dolgozat
#Suli, munka

5 módszer, hogy könnyebben menjen az online kutatás

2024.01.16.
2 perces olvasási idő

Az interneten kutatást végezni, amikor dolgozatokat vagy beadandókat készítesz, napjainkban már alapvető. De egy témához rengeteg információt találhatsz, ezért az online források értékelésének és kiválasztásának ismerete segíthet elkerülni a fejfájást és elvesztegetni az időt.

Íme, 5 módszer, amellyel a lehető legegyszerűbbé és leghatékonyabbá teheted az online keresgélést.

Kezdd az iskolában

Kérdezd meg a tanáraid vagy a könyvtárost, hogy milyen forrásokat ajánlanának a projekthez. Így biztos lehetsz benne, hogy a forrásokat az iskola jóváhagyta, és az információk pontosak. Hacsak a tanár másképp nem mondja, az internet használata kiegészítő eszköz, nem pedig az egyetlen mód a téma kidolgozásához. Az iskolai könyvtár tele van könyvekkel, folyóiratokkal és egyéb segédanyagokkal.

Sok iskola blokkolja a hozzáférést bizonyos képekhez vagy webhelyekhez, ezért érdemes úgy tervezni, hogy az online kutatást otthon végzed.

Tényeket keress

Mielőtt elkezdenéd a kutatást, készíts egy listát azokról a webhelyekről, amelyek a legjobban illenek a témához. Megbízható és naprakész az oldal? Ellenőrizd, hogy azonosították-e a szerzőt, és hivatkoznak-e a forrásokra. A .gov végződésű kormányzati oldalak és a .edu végződésű oktatási oldalak általában biztonságosak. A friss hírekkel kapcsolatos webhelyek is rendben lehetnek, de ügyelj arra, hogy az eredeti forrást használd. Ha egy újságcikk más forrást, például egy szervezetet vagy webhelyet említ, keresd meg közvetlenül az adott forrást.

Az .org végződésű webhelyeket általában nonprofit szervezetek üzemeltetik. Ezek jó források lehetnek, de a legjobb, ha megkérdezed tanárodtól, hogy megfelelőnek tartja-e a webhelyet. A Wikipedia.org népszerű és előkelő helyen áll a keresési eredmények között, de bárki szerkesztheti, akár pontos ismeretekkel rendelkezik a témában, akár nem. A legtöbb iskolában a Wikipédia forrásként való használata nem jó módszer a hitelesség növelésére.

A .com vagy .hu végződésű kereskedelmi webhelyeken érdemes ellenőrizni, hogy a webhely tartalmaz-e hirdetéseket. Ha igen, akkor lehet, hogy elfogult, mivel egy terméket próbál eladni. A blogok, személyes weboldalak és közösségi oldalak (például YouTube, Tumblr, Pinterest vagy Facebook) pedig nagyobb valószínűséggel adnak személyes véleményt, mintsem tényeket.

Keresés okosan

Kezdd egy bejáratott keresővel, mint például a Google vagy a Bing. Bár a keresőmotorok gyakran jól kitalálják, mire van szükséged, jobb eredményeket érhetsz el, ha konkrétabb kifejezéseket használsz. Próbálj alternatív kereséseket különböző szavakkal, és használj keresési operátorokat, szimbólumokat vagy speciális keresést a találatok szűkítéséhez.

Koncentrálj

Ha épp a feladatodra kell koncentrálnod, jelentkezz ki a közösségi médiából és az e-mailekből (és kapcsold ki a telefont). Ha szünetet tartasz, jegyezd fel, hol jársz, mielőtt elmennél a számítógép mellől. Érdemes óránként 5 - 10 perc szünetet tartani, ilyenkor mozogj és nyújts egy kicsit.

Idézz

Amikor online keresgélsz, könnyen tudsz szöveget másolni és beilleszteni és sajnos előfordul, hogy elfelejted megjelölni a forrást, vagy visszatekintve már nem tudod, honnan került bele egy-egy gondolat a dolgozatodba. Ahogyan a tanárok felismerik a hangod az órán, felismerik a hangod az írásaidban is. Még a véletlen plágium is súlyos következményekkel járhat az osztályzataira nézve – ezért ne kockáztass. Határozd meg az idézett szöveget, majd jelöld meg a pontos forrást, mielőtt továbblépsz a dolgozat többi részére. Az online források idézésének formátuma eltér a nyomtatott forrásoktól, ezért feltétlenül ellenőrizd, hogy tanárod milyen stílust szeretne látni az internetes hivatkozásoknál.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)