dolgozat
#Suli, munka

Hogyan írjunk lenyűgöző dolgozatot?

2023.11.26.
2 perces olvasási idő

Nincs olyan tanár vagy tanársegéd, aki unalmas dolgozatot szeretne olvasni. Olyan dolgozatot már sokkal inkább, ami megfogja őket, ami egyedi és jól tagolt. Hogyan láss hozzá?

Egy izgalmas dolgozat írásának legfontosabb része a tételmondat. Egy jó választás az egész dolgozat gerincét jelenti. Ez a ragasztó, amely összetartja a dolgozatodat. Minél összetettebb, egyedibb és érdekesebb, annál jobb! Íme, néhány lépés, amely életet lehelhet a dolgozatodba.

Mutasd meg, hogy érdekel a téma

Nem számít, miről kell írnod, tégy úgy, mintha izgatna a téma. Minél több érdeklődést mutatsz a téma iránt, annál jobb lesz a dolgozatod hangvétele is. Legyél kreatív és tedd izgalmassá. Ez kihívás, de meg tudod csinálni!

Fogalmazz meg határozott véleményt

Egy nagyszerű dolgozathoz szükség van erős és határozott véleményre. A rádiós talk-showk is így tartják meg népszerűségüket: erős véleményt hangoztatnak, ami vonzza a hallgatókat és a telefonálókat. Ha nem tudod, hogy hogyan kellene véleményt formázni a témában, akkor kezdj olvasni újságcikkeket, vagy olvass az interneten a témában írt esszéket. Jegyezz le bármilyen véleményt, ami téged is megfogott. Gondolkozz el azon, hogy mik az előnyök vagy hátrányok a témáddal kapcsolatban és nyugodtan írd le, mit gondolsz róluk!

Használj izgalmas mellékneveket

Ne csak azt mondjuk, hogy valami jó vagy rossz. Turbózd fel az írásodat jól csengő melléknevekkel, amik segítenek kifejezni gondolataidat. A melléknevek, mint például az "elnyomó", "zsarnoki", "vérszomjas", "világmegváltó", "megismételhetetlen" erőteljesen fejezik ki a látásmódodat valamiről vagy valakiről.

Egy gondolatot vezess végig, az legyen a középpontban

Mint a bevezetőben is említettem a tételmondatok a dolgozat ragasztója. Győződj meg róla, hogy a fogalmazásod többi eleme nem húz-e különböző irányoba. Koncentrálj a témára, hogy szervezett legyen a dolgozatod, és hogy az olvasó se kalandozzon nagyon el.

Legyenek konkrétumok és részletek a dolgozatodban!

Az általános tézisű állítások gyengítik a dolgozatod, mert az olvasó számára nem világos, mi mellett fogsz érvelni. Azonban ha pontos részleteket adsz meg a témáról, azzal előkészíted az olvasót a téma befogadására. Ez abban is segít, hogy a témánál maradj, miközben kifejted a saját véleményedet konkrét példákon keresztül.

Készíts listát az érdekes tételekről

Ki kell dolgoznod egy saját listát az erősebb tézisekből. Így akármikor, amikor ráakadsz egyre, ami érdekel, hozzáadhatod a listádhoz. Minél hosszabb a listád, annál több lőszer van a zsebedben, amit - ha kell - elsüthetsz.

Íme, 3 példa:

  • Gyenge tételmondat: Észak és dél több okból vett részt a polgárháborúban, néhány ezek közül hasonló, néhány különbözik.
  • Átlagos tételmondat: Bár mind a két oldal a rabszolgaság kérdése miatt vett részt a polgárháborúban, észak erkölcsi okokból, míg dél saját intézményeik megóvása érdekében.
  • Erős tételmondat: Dél és észak is abban hitt, hogy a zsarnokság és az elnyomás ellen harcolnak, azonban északon elsősorban a rabszolgák elnyomása ellen folyt a harc, a déliek pedig védték saját jogaikat.

(KamaszPanasz - S.A. studenthacks.org)