tématérkép
#Suli, munka

Mi a tématérkép?

2022.02.10.
2 perces olvasási idő

A tizenévesek többségének az első akadályt a tanulásban az jelenti, hogy nem tudják, hogyan fogjanak hozzá.

Miben segít a tématérkép?

  1. Használatukkal rengeteg időt tudsz megtakarítani.
  2. Segítenek abban, hogy a tanulás során a lényeges dolgokra koncentrálj.
  3. Gondoskodnak arról, hogy a tantárgy fontos témáival foglalkozz, és ne a lényegtelen részekre pazarold az idődet.

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor elkezdünk tanulni egy vizsgára, és egy idő után úgy érezzük, hogy összeroppanunk a megtanulandó anyag mennyisége alatt. Egy egész évi tanagyag átismétlése úgy, hogy nem világos az, hol is kezdd el! Egyáltalán nem vicces…

Tématérképek készítésével a kamaszok rákényszerülnek arra, hogy megismerjék azokat a témaköröket, amiket meg kell tanulniuk. Így az is világossá válik, hogy mivel kell kezdeni tanulást.

Tématérkép nélkül tanulni olyan, mint ismeretlen terepen térkép nélkül vezetni

A középiskolás diákok általános hibája az, hogy a vizsgára tanulás során nem használják ki megfelelően az idejüket. Több órát tölthetnek egy olyan téma megtanulásával, melyet a tanáruk csak megemlített egy órán, miközben figyelmen kívül hagyják a tantárgy egyik lényeges témáját. Egy olyan egyszerű tanulási eszköz használata, mint a tématérkép, megakadályozza, hogy elfelejtsd megtanulni a főbb témákat. Azáltal, hogy lejegyzed egy tantárgy fontosabb témáit, lehetetlenné válik, hogy ne tanuld meg a megfelelő dolgokat.

Szóval, mi a fene az a tématérkép?

A tématérkép valójában csak egy lista azokkal a témákkal, melyeket tudnod kell az iskolai vizsgáidhoz. Minden tantárgyat először szétbont fő témákra, majd ezeket altémákra, végül pedigfő pontokra. Biológiában például a fő téma lehet a Sejtek. Ez alatt a cím alatt ismerned kell a Sejtosztódás altémáját, ezen belül főbb pontként pedig tudnod kell például a Mitózisról és a Meiózisról.

Egy vizsga előtt általában először azokat a dolgokat kell megtanulnunk, amiket az év elején vettünk. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő sorrendbe szedjük a megtanulandó témákat, és elrendezzük azokat egy tématérképen. Ez egy ellenőrző listaként is használható, aminbe kell jelölnöd azokat a témákat, melyeknél úgy érzed, hogy kellően átismételted. Ezzel a módszerrel hátramaradnak azok a témakörök, amiket még át kell nézned.

A tématérkép tehát sokkal könnyebbé teszi a tanulás sorrendjét, mert a segítségével gyorsan el tudod dönteni, hogy mely témákat kell még átismételned. Ezután mindössze annyit kell tenned, hogy elegendő időt biztosítasz magadnak mindegyik megtanulására.

A legegyszerűbb tanulási módszer a világon

Ahogy látszik, a tématérkép használata többé-kevésbé a legegyszerűbb tanulási módszer a világon. Leegyszerűsíti a tanulást, így a használatával rengeteg idegeskedéstől szabadulhatsz meg. Egy ilyen térképet kb. másfél óráig tarthat alaposan elkészíteni, de nélküle tízszer tovább tartana átnézned a jegyezetekben és könyvekben leírtakat ahhoz, hogy kiderüljön, mit és milyen sorrendben kell megtanulnod.

(KamaszPanasz – M.D.)