott kerülni, mert könnyen bajt okozhatnak.

(N. L.)